Στο εδώλιο του Δικαστηρίου του Στρασβούργου η Ελλάδα

Στο εδώλιο του Δικαστηρίου του Στρασβούργου θα βρεθεί, την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα, κατηγορούμενη για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τις οποίες απαγορεύονται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, και η μη χορήγηση της δέουσας ιατρικής φροντίδας στην περίπτωση του ενός εκ των καταδικασθέντων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, Σάββα Ξηρού.

Στην προσφυγή του ο Σάββας Ξηρός, αφού εκθέτει τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψή του το 2002 και περιγράφει με λεπτομέρειες τις βλάβες που υπέστη εξαιτίας της έκρηξης της βόμβας στα χέρια του, περιγράφει αναλυτικά όλες τις δικαστικές προσπάθειες που έκανε προκειμένου να πετύχει μια πεντάμηνη αναστολή της ποινής του για να νοσηλευθεί σε ιατρικό κέντρο.

Η προσφυγή του καταδικασμένου για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη συνοδεύεται από τις ιατρικές γνωματεύσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στον Κορυδαλλό, με βάση τις οποίες διαπιστώνεται ότι διατρέχει κίνδυνο να υποστεί ολική τύφλωση, να επιδεινωθεί το σύνδρομο άσθματος από το οποίο πάσχει και να ενταθεί η σωματική και ψυχική ταλαιπωρία που, όπως υποστηρίζει, βιώνει από το 2006 μέχρι και σήμερα. Ο Σάββας Ξηρός επισημαίνει ακόμα ότι ουδέποτε του προσφέρθηκε μηχανική ή άλλη βοήθεια για να βελτιωθεί η κατάστασή του, ενώ εξακολουθεί να ζει μόνος στο κελί του, χωρίς καμία φροντίδα.

Μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του, ο Σάββας Ξηρός υποστηρίζει ότι, με δεδομένη την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του, η παράταση της κράτησής του συνιστά βασανιστήρια και απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία. Υποστηρίζει ακόμα ότι, λόγω της ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας του, η κράτησή του χαρακτηρίζεται από έλλειψη νομιμότητας και κατηγορεί τις δικαστικές Αρχές (που απέρριψαν όλες τις ενστάσεις του) για μεροληψία και για το γεγονός ότι έκριναν με βάση τις κατηγορίες που τον βαραίνουν και όχι την κατάστασή του.

Μέσω της προσφυγής, τέλος, υποβάλλονται και συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τις ελληνικές Αρχές, όπως:

Ποια ήταν η εξέλιξη της υγείας του κατά τη διάρκεια της κράτησης του.

Ποια είναι η ιατρική περίθαλψη που του χορηγείται και αν υποβλήθηκε σε εγχείριση στα μάτια.

Αν είναι επαρκώς εξοπλισμένο το ιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μπορέσει να παράσχει στον προσφεύγοντα φροντίδα για να αποφύγει ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του.

πηγή: tvxs.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Προσφυγές στο ΣτΕ κατά του Καλλικράτη

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων