Πρωτοφανής η κινητοποίηση κατά των διοδίων

Πρωτοφανής σε μαζικότητα ήταν η χθεσινή πανελλαδική κινητοποίηση του κινήματος κατά των διοδίων “Δεν πληρώνω” με τους οδηγούς που δεν πληρώνουν διόδια να αυξάνονται όλο και περισσότερο και τις κοινοπραξίες των διοδίων να μην ξέρουν πως θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό. Επιτροπές κατά των διοδίων σε μια μαζική κινητοποίηση άνοιξαν τα διόδια όλης της χώρας, από την Θεσσαλονίκη ως την Κλαμάτα,  απαιτώντας “να καταργηθούν όλα τα διόδια καθώς και οι αποικιακού τύπου συμβάσεις παραχώρησης των δημοσίων δρόμων”. 

 

 

Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις αυτές επιτρέπουν στις εταιρείες να τοποθετούν μετωπικούς και πλευρικούς σταθμούς διοδίων, όπου και όσες θέλουν, αυξάνοντας κάθε χρόνο τις τιμές, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ούτε τελικά η απειλή που δημιουργήθηκε, μετά τη θετική γνωμάτευση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να δίνονται στις κοινοπραξίες τα στοιχεία των οδηγών που δεν πληρώνουν, φαίνεται να τρόμαξε κανέναν, δεδομένου ότι μόνο στα διόδια των Μαλγάρων στα οποία παρενέβησαν από τη 1μ.μ. μέχρι τις 5μ.μ επιτροπές κατά των διοδίων αλλά και οι οδηγοί Δ.Χ φορτηγών πέρασαν τουλάχιστον 5.000 αυτοκίνητα χωρίς να πληρώσουν. Ανοιχτοί παρέμειναν χθες για περισσότερες από 2 ώρες στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης οι σταθμοί διοδίων Μαλγάρων, Λεπτοκαρυάς,Μακρυχωρίου, Πυργετού, Μοσχοχωρίου, Πελασγίας, Μώλου, Τραγάνας, Αφιδνών,Ρίου, Νεστάνης, Ασέας, Σπαθοβουνίου και στην Αττική οδό οι σταθμοί διοδίων σε Ελευσίνα και Μεταμόρφωση. Στα Γιάννενα οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στον υπόκατασκευή σταθμό Δροσοχωρίου που χωρίζει το Δήμο Ιωαννιτών στη μέση και μοίραζαν ενημερωτικό κείμενο στους οδηγούς που περνούσαν. Κάτοικοι, οδηγοί φορτηγών, εργαζόμενοι στις μεταφορές, μοτοσικλετιστές, ομάδες πολιτών και φίλοι του κινήματος ελευθέρωσαν τους δρόμους της χώρας και έστειλαν το μήνυμα ότι “μπορούμε να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας μέχρι να καταργηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης των δημοσίων δρόμων.Κόντρα στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, της χώρας και της ζωής μας…”

 

Στην χθεσινή παρέμβαση στα διόδια των Μαλγάρων το παρών έδωσαν επίσης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συνδικαλιστές  του εργατικού κέντρου και των διαφόρων ΕΛΜΕ κ.α.

 

Οι κοινοπραξίες (Ολυμπία οδός, Μορέας, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) από την πλευρά τους ψάχνουν τρόπο να χρησιμοποιήσουν το όπλο της ταυτοποίησης στοιχείων παρά το θέμα της καταπάτησης των συνταγματικών δικαιωμάτων που εγείρει, προσπαθώντας παράλληλα να κρατήσουν μια ενιαία στάση . Το Υπουργείο Μεταφορών  ετοιμάζεται να φέρει μία ρύθμιση  με τον χαρακτηρισμό των διοδίων ως δημοσίων εσόδων έτσι ώστε η μη καταβολή της πληρωμής να εξισώνεται με χρέος προς το δημόσιο. Μέλη του κινήματος κατά των διοδίων δηλώνουν ότι “αυτή η ρύθμιση είναι παράλογη και άδικη διότι τα διόδια εισπράττονται από ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες παραχωρήθηκαν οι εθνικές οδοί που φτιάχνονται με κρατικές και ευρωπαικές επιδοτήσεις. Παράδειγμα η Ατιική οδός, η οποία έχει 1.000.000 ευρώ έσοδα από διόδια κάθε μέρα. Το έργο είχε συνολικό κόστος κατασκευής 1,3 δις από τα οποία η συμμετοχή της εταιρείας ήταν μόλις 175 εκατ. ευρώ!”

 

 

 

Δείτε το βίντεο από την κινητοποίηση στα διόδια των Μαλγάρων

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Και η Χιλή αναγνωρίζει Παλαιστινιακό Κράτος

Το ΣΤΕ αποφάσισε την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα