Πυρ κατά διαδηλωτών στη Σαουδική Αραβία

Πραγματικά πυρά εναντίον διαδηλωτών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, άνοιξε χθες η αστυνομία στην πόλη Αλ Κατίφ της Σαουδικής Αραβίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις σιίτες διαδηλωτές. Αίτημα της διαδήλωσης ήταν η απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.

Πρόκειται για τρεις άνδρες, οι οποίοι νοσηλεύονται, ενώ σύμφωνα με την πηγή, οι πυροβολισμοί διήρκεσαν δέκα λεπτά και παρόντες ήταν περίπου 200 αστυνομικοί.«Την ώρα που ολοκληρωνόταν η πορεία στην καρδιά της πόλης, στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν κατά των διαδηλωτών και τρεις από τους διαδηλωτές τραυματίστηκαν», πρόσθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Στην πορεία συμμετείχαν περίπου 600 με 800 άτομα, ανάμεσά τους και γυναίκες. Η αστυνομία επέδειξε σκληρότατη στάση άμεση, με βόμβες κρότου λάμψης αρχικά και κάνοντας χρήση πραγματικών πυρών στη συνέχεια. 

Οι πορείες ξεκίνησαν στις ανατολικές επαρχίες της Σαουδικής Αραβίας στις 25 Φεβρουαρίου, όπου βρίσκεται το 80% των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας, όταν εκατοντάδες νέοι πολίτες διαδήλωσαν στις πόλεις Κατίφ, Σάφουα και στην Αουαμίγια, με αίτημα την απελευθέρωση 12 πολιτικών κρατουμένων που είχαν συλληφθεί προ 15ετίας, χωρίς ποτέ να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Οι εκκλήσεις για συμμετοχή στις διαδηλώσεις με αίτημα πολιτικές μεταρρθυμίσεις γίνονται όλο και πιο συχνές στο διαδίκτυο τις τελευταίες μέρες, αφού η δυσαρέσκεια για τις διακρίσεις που υφίσταται η σιιτική μειοψηφία του πληθυσμού είναι εξαιρετικά έντονη. 

Την ίδια μέρα ο σιίτης μουλάς Ταουφίκ αλ Αμίρ ζήτησε κατά τη διάρκεια της προσευχής την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας στη χώρα, καθώς και την εξίσωση των δικαιωμάτων της σουνιτικής πλειοψηφίας και της σιιτικής μειοψηφίας στη Σαουδική Αραβία. Ο μουλάς συνελήφθη 48 ώρες αργότερα. Η κυβέρνηση της χώρας είχε καταστήσει σαφές από ημέρες ότι οι διαδηλώσεις δεν θα γίνουν ανεκτές και ότι οι δυνάμεις ασφάλειας θα μπορούν να ασκήσουν βία.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από τον Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα για αύξηση κατά 15% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αυξημένα στεγαστικά δάνεια και ελάφρυνση των οικογενειακών χρεών, παραχωρώντας συνολικά ένα πακέτο 35 περίπου δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την απειλούμενη κοινωνική έκρηξη και στη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, πάνω από 2.500 επιφανείς Σαουδάραβες με επικεφαλής τον κορυφαίο θεολόγο της χώρας Σαλμάν αλ Αουντάκ υπέγραψαν κοινή δήλωση, με την οποία ζητούν συνταγματική μοναρχία και πολιτικές ελευθερίες, ενώ χωριστή δήλωση με πιο προωθημένα αιτήματα υπέγραψαν 580 φιλελεύθεροι Σαουδάραβες διανοούμενοι.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Νέο σύνταγμα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Υεμένης

Ιαπωνία: Έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρα με τουλάχιστον 4 τραυματίες