Σαν σήμερα έφυγε ο ποιητής – αγωνιστής Μανώλης Αναγνωστάκης (1925-2005)

Από τους σημαντικότερους ποιητές που αναδείχτηκαν στα αμέσως μετακατοχικά χρόνια. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 9 Μαρτίου του 1925.

Σπούδασε Ιατρική και πήρε μέρος στην Αντίσταση ως στέλεχος της ΕΠΟΝ. Το 1945 εξέδωσε με δικά του έξοδα την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Εποχές».

Για την πολιτική του δράση φυλακίστηκε το 1948, ενώ το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο . Βγήκε από τη φυλακή με τη γενική αμνηστία το 1951 .

Την περίοδο 1955 – 1956 ειδικεύτηκε ως ακτινολόγος στη Βιέννη και κατόπιν άσκησε το επάγγελμα του ακτινολόγου για ένα διάστημα στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 1978 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα .

Δημοσίευσε ποιήματα και κριτικά σημειώματα σε πολλά περιοδικά, ενώ είχε και πυκνή παρουσία στην εφημερίδα «Αυγή», με κείμενα για θέματα λογοτεχνικά και πολιτικά. Εξέδωσε το περιοδικό «Κριτική» (Θεσσαλονίκη, 1959-1961), υπήρξε μέλος της εκδοτικής ομάδας των «Δεκαοκτώ Κειμένων» (1970), των «Νέων Κειμένων» και του περιοδικού «Η Συνέχεια» (1973).Π

οιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ενώ μελοποιήθηκαν από συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης (Νύχτα Θανάτου, Αρκαδίες, Μπαλλάντες, Της Εξορίας) , ο Θάνος Μικρούτσικος , ο Γιάννης Μαρκόπουλος κ.ά.

Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1986) και το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας (2002), ενώ αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ogdoo.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Πρόεδρος ΝΟΔΕ Καβάλας: Κλείσαμε την ΕΡΤ γιατί δεν υποστήριζε την κυβέρνηση

“Η ΕΡΤ είμαστε εμείς”-Πρόγραμμα εκδηλώσεων Δευτέρας