in ,

Στήριξη στον Καπόν από Μπουτάρη, κόντρα με τους εργαζόμενους για τα ΜΑΤ και τραπεζοκαθίσματα είχε το Δημοτικό Συμβούλιο

Στήριξη στον Καπόν από Μπουτάρη, κόντρα με τους εργαζόμενους για τα ΜΑΤ και τραπεζοκαθίσματα είχε το Δημοτικό Συμβούλιο

Με επικοινωνιακές φωνές Μπουτάρη απέναντι στον φασίστα Ματθαιόπουλο ξεκίνησε το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο. Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας μιας νέου τύπου κυριακάτικης λαϊκής αγοράς στα δυτικά της πόλης, του γιουσουρούμ, όπου το επαγγελματικό επιμελητήριο αντιστέκεται, και έρχεται σε ρήξη με την διοίκηση του Δήμου και τον Σύλλογο των Ρομά της πόλης.

 

Το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων και της καταπάτησης του δημόσιου χώρου, το δάνειο Καπόν και η παρουσία των ΜΑΤ στο δημαρχείο ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης. 

Στήριξη στον Καπόν για τα 13 εκατομμύρια

Στο θέμα της εισαγγελικής παρέμβασης για το δάνειο των 13 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Χασδάι Καπόν, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», Τ. Μηταφίδης και η επικεφαλής της κίνησης «Γειτονιές σε Δράση», Ε. Ιωαννίδου, ζητώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου την παραίτηση Καπόν.

Μέχρι να αποφασίσει η δικαιοσύνη για το θέμα ο κ. Καπόν πρέπει να απομακρυνθεί από την διοίκηση, καθώς υπάρχει θέμα ηθικής τάξης, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη ο Γ. Μπουτάρης προσέφερε πλήρη πολιτική στήριξη στον Καπόν. «Όταν είχα πληροφορηθεί την ιστορία, είχα φωνάξει τον Χασδάι και μου είχε πει ότι είναι απόλυτα καθαρός» δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

«Είχε θέσει όμως την παραίτησή του στη διάθεση μου, διότι όπως μου είπε, δεν ήθελε να μου δημιουργήσει πρόβλημα. Τυχαίνει να τον ξέρω από μικρό. Έχω εμπιστοσύνη σ’ αυτό που μου είπε. Η εξέταση που παραγγέλθηκε είναι προκαταρκτική. Αν δείξει ότι η υπόθεση προχωρά και κατηγορηθεί ο Καπόν, τότε είναι μια άλλη ιστορία. Τώρα, αυτό που θέλω να πω είναι το ότι χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης μου» κατέληξε.

Παρέμβαση από τους εργαζόμενους για τα ΜΑΤ

Παρέμβαση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο. Ο πρόεδρος των εργαζομένων, Κώστας Ξανθόπουλος, κατήγγειλε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να καταθέσουν στην εισαγγελία, καθώς και την απόφαση του Δημάρχου, Γ. Μπουτάρη, να καλέσει τα ΜΑΤ μέσα στον χώρο του Δημαρχείου.

Ο κ. Ξανθόπουλος έκανε λόγο για «τριήμερο μπαράζ αυταρχισμού και τρομοκρατίας» στον δήμο και κατηγόρησε τη διοίκηση ότι είναι δεμένη «στο άρμα της συγκυβέρνησης και της τρόικας». «Τελικά κ. δήμαρχε γιατί αυτή η επιλεκτική εφαρμογή των νόμων από τη διοίκηση, η οποία άλλες φορές γράφει τους νόμους στα παλαιότερα των υποδημάτων της κι άλλοτε ξεπληρώνει γραμμάτια;» σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι ζητούν τον επανέλεγχο των πλαστών πτυχίων, και όχι όλων των εργαζομένων, καθώς η διαδικασία αυτή αποτελεί προπομπός απολύσεων.

Απαντώντας στις καταγγελίες ο Γ. Μπουτάρης στήριξε την επιλογή του να καλέσει την εισαγγελία και τα ΜΑΤ για να συνεχιστεί ο επανέλεγχος λέγοντας πως «με εγκαλεί ο Ρακιτζής για παράβαση καθήκοντος, και δεν έχω καμία διάθεση να μου σφυρίξουν καμία αργία για ένα χρόνο».

Τέλος ο κ. Μπουτάρης δήλωσε πως μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί περίπου 500 από τους 800 φακέλους, και πιθανά έχει προκύψει θέμα μόνο για μια σύμβαση.

Τα τραπεζοκαθίσματα και η νομική περιπέτεια

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε πως με το πρόσφατο γεγονός της αντιδικίας ιδιοκτήτη μπαρ που παρανομουσε, με τους ελεγκτές του δήμου, αποκαλύφθηκε μια σειρά μεγάλων ελλειμμάτων της προστασίας του δημοσίου χώρου.

Επίσης, εκανε αναφορά στο μικρό δυναμικό που διαθέτει ο Δήμος, καθώς μόλις 19 ελεγκτές ελέγχουν περισσότερα από 1.000 καφέ μπαρ, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι συστηματικά παρακρατικές. Παράλληλα. ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε εκτενή αναφορά στα γραφειοκρατικά και νομικά προβλήματα που υπάρχουν, και δυσχεραίνουν τους ελέγχους.

Τέλος ο κ. Μπουταρης πρότεινε η κάθε δημοτική κοινότητα να φέρει προτάσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων της περιοχής τους, που σε συνεργασια με την νέα διαπαραταξιακη ομάδα του δημοτικού συμβουλίου θα συντάξουν ενα πακέτο προτάσεων που θα προωθηθεί στην κεντρική διοίκηση.

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, που είχε και την νομική περιπέτεια, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να στείλει το μήνυμα ότι ο δήμος δεν φοβάται αυτούς που καταπατούν συστηματικά τον δημόσιο χώρο.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου, κ. Καλαφάτης, έκανε αναφορά στον ιδιότυπο τρόπο διοίκησης του κ. Μπουταρη, η οποία γίνεται μέσω προτάσεων και όχι πράξεων.

Ο Τ. Μηταφιδης έθεσε το ρητορικό ερώτημα ” ποιός κατήργησε την δημοτική αστυνομία; Και ποιός ψήφισε τον κατάπτυστο πειθαρχικό κανονισμό των δημοσίων υπαλλήλων που δεν τους προστατεύει;”.

Η Ε. Ιωαννιδου ζήτησε ο Δήμος ως διοίκηση να ανακαλεί τις άδειες που δίνει, ενώ κάλεσε την κοινωνία των πολιτών να ενεργοποιηθεί για την προστασία του δημοσιου χώρου.

Τέλος, ο Γ. Ρακκας έκανε αναφορά στη συνολική παραβατική λειτουργία των καφέ μπαρ στη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας στις κακές εργασιακές συνθήκες που επικρατούν.

Να σημειωθεί πως απέσυρε την προταση για διαπαραταξιακη ομάδα ο Γ. Μπουταρης, μετά την άρνηση έγκρισης της από την παράταξη “εντάξει” και τον Σ. Καλαφάτη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Πέρα από την ανάπτυξη. Του Γιάννη Μάργαρη και της Έλενας Παπαδοπούλου

Το “βαθύ κράτος” στη σημερινή Ελλάδα και η Ακροδεξιά. Μια συζήτηση