Σήμερα στις 6 η πορεία, ενώ διευρύνεται το μέτωπο της απεργίας

Διευρύνεται μέρα με τη μέρα το κοινωνικό μέτωπο συμπαράστασης στους μετανάστες απεργούς πείνας και το αίτημα της νομιμοποίησης. Μετά το σοκ που προκάλεσε η επίθεση των πρώτων ημερών, οι κοινωνικοί και εργασιακοί χώροι αρχίζουν να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους. Η αρχική εικόνα που πέρασε μέσα από το ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία ολόκληρη η κοινωνία είναι απέναντι στους απεργούς, φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού κάθε οργανωμένη έκφραση της κοινωνίας που έχει μέχρι τώρα τοποθετηθεί, πέρα από τις φωνές των κομμάτων εξουσίας και των ΜΜΕ, λεει ακριβώς το αντίθετο.

Στη Θεσσαλονίκη, σχετικά ψηφίσματα έχουν εκδόσει ήδη η ΕΔΟΘ (Νομαρχιακός Τομέας της ΑΔΕΔΥ), ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, οι περισσότερες ενώσεις των καθηγητών (ΕΛΜΕ), η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του ΑΠΘ (αντιπροσωπεία της οποίας επισκέπτηκε σήμερα το πρωί τους απεργούς στο Εργατικό Κέντρο) καθώς και πολλά άλλα συνδικάτα και σύλλογοι.

Σωματεία και συνδικαλιστές/τριες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμειων οργανώνουν καλούν στη σημερινή πορεία αλληλεγγύης και παίρνουν πρωτοβουλίες (ανοιχτή εκδήλωση, συνέντευξη τύπου, εξορμήσεις σε χώρους εργασίας και γετονιές) για το άνοιγμα της απεργίας στους εργαζόμενους της πόλης.

Ιδιαίτερη αξία έχει επίσης η διακήρυξη αλληλεγγύης που έστειλε το ιταλικό δίκτυο Arci, μια πολιτιστική και πολιτική δικτύωση με εκατοντάδες χλιάδες μέλη σε ολόκληρη την Ιταλία, όπου αναφέρεται ότι “Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν ελεύθερα και ανεξάρτητα για τον τόπο όπου θέλουν να ζήσουν.”

Αυτό το εύρος αλληλεγγύης αναμένεται να αποδειχθεί και σήμερα, στην απογευματινή πορεία, όπου, εκτός της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, αναμένεται να συμμετάσχουν σωματεία, μετανάστες και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι. Την πορεία θα καλύπτει με συνεχή ενημέρωση το alterthess.

Το επόμενο ραντεβού είναι στη συναυλία του Σαββάτου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνουν αποκεντρωμένες εκδηλώσεις στις γειτονιές. Την επόμενη εβδομάδα, ξεχωρίζει η Παρασκευή 11 Φλεβάρη, μέρα την οποία οι ελληνικοί χώρο αλληλεγγύης αλλά και οι ευρωπαϊκές αντιρατσιστικές δικτυώσεις έχουν κηρύξει ως Διεθνή Ημέρα Δράσης.

 

Ολόκληρη ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του Arci:

ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ!

ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ARCI (Ιταλία)

Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν ελεύθερα και ανεξάρτητα για τον τόπο όπου θέλουν να ζήσουν. Πρέπει να μπορούν να επιλέγουν κατά πόσο επιθυμούν να ζουν εκεί που βρίσκονται οι ρίζες τους ή σε κάποιο τόπο διαφορετικό από εκείνον όπου γεννήθηκαν.

Ωστόσο, κράτη, οικονομική εξουσία και πολιτικές δομές, που δεν έχουν καμιά σχέση με την καθημερινότητα των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών του πλανήτη, επιβάλλουν αυθαίρετα τη δική τους θέληση στους ανθρώπους μέσω της άσκησης εξαναγκασμού και βίας.

Γι αυτόν το λόγο, έχοντας ήδη πάρει την έγκριση της Συνέλευσης του Κινήματος των Λαών στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ για τη Μετανάστευση, στο Quito του Ισημερινού το 2010, για μία ημέρα παγκόσμιας κινητοποίησης στις 18 Δεκέμβρη του 2011, προωθούμε τη διοργάνωση της συνέλευσης “Πατρίδα είναι εκεί που θέλω να ζω” (Home is where I want to live) στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στο Ντακάρ, με σκοπό να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης αυτής της διεθνούς ημέρας δράσης.

Γι αυτό, από την Ιταλία αλλά και από το Ντακάρ, το ARCI δηλώνει την αλληλεγγύη της προς εσάς και τους μετανάστες απεργούς πείνας στην Ελλάδα!

Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας.

Για εμάς, έχει φτάσει πια η ώρα για τους μετανάστες που προέρχονται απ’ όλες τις χώρες του κόσμου και κατοικούν σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Έχει φτάσει πια η ώρα για την αποκήρυξη των στενόμυαλων προκαταλήψεων, της παθητικότητας, του φόβου και των εγωιστικών διαχωρισμών.

Έχει πια περάσει στο παρελθόν η εποχή της αποδοχής των πάντων, συμπεριλαμβανομένων της ελεημοσύνης και της απάνθρωπης εκμετάλλευσης, με μόνο σκοπό τη στοιχειώδη επιβίωση.

Τώρα είναι η ώρα για ένα οικουμενικό όραμα ζωής, μιας ζωής άξιας σεβασμού που αποτελεί δικαίωμα κάθε ανθρώπινου όντος.

Είναι η ώρα για ένα οικουμενικό όραμα του κόσμου: εμείς τον γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο επειδή τα μεταναστευτικά μονοπάτια που ακολουθούμε τον διασχίζουν προς πάσα κατεύθυνση.

Γνωρίζουμε πώς να τακτοποιούμε μια καλύβα και πώς να καθαρίζουμε μια παράγκα, αλλά γνωρίζουμε επίσης και πώς να διαχειριζόμαστε περίπλοκα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Είναι πια καιρός να μάθουμε και να διδάξουμε: ποια είναι τα δικαιώματά μας και ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας, πώς να επιτύχουμε τον τελειωτικό σεβασμό των πρώτων, χωρίς εξαιρέσεις, και πώς να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη των δεύτερων.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Δεν φεύγουν οι γιατροί από το Υπουργείο Υγείας

Το κίνημα δεν πληρώνω στις δηλώσεις του υπουργού κ. Ρέππα περί τζαμπατζήδων