in

Στην Ιερισσό δεν είμαστε όλοι, κάποιοι είναι στη φυλακή – Νέα πορεία στον Κάκαβο στις 3 Αυγούστου

Στην Ιερισσό δεν είμαστε όλοι, κάποιοι είναι στη φυλακή – Νέα πορεία στον Κάκαβο στις 3 Αυγούστου

Πέρασε κιόλας μία εβδομάδα που η Eldorado Gold ανακοίνωσε την αναβολή της έναρξης παραγωγής χρυσού στις Σκουριές επικαλούμενη την πτώση των τιμών του χρυσού διεθνώς, και η θυγατρική της εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν δίστασε μέσω του εκπροσώπου της κ. Γεωργαντζή να  δηλώσει ότι «Aυτό δεν αλλάζει απολύτως τίποτε στην επένδυση που πρόκειται να γίνει και ήδη υλοποιείται στη Χαλκιδική». «Aπεναντίας» σύμφωνα με τον ίδιο  «γίνεται μια προσπάθεια αύξησης της απορρόφησης του ρυθμού των κεφαλαίων που έχουν προγραμματιστεί να επενδυθούν εδώ».

Όπως και οι ίδιοι οι κάτοικοι επεσήμαναν αμέσως μετά την ανακοίνωση της Eldorado η εξέλιξη αυτή έχει πολυσήμαντες αναγνώσεις και σίγουρα δεν οφείλεται στην πτώση των τιμών του χρυσού αλλά στον ακούραστο αγώνα των κατοίκων ενάντια στους χρυσοθήρες. Σε καμία περίπτωση όπως τόνιζαν και τονίζουν η ανακοίνωση αυτή δεν οδηγεί κανέναν σε εφησυχασμό αφενός γιατί η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός συνεχίζει την καταστροφή του βουνού αφετέρου γιατί τέσσερις συναγωνιστές τους βρίσκονται προφυλακισμένοι χωρίς κανένα στοιχείο ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διώξεις με την παράνομη λήψη DNA και τις πολλαπλές προσπάθειες της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους.

Να σημειωθεί ότι στο βουνό η καταστροφή που συντελείται είναι ήδη τεράστια μιας και μπουλντόζες της εταιρείας έχουν φάει στην κυριολεξία το βουνό χαμηλώνοντας το ανάγλυφό του κατά 25 μ. Ήδη στην περιοχή η εταιρεία πραγματοποιεί με την ανοχή της αστυνομίας και της πολεοδομίας, εργασίες εκσκαφών και διαμορφώσεων για την κατασκευή του εργοστασίου  δημιουργώντας οικόπεδο 200 στρεμμάτων για δόμηση χωρίς να έχει εκδοθεί αντίστοιχη άδεια, παρερμηνεύοντας σκόπιμα την απόφαση του ΣΤΕ. Συγκεκριμένα το ΣΤΕ στις 27 Ιουνίου ανέστειλε το σήμα της πολεοδομίας για σταμάτημα των εργασιών σε ότι αφορά απλές διαμορφώσεις  χώρων για εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού και όχι για διαμορφώσεις οικοπέδων με σκοπό τη δόμηση, εργασίες που απαιτούν ειδική άδεια.  Η εταιρεία «εξαπάτησε» έτσι το ΣΤΕ σκάβοντας μια τεράστια έκταση βουνού με μη αντιστρέψιμες συνέπειες για το περιβάλλον.

Ταυτόχρονα με την καταστροφή του βουνού οι κάτοικοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με την έξαρση της αντίδρασης των μεταλλωρύχων οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα προέβησαν σε πλήθος τραμπουκισμών στέλνοντας κατοίκους που αγωνίζονται ενάντια στην εξόρυξη στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα. Όπως συγκεκριμένα λέει ο δικηγόρος των κατοίκων Α. Αδαμιδης η ανακοίνωση της Eldorado για αναβολή της έναρξης παραγωγής χρυσού λειτουργεί τελικά εντελώς αποπροσανατολιστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο το αίτημα της εταιρείας για απαλλοτρίωση έκτασης 1000 στρεμμάτων στην Μ. Παναγιά σε συνδυασμό με την προφυλάκιση ακόμη δύο ατόμων και την όξυνση των αντιδράσεων  από την πλευρά των εργαζόμενων της εταιρείας, δείχνει ότι το σχέδιο της Eldorado δεν είναι αυτό της οπισθοχώρησης. Αντίθετα, όπως τονίζει ο ίδιος, η εταιρεία προσπαθεί με κάθε τρόπο να οξύνει ακόμη περισσότερο την ένταση στην περιοχή προκειμένου να προκαλέσει την κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις που θα κάμψουν το κίνημα στην περιοχή.  Αναφορικά με τις τελευταίες δύο προφυλακίσεις των αγωνιστών της Χαλκιδικής ο Α. Αδαμίδης τονίζει ότι αυτές έγιναν με υποτιθέμενους ισχυρισμούς για τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ των κατηγορουμένων. Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα δουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία τα οποία έχουν να κάνουν με έρευνα που έχει γίνει γύρω από την ενεργοποίηση των κεραιών και την σάρωση των κλήσεων στην οποία «στηρίχθηκε» το κατηγορητήριο και των 20 διωκόμενων για την υπόθεση του εμπρησμού στις Σκουριές.

Εκτιμήσεις των κατοίκων αποδίδουν ακόμη τις εξελίξεις αυτές σε μια προσπάθεια της εταιρείας να κατευνάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων της για το ενδεχόμενο να μην γίνουν άλλες προσλήψεις το επόμενο διάστημα μιας και η Eldorado Gold αποφάσισε να διατηρήσει προφίλ χαμηλού κόστους. Ήδη στα χωριά της Αρναίας της Βαρβάρας κ.α κυκλοφορεί κείμενο με το οποίο οι εργαζόμενοι προειδοποιούν την εταιρεία ότι αν δεν κάνει προσλήψεις θα τους βρει απέναντι τους. Ανησυχίες έχουν εκφραστεί από την πλευρά των εργαζομένων και για το σταμάτημα των εργασιών στην περιοχή λάκος του Καρατζά όπου εδώ και μήνες καταστρέφονται ολοσχερώς αιωνόβιες οξιές και επιχειρείται το μπάζωμα των ρεμάτων. Παρ`όλα αυτά η εταιρεία που θα επένδυε δις. στην περιοχή  δημιουργώντας θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το υποτιθέμενο “success story” του πρωθυπουργού έχει εξασφαλίσει επιδοτούμενο από τα ΕΣΠΑ πρόγραμμα προσλήψεων μέσω του οποίου δεν θα χρειαστεί να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για να καταστρεψει τον τόπο και το μέλλον της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής.

Όποιο και να είναι τελικά το πραγματικό σχέδιο της εταιρείας οι κάτοικοι δεν προτίθενται να σταματήσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική απομάκρυνση της εταιρείας από την περιοχή και την αποφυλάκιση όλων των συναγωνιστών τους. Με σύνθημα “Έξω οι εταιρείες από τις Σκουριές, Ελεύθερα βουνά και όχι φυλακές” οι κάτοικοι καλούν σε νέα πορεία στο βουνό το Σάββατο 3 Αυγούστου «για μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ» τονίζοντας ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν εξαρτάται από την τιμή του χρυσού. Ο αγώνας των κατοίκων θα κερδίσει όταν το βουνό θα είναι πραγματικά ελεύθερο και όταν στην Ιερισσό δεν θα λείπει κανείς. 

Σταυρούλα Πουλημένη

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αντιμετωπίστε τον έρπητα με χαμομήλι

To Unfollow 20 κυκλοφορεί