Σε «χαμένη δεκαετία» οδηγούν την Ιρλανδία οι περικοπές δαπανών

Οι δραστικές περικοπές δαπανών για τη μείωση του ελλείμματος θα διαλύσουν την οικονομία για μία δεκαετία, προειδοποιεί με έκθεσή του κορυφαία δεξαμενή σκέψης στην Ιρλανδία.
 Το Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (ESRI) δήλωσε πως η χώρα αντιμετωπίζει μία “χαμένη δεκαετία” με 10% ανεργία εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να ικανοποιήσει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ ως το 2014. Αντ’ αυτού, κάλεσε για την κατανομή του πόνου προσαρμογής σε μακρύτερη περίοδο χρόνου, με το χρονοδιάγραμμα των Βρυξελλών να επεκτείνεται κατά δύο έτη.
Εντούτοις, ο υπουργός Οικονομικών Brian Lenihan επέμεινε χθες πως δεν σκοπεύει να παρεκκλίνει από τις περικοπές δαπανών και θα επιμείνει στους στόχους της Κομισιόν. Σε ομιλία του στην ετήσια συνδιάσκεψη της Ένωσης Ιρλανδικών Τραπεζών, παραδέχθηκε πως η χώρα αντιμετωπίζει μία φοβερή πρόκληση αλλά πως δεν υπάρχει τρόπος παράκαμψής της.
Μετά την αποτυχία των διακομματικών συνομιλιών για μία συναίνεση επί της αναγκαίας μείωσης δαπανών και αύξησης φόρων, οι αρχηγοί των 4 βασικών πολιτικών κομμάτων υποστήριξαν όλοι τους τον τετραετή στόχο μείωσης του ελλείμματος.
Με την έκθεσή του το ESRI προειδοποιεί πως οι προσπάθειες μείωσης των δαπανών σύμφωνα με τους τρέχοντες στόχους μπορεί να περιορίσουν την ανάπτυξη και να αυξήσουν την ανεργία τόσο γρήγορα που οι περικοπές δαπανών να μην έχουν αποτέλεσμα.
“Είμαστε πολύ ανήσυχοι σχετικά με αυτό. Είμαστε κοντά στο σημείο καμπής” δήλωσε ο οικονομολόγος του ESRI, Ide Kearney. “Δεν πρόκειται για σενάριο ολικής καταστροφής όπου χρεοκοπεί η χώρα και έρχεται το ΔΝΤ. Είναι όμως μία χαμένη δεκαετία”.
Σύμφωνα με το ESRI εάν παρατεθεί η περίοδος προσαρμογής κατά 2 έτη, τότε αντί για οικονομίες 15 δισ. ευρώ που ζητούνται σήμερα με το πρόγραμμα των Βρυξελλών θα απαιτηθούν μόνον 13 δισ. ενώ η εγκατάλειψη του επίσημου προγράμματος θα αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη στην πληγωμένη οικονομία. Το ESRI προειδοποίησε επίσης πως το ΑΕΠ θα μειωθεί 0,25% φέτος, ενώ θα αυξηθεί 2% το 2011.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Κατά της ποινικοποίησης των μαθητικών κινητοποιήσεων ο Δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης

Τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος στους συνταξιούχους