Στο εδώλιο ο πρώην πρωθυπουργός για τη χρεοκοπία

Στο Ειδικό Δικαστήριο παρέπεμψε το Κοινοβούλιο της Ισλανδίας τον συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό, Γκέιρ Χάαρντε, και τρεις υπουργούς του, για τη χρεοκοπία της χώρας το 2008.

Οι «4» κατηγορούνται για αμέλεια και κακούς χειρισμούς στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, που οδήγησαν στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ισλανδίας και στη σύναψη επαχθών συμβάσεων με τους ξένους δανειστές, κυρίως βρετανικές και ολλανδικές τράπεζες. Στη διαδικασία έχουν εμπλακεί φυσικά η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Το Σάββατο, η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή στο Ρέικιαβικ επιβεβαίωσε το πόρισμα της «Εκθεσης Αλήθεια» του περασμένου Απριλίου, που εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Οικονομικών Αρνι Μάτιεσεν, Εμπορίου Μπγιόργκβιν Σίγκουρσνσον και Εξωτερικών Σόλρουν Γισλαντόντιρ παραδόθηκαν άνευ όρων στο εγχώριο και διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Δεν συμφωνούσαν όλοι οι βουλευτές να τους παραπέμψουν, αλλά τελικά επικράτησε η άποψη ότι «οι υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία της χώρας πρέπει να δικαστούν και να τιμωρηθούν».
Σήμερα, το ισλανδικό Κοινοβούλιο θα διορίσει αρμόδιο εισαγγελέα, καθώς το Ειδικό Δικαστήριο θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά από συστάσεώς του, το 1905. Στον πρώην πρωθυπουργό και στους υπουργούς μπορούν να επιβληθούν από χρηματικές ποινές έως και φυλάκιση 2 χρόνων.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων