Σήμερα κλείνουν 1056 σχολεία…

Όπως μας λεει ένα κοινότοπο γνωμικό, από αυτά που διδάσκονται παραδοσιακά στο μάθημα της “Έκθεσης”, όπου ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή. Εκείνο που δεν μας λεει, είναι τί γίνεται εκεί που κλείνουν 1056 σχολεία… Θα το μάθουμε όμως από του χρόνου, αφού το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα την οριστική λίστα των υπό “συγχώνευση” σχολείων.

Συνολικά 1.933 σχολεία συγχωνεύονται για να προκύψουν 877 νέα, από το σύνολο των 16.000 σχολικών μονάδων. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνενώνονται 1.523 σχολεία και προκύπτουν 672 νέα σχολεία. Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνενώνονται 410 σχολεία και προκύπτουν 205 νέα συγκροτήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, “η διαδικασία των συνενώσεων ολοκληρώνεται έπειτα από δυο μήνες διαβουλεύσεων και ενδελεχούς μελέτης της κάθε περίπτωσης, του κάθε σχολείου.” Όπως ωστόσο γνωρίζουμε, σε αυτή τη διαδικασία διαβούλευσης όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι φορείς, και κυρίως οι ενώσεις των εκπαιδευτικών, εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους, καθώς οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολείων θα επιφέρουν προφανώς και υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Το Υπουργείο από την πλευρά του επιμένει ότι “προχώρησε στις συνενώσεις και ιδρύσεις σχολείων προς όφελος του μαθητή, με κριτήρια πρωτίστως παιδαγωγικά.”

Η παραπάνω διακήρυξη διαψεύδεται ωστόσο από τον απολογητικό τόνο της υπόλοιπης ανακοίνωσης. Το Υπουργείο προσπαθεί να υπεραμυνθεί των συγχωνεύσεων, οι οποίες γίνονται για λόγους εξοικονόμησης πόρων, υποστηρίζοντας ότι αυτές γίνονται κάθε χρόνο, απλά φέτος έγινε “μια συστηματικότερη προσπάθεια εξορθολογισμού” με βάση τον …Καλλικράτη.

Η ίδια ανακοίνωση επιβεβαιώνει στην πράξη και τους φόβους μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών  ότι στα συγχωνευμένα σχολεία τα τμήματα θα υπερβαίνουν το νόμιμο όριο των 25 μαθητών. Η ηγεσία του Υπουργείου περιορίζεται στη διαπίστωση ότι “υπάρχει κατεύθυνση ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα να μην ξεπερνά τα 25 παιδιά στην Πρωτοβάθμια”, χωρίς καμία δέσμευση, ενώ στη Δευτεροβάθμια αποδέχεται επίσημα πια το 25 + 10%.

Στην ανακοίνωση τέλος περιλαμβάνονται μεμονωμένα παραδείγματα όπου με τις συγχωνεύσεις καταργήθηκε η διπλοβάρδια (μία περίπτωση πανελλαδικά, το 14ο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης), ή επιτρέπεται η ένταξη των σχολείων στα Ολοήμερα. Αναλυτικά οι ανακοινώσεις και οι λίστες των συγχωνεύσεων εδώ.

Μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης – κατάργησης εκατοντάδων σχολικών μονάδων από το Υπουργείο Παιδείας άμεση ήταν η αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σήμερα Δευτέρα το Δ.Σ της ΟΛΜΕ συνεδριάζει για να καταλήξει σε εισήγηση για κινητοποιήσεις και καλεί τις ΕΛΜΕ όλης της χώρας να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις για να συζητηθεί ο τρόπος αντιμετώπισης της πρωτοφανούς ενέργειας του Υπουργείου Παιδείας.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ επισημαίνει: «Σε κάθε περίπτωση καλούμε τις ΕΛΜΕ να βρίσκονται σε εγρήγορση. Να συνεχίσουν σε συνεργασία με τους γονείς ν’ αντιδρούν στις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων. Τα σχέδια της κυβέρνησης δεν είναι ευοίωνα. Δε θα ανεχτούμε για λογιστικούς λόγους να θυσιαστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Με το στοίβαγμα των μαθητών σε 30άρια τμήματα, με την ταλαιπωρία των παιδιών των υποβαθμισμένων περιοχών και με την εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών, δηλαδή με τη λογική των επιχειρούμενων συγχωνεύσεων δεν υποστηρίζεται σε καμία περίπτωση η δημόσια δωρεάν Παιδεία».

 

Μετά τις συνελεύσεις των καθηγητών που θα πραγματοποιηθούν από την Τρίτη 15/3 μέχρι και την Παρασκευή 18/3 θα ακολουθήσει το Σάββατο 19/3 Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας.

 

Ήδη την Δευτέρα 14/3 και την Τρίτη 15/3 πολλές ΕΛΜΕ καλούν τα μέλη τους σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας και στα πλαίσια αυτά έχουν κηρύξει στάση εργασίας.

Σε αναβρασμό βρίσκονται και γονείς και μαθητές καθώς η κατάργηση 1000 σχολικών μονάδων αποτελεί καίριο χτύπημα στη δημόσια εκπαίδευση και δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία.

Βλ. και προηγούμενο άρθρο για τις συγχωνεύσεις στη Θεσσαλονίκη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Έχουμε πόλεμο. Όλοι το ξέρουν. Εμείς;

Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού Πρόταγμα