ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για την ψήφο αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές

Αντισυνταγματικό έκρινε το νόμο Ραγκούση, 3838/2010, για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές το Συμβούλιο της Επικρατείας με σημερινή απόφασή του. Πλέον η υπόθεση παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Το ΣτΕ τονίζει πως η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν όσο και του εκλέγεσθαι για την τοπική αυτοδιοίκηση «επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος».

Λόγω του παραπάνω, οι ρυθμίσεις των άρθρων 14 έως 21 του Ν. 3838/2010 είναι αντίθετες προς τα άρθρα 1, 52 και 102 του Συντάγματος.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ακόμα πως ο νόμος Ραγκούση φέρνει πολιτογράφηση με βάση τυπικές προϋποθέσεις και χωρίς να φέρνει την “εθελούσια αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον ελληνισμό και την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής συνειδήσεως”.

Για «επικίνδυνη λογική που μας γυρνά χρόνια πίσω», έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Μιλώντας στο «Ράδιο 9». Η απόφαση «διαπνέεται από μια λογική φυλετικής καθαρότητας και δικαίου του αίματος, η οποία αν υιοθετούνταν από άλλες χώρες εκατομμύρια Έλληνες πολίτες δεν θα είχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Δεν θα είχαν την δυνατότητα να εκλεγούν βουλευτές, γερουσιαστές, δήμαρχοι, κυβερνήτες στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία κι αλλού. Μια τέτοια νομική ερμηνεία θα στερούσε από πολιτικά δικαιώματα δεκάδες χιλιάδες πολίτες που ζουν για δεκαετίες εδώ, ανάμεσα τους Έλληνες ομογενείς και πολίτες άλλων χωρών που τα παιδιά τους έχουν γεννηθεί εδώ και τιμούν την γλώσσα που μιλούν, την ελληνική», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα η Ολομέλεια του ΣτΕ να απορρίψει αυτή την απόφαση.

«Αναντίστοιχη με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα», χαρακτήρισε την απόφαση η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι «αναδεικνύει παρωχημένες, ρατσιστικές, εθνοκεντρικές αντιλήψεις περί διασφάλισης της εθνικής ομοιογένειας, αλλά και περί “δικαίου του αίματος”». Η Δημοκρατική Αριστερά, σημειώνει, παράλληλα, ότι εγείρονται δικαιολογημένα ερωτήματα αναφορικά με το χρόνο έκδοσής της και συγκεκριμένα λίγες ημέρες μετά τα γεγονότα στη Νομική Σχολή.

Το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η απόφαση είναι επικίνδυνη και στρέφεται κατά των μεταναστών, καθώς «ακυρώνει το νόμο που προέβλεπε ότι μπορεί να αποκτηθεί η ιθαγένεια από παιδιά μεταναστών που γεννιούνται και συνεχίζουν να ζουν στην Ελλάδα, των οποίων οι γονείς μένουν στη χώρα μας για 5 συνεχή χρονιά τουλάχιστον και καταργεί ακόμα τη δυνατότητα να πάρουν την ιθαγένεια αλλοδαποί, μέσα σε προθεσμία 3 ετών από την συμπλήρωση του 18ου της ηλικίας τους».

«Η απόφαση αυτή είναι επικίνδυνη και στρέφεται ενάντια στους μετανάστες, που χτυπημένοι από την φτώχεια, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την ανεργία, διώχτηκαν από τις χώρες τους με ευθύνη των κυβερνήσεων τους και βρέθηκαν στη χώρα μας. Τους εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια κυβερνήσεις και εργοδότες, ξεζουμίζοντας τους. Ανασφάλιστους, με άθλια μεροκάματα, χωρίς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Δεκάδες είναι οι σκοτωμένοι από τα δολοφονικά χέρια των εργοδοτών. Πάνω στην πλάτη τους αλλά και των Ελλήνων εργαζομένων γεμίζουν τα σεντούκια τους με τεράστια κέρδη. Ούτε τη ζωή τους δεν υπολογίζουν», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

Πηγές enet.gr, tvxs.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Με τη δύναμη της θέλησης συνεχίζουν τον αγώνα τους οι 50 απεργοί πείνας στη Θεσσαλονίκη

Παγκόσμια Τράπεζα: Εύθραυστη η Μέση Ανατολή