in

Σε απόγνωση οι μικρομεσαίοι εν μέσω ειδοποιήσεων κατάσχεσης λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ

Σε απόγνωση οι μικρομεσαίοι εν μέσω ειδοποιήσεων κατάσχεσης λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στη Βόρεια Ελλάδα καθώς πέρα από τα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης και τα λουκέτα έχουν να αντιμετωπίσουν και την αναλγησία του κράτους.

Ήδη πληθαίνουν τα ειδοποιητήρια για τη κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους για οφειλές στα ασφαλιστικά τους ταμεία που δεν ξεπερνούν τις 8-10.000 ευρώ.

Όπως καταγγέλλουν η κρίση έχει πλήξει τόσο πολύ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον και ζητούν το πάγωμα των παλαιών οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, το σταμάτημα των κατασχέσεων και την αποποινικοποίηση των οφειλών.

“Έλαβα το ειδοποιητήριο πριν μία εβδομάδα”, λέει στο alterthess.gr ένας 39χρονος έμπορος ηλεκτρονικών υπολογιστών.

“Το χαρτί που μου στάλθηκε λέει πως αν δεν ρυθμίσω τις οφειλές μου θα προβούν στις νόμιμες ενέργειες, δηλαδή τη κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας μου, της επαγγελματικής μου στέγης”, συνεχίζει.

Ο 39χρονος μικρομεσαίος επιχειρηματίας χρωστάει μόλις 9.000 ευρώ, οφειλή που από τον ΟΑΕΕ στάλθηκε στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, το οποίο καταγγέλλει πως τον αντιμετωπίζει σαν να είναι “εγκληματίας”.

“Αδυνατώ να κάνω ρύθμιση σήμερα. Δεν έχω.” περιγράφει και εκφράζει την ανακούφισή του για τη στήριξη που λαμβάνει από τη Συνομοσπονδία του.

“Ευτυχώς η συλλογικότητα στέκεται ως ασπίδα. Νιώθω ότι δεν είμαι μόνος”, λέει ενώ όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης ξεκαθαρίζει πως “δεν περιμένει τίποτα”.

Σε απόγνωση βρίσκεται και ένας 60χρονος πωλητής λαϊκών αγορών, ο οποίος έλαβε τη Παρασκευή το ειδοποιητήριο για τις διαδικασίες κατάσχεσης για οφειλή μόλις 6.500 ευρώ.

“Μου ζητούν εισφορά 880 ευρώ με βάση το κλιμάκιο που βρίσκομαι. Δεν έχω να τα δώσω΄”, λέει και προσθέτει πως βρέθηκε στη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν οι ενώσεις των μικρομεσαίων στη Θεσσαλονίκη τη Παρασκευή για να ενημερωθεί για τα δικαιώματά του.

Λουκέτα προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων

Το 2013 έκλεισαν 2.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη. Στο τέλος του 2014 θα έχουν προστεθεί ακόμη 2.500 λουκέτα”, λέει ο Γιάννης Παπαργύρης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.

“Έχουμε φτάσει στα όριά μας”, τονίζει και προσθέτει “ιδιαίτερα στο χώρο της μεταποίησης οι επιχειρήσεις λειτουργούν μόλις με το 40$ της δυναμικότητάς τους”.

“Πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική της κυβέρνησης με στόχο να περιορίσει τη λειτουργία και τη δράση των μικρών επιχειρήσεων σε όφελος των μεγάλων συμφερόντων γεγονός που φαίνεται και από την επιλογή για το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές”, υπογραμμίζει.

“Άλλωστε φαίνεται και από την εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Απέναντι στη ΓΣΕΕ και τις Ομοσπονδίες βρίσκονται ο ΣΕΤΕ και ο ΣΕΒ, οι κύριοι συνομιλητές της τρόικας “, καταλήγει.

Από τη πλευρά του ο Σάββας Σαπαλίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, δίνει στη δημοσιότητα τραγικά στοιχεία για τη κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη πόλη της Φλώρινας.

“Το 85% των επιχειρήσεων στη Φλώρινα έχουν ανενημέρωτες ασφαλιστικές υποχρεώσεις” υπογραμμίζει. Αυτή η κατάσταση όπως περιγράφουν οι μικρομεσαίοι έχει ως αποτέλεσμα να διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός και η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων ενώ χιλιάδες άνθρωποι μένουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και υγειονομική περίθαλψη.

Τη τελευταία τετραετία στη Φλώρινα έχουν βάλει λουκέτο 3.200 επιχειρήσεις ενώ έχουν μείνει μόλις 2.800 την ώρα που ενήμερες οικονομικά παραμένουν μόλις 800.

Τέλος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Φλώρινας καταφέρεται και εναντίον των προγραμμάτων voucher, λέγοντας πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και πρέπει “να στηριχτούν με επενδυτικά κονδύλια και όχι με προγράμματα voucher”.

Photo Credit: SOOC

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

«Ψωμί, Ειρήνη, Γη». Το πρόγραμμα των Μπολσεβίκων και η Οκτωβριανή Επανάσταση

Ισχυρός σεισμός 5 βαθμών στην Κεφαλονιά