in

Προκλητική ανακοίνωση της πρυτανείας του ΑΠΘ

Με μια προκλητική ανακοίνωση απαντά η πρυτανεία του ΑΠΘ στις αντιδράσεις των φοιτητικών συλλόγων για τον αποκλεισμό τους από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος τη περασμένη Τρίτη.

Οι νέες πρυτανικές αρχές φαίνεται πως επιλέγουν τη στρατηγική της έντασης μέσα στο πανεπιστήμιο την ώρα που οι φοιτητές του ιδρύματος ζητούν το διάλογο για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η στάση της πρυτανείας δείχνει πολλά για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το δημόσιο πανεπιστήμιο παρά τις διαβεβαιώσεις του πρύτανη Περικλή Μήτκα πως οι θέσεις του παραιτηθέντος αναπληρωτή πρύτανη Γιάννη Τζιφόπουλου περί “φασιστοποίησης” όσων είναι σε θέσεις εξουσίας, δεν έχουν καμία σχέση με τις θέσεις της πρυτανείας.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για “μειοψηφία” φοιτητών που “εκ συστήματος διακόπτουν βιαίως τη διοικητική λειτουργία του Ιδρύματος ή των μαθημάτων, ισχυριζόμενοι ότι υλοποιούν αποφάσεις των συλλόγων τους”.

Μάλιστα η πρυτανεία κατηγορεί τους φοιτητές ότι “δε συντονίζεται με τις φοιτητικές πολιτικές νεολαίες ή με το φοιτητικό κίνημα, όπως και αν οριστεί αυτό”.

“Έχουν προ πολλού υπερβεί κάθε όριο ακαδημαϊκής ευπρέπειας αλλά και δημοκρατικής συμπεριφοράς. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών του ΑΠΘ απαξιώνει καθημερινά αυτήν την τακτική του “κλεφτοπόλεμου”, που δυσχεραίνει την πορεία των σπουδών, και, το σημαντικότερο, αγανακτεί με τη βία που ασκεί σε κάθε ευκαιρία η μικρή αυτή ομάδα των «γνωστών-αγνώστων» φοιτητών. Παρά τις αυθαίρετες ενέργειες, η εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα του Ιδρύματος δεν έχει ανακοπεί, η διδασκαλία των μαθημάτων συνεχίζεται -με ελάχιστες εξαιρέσεις- και ό,τι έχει χαθεί θα αναπληρωθεί με ανάλογες παρατάσεις του εξαμήνου”, τονίζει.

“Ο εκβιασμός αυτός των ολίγων στρέφεται τελικά σε βάρος του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας. Κάθε ημέρα κατάληψης του κτιρίου της Διοίκησης, πέρα από το σημαντικό οικονομικό κόστος και την επιβάρυνση των υπαλλήλων, συνεπάγεται, για παράδειγμα αυτό τον καιρό, άλλη μια μέρα χωρίς προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για κτίρια Τμημάτων εκτός της κεντρικής πανεπιστημιούπολης, ή ανάλογη καθυστέρηση στις διαδικασίες του διαγωνισμού καθαριότητας για το επόμενο έτος ή εκτέλεσης τεχνικών έργων και προμηθειών. Αν η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί, το ΑΠΘ θα αντιμετωπίσει – τόσο λόγω του γραφειοκρατικού πλαισίου λειτουργίας, όσο και λόγω των διακοπών λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών από τις καταλήψεις – αυτά ακριβώς τα προβλήματα, τα οποία αύριο θα αποτελούν το λόγο διαμαρτυρίας των ίδιων ομάδων, αλλά τότε πλέον δικαιολογημένα και των υπόλοιπων φοιτητών”, καταλήγει.

Σχόλια

alterthess.gr: Σήμερα απεργούμε, την Πέμπτη διαδηλώνουμε!

Σταθερό προβάδισμα 7,5 μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ