Ρουμανία: το ΔΝΤ εγκρίνει, η κυβέρνηση καταρρέει

Το Διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τελικά την περασμένη Παρασκευή, τη χορήγηση της 6ης δόσης του δανείου των 20 δισ. ευρώ προς τη Ρουμανία, ύψους 884 εκατ. ευρώ. Παράλληλα όμως, η ακραία λιτότητα και οι μεγάλες περικοπές μισθών προκαλούν κοινωνική έκρηξη και κυβερνητικη κρίση.
Μετά την έγκριση του δανείου, το ΔΝΤ ζήτησε από τη Ρουμανία ακόμα μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία, μέσα από εκσυγχρονισμό του συστήματος χορήγησης συντάξεων, αναδιοργάνωση του μηχανισμού καταβολής πληρωμών στο Δημόσιο και αναδιοργάνωση της διοίκησης των δημόσιων υπηρεσιών. Τα μέτρα αυτά μεταφράζονται σε περαιτέρω μείωση μισθών στο δημόσιο, απολύσεις και περιορισμό των δημόσιων δαπανών, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες κοινωνικές εκρήξεις.
Μέσα στις καθημερινές διαδηλώσεις δημοσίων -και όχι μόνο- υπαλλήλων, την περασμένη Παρασκευή ήταν η σειρά των αστυνομικών. 5.000 αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση των αποδοχών τους κατά 25%, στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση τον Ιούλιο.
Αφού συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης, όπου είχαν λάβει άδεια να διαδηλώσουν, οι αστυνομικοί κατευθύνθηκαν στη συνέχεια στο προεδρικό μέγαρο ζητώντας την παραίτηση του Τραϊάν Μπασέσκου και φωνάζοντας υβριστικά προς το πρόσωπό του συνθήματα.
Μετά από αυτό, σήμερα Δευτέρα, ο Ρουμάνος υπουργός Εσωτερικών Βασίλε Μπλάγκα υπέβαλε την παραίτησή του, λέγοντας ότι η διαδήλωση των αστυνομικών ήταν «παράνομη» και οι άνδρες των δυνάμεων της τάξης «ξέχασαν τον όρκο τους».Από την πλευρά του, ο Τραϊάν Μπασέσκου είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι παραιτείται του δικαιώματος για αστυνομική προστασία, τονίζοντας ότι οι αστυνομικοί που διαδήλωσαν «υπονόμευσαν την εξουσία του κράτους».
«Το χειρότερο είναι ότι συμμετείχαν σ’ αυτή την παράνομη ενέργεια φορώντας τη στολή τους και φέροντας τα σύμβολα του κράτους» υπογράμμισε ο Μπασέσκου και κάλεσε την κυβέρνηση να «επιλύσει χωρίς καθυστέρηση» τα προβλήματα που συνδέονται με την πειθαρχία των δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών.
Του δικαιώματος για αστυνομική προστασία παραιτήθηκε και ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποτς. Σύμφωνα με την εφημερίδα Gandul, ο Ρουμάνος πρόεδρος ζήτησε την Κυριακή από τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τους αρχηγούς της αστυνομίας και της χωροφυλακής, αλλά εκείνος αρνήθηκε.
Μετά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών το πρωί της Δευτέρας, ο αρχηγός της αστυνομίας και ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων προσήλθαν σε συνάντηση με τον Τραϊάν Μπασέσκου.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

ΚΚΕ: «Πλήττεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Ανώτατης Εκπαίδευσης»

Προσφυγή της Κομισιόν για τα φορτηγά