in

Στη Σοβιετία του παλιού καιρού

Στη Σοβιετία του παλιού καιρού

Το θέμα δεν είναι που πας, αλλά τι λες εκεί που πας και το θέμα δεν είναι τι κάνεις αλλά γιατί. Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ να καταθέσει, προς διαβούλευση, στη Βουλή νομοσχέδιο που στερεί από την εκλεγμένη περιφερειακή αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με τη λήψη αποφάσεων για τον περιφερειακό σχεδιασμό της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων δεν σηκώνει ιδιαίτερη συζήτηση: Το ΥΠΕΚΑ και οι… εθνικοί εργολάβοι φοβούνται, και καλά κάνουν, ότι η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής θα ανατρέψει το σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης και αντί να προωθήσει την εξυπηρέτηση μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων, που «επενδύουν» στη βιομηχανική διαχείριση των απορριμμάτων και στην παραγωγή ενέργειας από την καύση τους, θα φέρει τα πράγματα τούμπα και θα υποστηρίξει ένα σχεδιασμό που θα ιεραρχεί πάνω απ’ όλα την προστασία του περιβάλλοντος και το κοινό καλό.

Φοβούνται, ΥΠΕΚΑ και… εθνικοί εργολάβοι, ότι αυτή η «ασθένεια» μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα μεταδοτική και να μεταδοθεί σε άλλες περιφέρειες και σε πολλούς δήμους, όχι ντε και καλά μόνο σε αυτούς που κυματίζουν οι σημαίες της Αριστεράς, οπότε τα πράγματα θα κινδυνεύσουν να έρθουν τούμπα συνολικά. Άλλωστε, αν στην Αττική η περιφέρεια βάλει «στοπ» στα εργοστάσια καύσης, τότε εμείς στην Κεντρική Μακεδονία γιατί να μην αντιδράσουμε, γιατί να μην κινητοποιηθούμε, γιατί να μην απαιτήσουμε κι εδώ να μπει «στοπ» στα εργοστάσια καύσης; Αφού θα το δούμε να γίνεται, γιατί να μη το διεκδικήσουμε; Αυτό φοβούνται στο ΥΠΕΚΑ και στα γραφεία των… εθνικών εργολάβων.

Το άλλο… καταπληκτικό σε αυτή την ιστορία είναι η αντίληψη που υπάρχει στην κεντρική κυβέρνηση – είτε Νέας Δημοκρατίας, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε και των δύο που έχουν γίνει ένα – για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης: Όσο οι ΟΤΑ, πρώτου και δεύτερου βαθμού, κάνουν ότι τους λέει η κεντρική κυβέρνηση τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν κάνουν άλλα πράγματα, τότε τους στερούν την αρμοδιότητα να παίρνουν αποφάσεις! Αν αυτό, σύμφωνα με τη μεταπολιτευτική  αφήγηση της ελληνικής Δεξιάς όπου από το 1974 κυβερνά η… Αριστερά, δεν είναι Σοβιετία, τότε τι είναι Σοβιετία; Φυσικά τα πράγματα δεν είναι έτσι και αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο μοντέλο – όπου τα κέρδη είναι πάνω απ’ όλα και κυρίως πάνω από το κοινό καλό και την προστασία του περιβάλλοντος  – που αντιμετωπίζει τη δημοκρατία, την αυτοδιοίκηση, το να συμμετέχουν στις αποφάσεις αυτοί που θα δουν τις ζωές τους να επηρεάζονται από αυτές τις αποφάσεις, ως πρόβλημα, ως εμπόδιο.

Αυτό το σκληρό νεοφιλελεύθερο μοντέλο αμφισβητείται από τώρα: Στην αποφασιστικότητα της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής για να υπάρξει ένας άλλος σχεδιασμός στη διαχείριση των απορριμμάτων, στη γεμάτη από κόσμο πλατεία της Ιερισσού που το βράδυ της Πέμπτης υποδέχτηκε πανηγυρίζοντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αριστοτέλη να κόψει τα πάρε  δώσε με την «Ελληνικός Χρυσός» που καταστρέφει έναν πανέμορφο τόπο. Η αμφισβήτηση, αν το δούμε και ιστορικά, είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να αλλάξουν τα πράγματα και σήμερα η ανάγκη της αλλαγής, νομίζω πως σε αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι και όλες,  είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Θεόφιλος Σιχλετίδης, δημοσιογράφος στο «Κόκκινο 93,4»

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Κατατίθεται την Παρασκευή ο Προϋπολογισμός

“Σερσέ λα φαμ” στη Μονή Λαζαριστών