Πρόταση μομφής κατά της κροατικής κυβέρνησης

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Κροατία, οι Σοσιαλδημοκράτες, κατέθεσαν σήμερα πρόταση μομφής κατά του κυβερνώντος συντηρητικού συνασπισμού, κατηγορώντας τον για διαφθορά.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι δύσκολο η αντιπολίτευση να συγκεντρώσει τόσες ψήφους, ώστε να ανατρέψει την κυβέρνηση, αλλά θεωρούν ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης στους μικρότερους εταίρους του συνασπισμού, εν όψει των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο χρόνο.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής θα διεξαχθεί μέσα σε 30 μέρες. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SDP) υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση υπό την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) ευθύνεται για την οικονομική κατάσταση στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία και για έναν αριθμό υποθέσεων διαφθοράς σε δημόσιες εταιρείες.

Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2010. Η πάταξη της διαφθοράς είναι μία βασική προϋπόθεση για την ικανοποίηση των κριτηρίων που θέτει η Ε.Ε. για την ένταξη της χώρας. Οι ενταξιακές συνομιλίες θα ολοκληρωθούν στα μέσα του επόμενου χρόνου.

Το SDP, το οποίο διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι του HDZ στις δημοσκοπήσεις, έχει κυβερνήσει μόνο τέσσερα χρόνια – από το 2000 ως το 2003- από τότε που η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1991.
αναδημοσίευση απο zoygla.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Γαλλία : 3,5 εκατομμύρια στους δρόμους, μπλόκα και απεργίες

Εφημερίδες!!!!