Σερβία: Εισαγγελική έρευνα για συμμετοχή πολιτικών στο σχεδιασμό της «Μεγάλης Αλβανίας»

Έρευνα για τη συμμετοχή Αλβανών πολιτικών από τη νότια Σερβία στην παρουσίαση προχθές στα Τίρανα του σχηματισμού «Κατάλογος της Φυσικής Αλβανίας» (List of natural Albania), που αποτελεί στην ουσία ένα σχέδιο για την ίδρυση της «Μεγάλης Αλβανίας» με την ειρηνική προσάρτηση εδαφών από τις γειτονικές χώρες, διεξάγει η Γενική Eισαγγελία της Σερβίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Eισαγγελέα της Σερβίας, Τόμο Ζόριτς, ανέφερε ότι θα εξεταστεί, εάν στην ομιλίες των Aλβανών πολιτικών από τη Σερβία υπάρχουν στοιχεία που να δηλώνουν ότι διαπράχθηκε κάποιο ποινικό αδίκημα και θα αποδοθούν ευθύνες, «ειδικά αν διαπιστωθεί ότι υπονομεύεται η ασφάλειας της χώρας».
Από τη νότια Σερβία χαιρετισμό στην παρουσίαση του “Καταλόγου της Φυσικής Αλβανίας” απηύθυναν ο δήμαρχος της πόλης του Πρέσεβο, Ραγμί Μουσταφά, ο αντιδήμαρχος, Ορχάν Ρετζέπι και ο Δήμαρχος του Μπουγιάνοβατς, Γιονούζ Μουσλίου, ο οποίος σε δήλωση του στην εφημερίδα “Νόβοστι” του Βελιγραδίου, υποστήριξε το όραμα της “Φυσικής Αλβανίας” για την ίδρυση ενιαίου αλβανικού κράτους με την προσάρτηση εδαφών από γειτονικά κράτη.
«Στη Συνθήκη του Λονδίνου, το 1913, η Αλβανία δεν είχε μεγάλη επιρροή γι’ αυτό και εδάφη της αποσπάστηκαν με τη βία. Σήμερα, ζητάμε την αναθεώρηση της και το δικαίωμα των Αλβανών που ζουν στις γειτονικές χώρες να αποφασίσουν με δημοψήφισμα σε ποιο κράτος επιθυμούν να ζήσουν», ανέφερε ο κ. Μουσλίου. Υποστήριξε δε, ανοιχτά, την προσάρτηση της κοιλάδας του Πρέσεβο, της νότιας Σερβίας, στη σύνθεση «του νεοσύστατου κράτους του Κοσόβου» και εκτίμησε πως «η διεθνής κοινότητα εγκρίνει μία τέτοια τροπή των εξελίξεων, με δεδομένο ότι, στη συγκέντρωση της ‘Φυσικής Αλβανίας’, στα Τίρανα, παρέστησαν εκπρόσωποι του Βελγίου και των ΗΠΑ».
Εμπνευστής του οράματος της “Φυσικής Αλβανίας” είναι ο Κότσο Ντανάι, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιφερειακών Προγνώσεων στα Τίρανα και πρώην σύμβουλος τριών Αλβανών πρωθυπουργών. Τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ενιαίου κράτους όλων των Αλβανών στα Βαλκάνια, επισημαίνοντας ότι «ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ειρηνικό τρόπο, μέσω συνομιλιών με τις γειτονικές χώρες». Στην ομιλία του προχθές ζήτησε την αναθεώρηση της Συνθήκης του Λονδίνου από το 1913, η οποία, όπως είπε, “διέσπειρε τον αλβανικό λαό σε πέντε κράτη”. Εκτίμησε δε ότι «το νέο αλβανικό κράτος, το οποίο θα συμπεριλάβει περιοχές με αλβανικό πληθυσμό στην Αλβανία, το Κόσοβο, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, πρόκειται να ιδρυθεί μέχρι το 2013, με προηγούμενη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος μεταξύ των Αλβανών σε αυτές τις χώρες», καθώς και ότι αναμένει η απόφαση αυτή να ληφθεί σύντομα από του Αλβανούς του Κοσόβου.
Στην προχθεσινή συγκέντρωση στα Τίρανα παρέστησαν εκπρόσωποι των Αλβανών από όλες τις γειτονικές χώρες καθώς και εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Δανίας, του Βελγίου και των ΗΠΑ.
πηγή:tvxs.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Untitled

Ακροδεξιός διευθυντής γυμνασίου στη Μυτιλήνη προωθεί τις ιδέες του