Σκοτώνουν τα ελάφια στη Ροδόπη

Οι λαθροκηνυγοί απειλούν τον τελευταίο φυσικό και γηγενή πληθυσμό ελαφιών που έχει απομείνει στα ελληνικά βουνά, στην οροσειρά της Ροδόπης, στα βόρεια των νομών Δράμας και Ξάνθης. Όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας, την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη ένας 54χρονος έλληνας, ο οποίος στο αμάξι του κουβαλούσε 132 κιλά τεμαχισμένο κρέας, συσκευασμένο σε 13 σακιά, το οποίο, όπως αποδείχτηκε προερχόταν από δύο σκοτωμένα ελάφια. Το πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι η σύλληψη ήταν τυχαία, μετά από αστυνομικό έλεγχο στο 36ο χιλ. της Εθνικής οδού Δράμας – Ξάνθης, γεγονός που υποδεικνύει ότι το παράδειγμα αυτό δεν είναι μάλλον το μοναδικό.

Η Προστατευόμενη Περιοχή Οροσειράς Ροδόπης έχει πρόσφατα κηρυχθεί Εθνικό Πάρκο, αλλά η αδυναμία των Φορέων Διαχείρισης να προσλάβουν προσωπικό και φύλακες, καθιστά τις σχετικές ανακηρύξεις μόνο τυπικές. Για τον ίδιο λόγο , δεν είναι γνωστός και ο ακριβής πληθυσμός των ελαφιών στο Εθνικό Πάρκο της Ροδόπης, αφού καμία καταγραφή δεν έχει γίνει από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Οι εκτιμήσεις μιλάνε ωστόσο για λίγα άτομα ή δεκάδες. Ο πληθυσμός αυτός μάλλον κυμαίνονται έντονα κάθε χρόνο, επηρεαζόμενος από τις πιέσεις της όχλησης και του κυνηγιού.

Αντίστοιχοι πληθυσμοί έχουν εξαφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες από τα άλλα βουνά της χώρας, με τελευταία μάλλον αυτά της Χαλκιδικής. Έτσι σήμερα, εκτός από το μικρό πληθυσμό της Ροδόπης, απομένει μόνο ο πληθυσμός της Πάρνηθας, ο οποίος ωστόσο δεν είναι γηγενής, αφού προέρχεται από -πετυχημένη και παλιά βέβαια- επανεισαγωγή.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Στρατός και απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους της εξεγερμένης Τύνιδας

Την συμμετοχή της στο Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο δηλώνει η Α. Δ. Ε. ΔΥ