Στιγμές από τις κινητοποιήσεις σε Βρυξέλλες, Ισπανία, Ευρώπη

29 Σεπτέμβρη σήμερα, Ημέρα Πανευρωπαϊκής Δράσης ενάντια στη λιτότητα. Η κεντρική ευρω-διαδήλωση στις Βρυξέλλες συγκέντρωσε 130.000 διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη, παρά την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στο Βέλγιο. Η διαδήλωση μεγάλη, πολύχρωμη και συμμετοχική. 

Εδώ βίντεο από την έναρξη της διαδήλωσης.
Η Γενική Απεργία στην Ισπανία, η πρώτη μετά από 8 χρόνια, είχε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από την αναμενόμενη. Βιομηχανία και μεταφορές πάγωσαν, ενώ διακόπηκαν και τα προγράμματα της τηλεόρασης. Σύμφωνα με τον Jose Javier, εκπρόσωπο της UGT, η συμμετοχή στην απεργία έφτασε γενικά το 72%. Ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα απήργησαν το 65% των εργαζομένων, ενώ στις αερομεταφορες το 82%. Από την πλευρά του ο Υπουργός Εργασίας της Ισπανίας Celestino Corbacho εκτίμησε το ποσοστό συμμετοχής, νωρίς το πρωί, μόλις 7,5%, όμως είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στις 6.20 το πρωί η ζήτηση για ρεύμα ήταν 17% χαμηλότερη από την αναμενόμενη.
Η Telemadrid, η ισπανική τηλεόραση στη Μαδρίτη, διέκοψε το πρόγραμμά της, ενώ τα κιόσκια των εφημερίδων έμειναν κλειστά. 
Σύμφωνα με τον Fernandez Toxo, επικεφαλής του συνδικάτου CCOO, η απεργία είχε απρόσμενη επιτυχία. Τον ενθουσιασμό των συνδικαλιστών δεν συμμερίζονται όμως οι διεθνείς χρηματαγορές. Έτσι, το δεκαετές ομόλογο της Ισπανίας ανέβηκε σήμερα κάτα 3 μονάδες βάσης σε σχέση με εχθές, στις 196, σε σχέση πάντα με το γερμανικό ισοδύναμο.
Τέλος, από την αστυνομία σημειώνεται ότι 8 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Βαρκελώνη, μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία και τον εμπρησμό ενός περιπολικού. 38 ακόμα διαδηλωτές κρατήθηκαν σε όλη τη χώρα, ενώ πάνω από 1.500 προσήχθησαν για έλεγχο.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ

Εφημερίδεεεες