Σε δίκη ανήλικοι πρόσφυγες στην Πάτρα

Σε δίκη οδηγήθηκαν εχθές στην Πάτρα 18 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 15 ανήλικοι. Όπως όμως καταγγέλλει η τοπική Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών, οι ανήλικοι είχαν όλοι υπηρεασιακά σημειώματα από την Αστυνομία του Έβρου που τους παρουσίαζαν ως ενήλικους, με την ίδια μάλιστα ημερομονία γέννησης. Οι ανήλικοι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν δικάστηκαν για απόπειρα διαφυγής προς την Ιταλία. Όπως αναφέρει η Κίνηση, πρόκειται για μια δίκη ρουτίνας στην Πάτρα, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες προσπαθούν καθημερινά να αποδράσουν από την Ελλάδα. Όσο παράνομο όμως είναι για αυτούς να μείνουν, άλλο τόσο παράνομο είναι να φύγουν, αφού η διεθνής νομοθεσία (Δουβλίνο ΙΙ) δεν τους επιτρέπει να επιλέξουν αυτοί τη χώρα προορισμού τους. 
Το αξιοσημειώτο ωστόσο της χθεσινής δίκης, είναι η κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των ανήλικων, με μεθόδους μάλιστα εξόφθαλμα παράνομες – εκτός αν πιστέψει βέβαια κανείς ότι γεννήθηκαν όλοι τους στις 1/1/92. Η προστασία των ανήλικων προβλέπεται ακόμα και από το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο Ελλάδας και Ευρώπης, αλλά όλα αυτά αποδεικνύονται ψιλά γράμματα για την καθημερινότητα στα σύνορα και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου χιλιάδες πρόσφυγες, χωρίς καμιά νομική ή άλλη υποστήριξη, χωρίς γνώση των δικαιωμάτων τους και, πολλές φορές, χωρίς καν μετάφραση, καλούνται να επιβεβαιώσουν ο,τι δηλώσει ουσιαστικά εκ μέρους τους η Αστυνομία. 
Έτσι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπως η παραπάνω, όπου παιδιά και έφηβοι εμφανίζονται ως ενήλικες για να μην λάβουν την απαιτούμενη προστασία και να μπορεί να εκδοθεί η διαταγή απέλασης. 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Κίνησης:

Πάτρα, 14/10/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδικάστηκε τη Τετάρτη 13/10 στην Πάτρα η απόπειρα διαφυγής προς την Ιταλία 18 προσφύγων-θυμάτων πολέμου από το Αφγανιστάν. Η συγκεκριμένη δίκη δεν αποτελεί παρά μια υπόθεση ρουτίνας για τις διωκτικές και δικαστικές αρχές. Ωστόσο, το αξιοπερίεργο σ΄ αυτήν την υπόθεση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι 15 από τους 18 συλληφθέντες αν και εμφανώς ανήλικοι (ηλικίας από 13-16 ετών) είχαν όλοι τους υπηρεσιακά σημειώματα από τον Έβρο με ημερομηνία γέννησης 1/1/92!!!
Ο λόγος είναι προφανής. Η παραχάραξη των πραγματικών στοιχείων γέννησης αποτελεί το στοιχείο που τους καθιστά αυτόματα ενήλικες «παράνομους» ενώ θα έπρεπε να είναι προστατευόμενοι ως ανήλικοι. Γιατί, βέβαια, δεν είναι δυνατόν να έχουν γεννηθεί όλοι 1/1/92!!!
Ως Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών εγκαλούμε την Πολιτεία για τη στάση της και την πολιτική της θέτοντας δύο ερωτήματα.
Δεν θα έπρεπε να διαταχτεί έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο εκδίδονται τα υπηρεσιακά σημειώματα καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαιώματος των ανήλικων προσφύγων;
Δεν θα έπρεπε η Πολιτεία να φροντίσει για την προστασία των ανήλικων προσφύγων αντί να τους οδηγεί στην εξαθλίωση; 


ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝΣχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Μάχη για τη στέγαση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

…και νομική δράση κατά της ατιμωρησίας του Ισραήλ