Ρομά…φοβού την ΕΛ.ΑΣ.

Οι μαζικές απελάσεις των Ρομά από τη Γαλλία είναι η μία όψη των απαράδεκτων, ρατσιστικών διακρίσεων που υφίσταται ο πληθυσμός τους στην καρδιά της Ευρώπης. Η άλλη αφορά τον απαράδεκτο, προσβλητικό τρόπο με τον οποίο τους μεταχειρίζονται οι αστυνομικές αρχές σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στον τομέα αυτό, η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA), κατέχει τα πρωτεία στους αστυνομικούς ελέγχους και τις κυρώσεις που τους επιβάλλει.
αναδημοσίευση απο enet.gr

Την ίδια στιγμή, η ίδια έκθεση καταδεικνύει ότι οι μισοί Ελληνες δεν εμπιστεύονται καθόλου την ΕΛ.ΑΣ., ποσοστό που είναι το χαμηλότερο σε όλη την Ευρώπη, ενώ ένα ποσοστό 13% αναφέρει ότι δεν καταγγέλλει περιστατικά βίας, γιατί φοβάται την αστυνομία από προηγούμενες εμπειρίες του! Οπως καταγράφει η έκθεση, «οι Ρομά στην Ελλάδα είναι η ομάδα πληθυσμού που υφίσταται τον πιο βαρύ και αδιάκριτο αστυνομικό έλεγχο απ’ όλες τις άλλες μειονότητες στην Ευρώπη». Συγκεκριμένα:
Η ΕΛ.ΑΣ. διενεργεί έλεγχο εγγράφων στο 88% των Ρομά έναντι ανάλογων ελέγχων μόνο στο 48% του γενικού πληθυσμού των Ελλήνων.
Εξι στους δέκα ερωτηθέντες, Ελληνες Ρομά, ανέφεραν ότι η ΕΛ.ΑΣ. τούς σταμάτησε και τους έλεγξε τους τελευταίους 12 μήνες, όχι μία, αλλά έξι συνολικά φορές! Οι δύο από αυτούς (ποσοστό 39%) πιστεύουν ότι η Αστυνομία τούς έλεγξε λόγω της φυλετικής τους καταγωγής.
Επτά στους δέκα Ρομά (68%) που ελέγχθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. υποβλήθηκαν σε σωματική έρευνα και έλεγχο αυτοκινήτων. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους Ελληνες πολίτες ήταν μόλις 9% των ελεγχομένων! Οι μισοί από τους Ρομά που ελέγχθηκαν από την Αστυνομία ανέφεραν ότι τους επιβλήθηκε κάποιο πρόστιμο από τους αστυνομικούς, ενώ το 41% υποβλήθηκε σε αλκοτέστ ή ναρκοτέστ και το 34% είτε συνελήφθη είτε οδηγήθηκε για κάποιες ώρες στα αστυνομικά τμήματα.
Σε άλλο σημείο της έρευνας καταγράφεται ότι εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία για τους χειρισμούς της δείχνει μόλις ο μισός ελληνικός πληθυσμός (49%)!
Αντίστοιχα, εμπιστοσύνη στην αστυνομία τους δείχνουν το 76% των Βέλγων, το 62% των Ισπανών, το 59% των Γάλλων και το 58% των Ιταλών.
Αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης είναι και το γεγονός πως οι μισοί επίσης από τους ερωτηθέντες στην έρευνα (48%) δήλωσαν ότι δεν καταγγέλλουν περιστατικά επιθέσεων ή σοβαρών παρενοχλήσεων που έγιναν σε βάρους τους, επειδή θεωρούν ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι ανίκανη να κάνει το οτιδήποτε!
Ενα άλλο 13% αρνείται επίσης να καταγγείλει επιθέσεις εναντίον του επειδή αισθάνεται άβολα ή λόγω της υπερβολικής γραφειοκρατίας και ένα άλλο σημαντικό 13% των ερωτηθέντων αποκάλυψε ότι φοβάται την Αστυνομία!
Επειτα από όλα αυτά, είναι φυσικό και το 66% των Ελλήνων Ρομά να μην εμπιστεύεται την ΕΛ.ΑΣ., έναντι του κατά πολύ μικρότερου ποσοστού 36% των Αλβανών που δηλώνουν το ίδιο. Οπως παρατηρεί η έκθεση, αυτό πιθανόν συμβαίνει λόγω της πολύ άσχημης εμπειρίας που έχουν οι Αλβανοί με τη δική τους αστυνομία στην Αλβανία.
Το 31% των Αλβανών
Σύμφωνα με την έκθεση, τον τελευταίο χρόνο ελέγχθηκαν επίσης, δύο φορές, το 31% των Αλβανών που διαμένουν στην Ελλάδα και το 23% της πλειοψηφίας (των Ελλήνων πολιτών δηλαδή).
Το ποσοστό των αστυνομικών ελέγχων που διενεργεί η ΕΛ.ΑΣ στους Ρομά είναι αναλογικά το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Στη Γαλλία η αστυνομία τον τελευταίο χρόνο σταμάτησε στο δρόμο και διενήργησε έλεγχο στο 42% των Βορειοαφρικανών και στο 22% των Γάλλων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η πιο αστυνομοκρατούμενη χώρα από πλευράς ελέγχων στο δρόμο είναι η Ιταλία, όπου η αστυνομία τον τελευταίο χρόνο έλεγξε το 40% των Ιταλών, το 28% των Βορειοαφρικανών, το 22% των Αλβανών και το 24% των Ρουμάνων!

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Εφημερίδεεεες!

Τρίωρη στάση εργασίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ σήμερα στην Αττική