in ,

Ποτέ τη Κυριακή: Επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ δέχθηκαν οι απεργοί στη Θεσσαλονίκη

Ποτέ τη Κυριακή: Επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ δέχθηκαν οι απεργοί στη Θεσσαλονίκη

Αφέθηκε ελεύθερος λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι ο προσαχθείς από τη συγκέντρωση και το συμβολικό αποκλεισμό στην είσοδο του Attica κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.

Λίγο νωρίτερα υπήρξε ένταση έξω από το πολυκατάστημα Attica στην Θεσσαλονίκη, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ χτύπησαν και κατέστειλαν την διαμαρτυρία του Συντονισμού δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, όπου και πραγματοποιήθηκε η προσαγωγή από την αστυνομία. Την ίδια ώρα ενώ μια κοπέλα τραυματίστηκε σοβαρά στο ένα της πόδι από την επίθεση των ΜΑΤ, και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Λίγες ώρες αργότερα η τραυματίας πήρε εξιτήριο με ελαφρύ κάταγμα στο πόδι.

Στη Θεσσαλονίκη ο Συντονισμός δράσης και η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησαν δύο συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης. Ο Συντονισμός πραγματοποίησε ολιγόλεπτους συμβολικούς αποκλεισμούς σε πολυκαταστήματα της Τσιμισκή, ενώ ταυτόχρονα έκανε παρέμβαση με συνθήματα και μοίρασμα ανακοινώσεων.  Από τη πλευρά της η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων του Ν. Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας επί της Αριστοτέλους.

Οι ενώσεις των εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησαν επίσης συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στο Εμπορικό Κέντρο «The Mall Athens» ενώ ο Συντονισμός δράσης ενάντια στη κυριακάτικη λειτουργία πραγματοποίησε συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Ερμού με Κορνάρου.

Μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, απολύσεις και εφτά ημέρες την εβδομάδα εργασία αντιμετωπίζουν οι εμποροϋπάλληλοι μετά τη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας από τη κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο μέτρο οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, στην οικογενειακή, προσωπική και κοινωνική ζωή και στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση. Ταυτόχρονα η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας προσθέτει επιπλέον απλήρωτες ώρες εργασίες υπερωριών και ρεπό.

Επιπλέον το μέτρο δεν έφερε νέες θέσεις εργασίας όπως ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση αλλά αντίθετα  είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του εργαζόμενου σε «απασχολήσιμο» με τη μερική απασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία, το ωρομίσθιο και τα πεντάμηνα προγράμματα ΕΣΠΑ να είναι πλέον ο κανόνας. Την ίδια ώρα στο χείλος της καταστροφής βρίσκονται οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο νέο ωράριο. Και φυσικά στο βάθος οι καταναλωτές που όπως λέει και το σύνθημα δεν είναι ότι δεν τους φτάνουν οι μέρες για να ψωνίσουν αλλά ότι δεν υπάρχει φράγκο στις τσέπες τους για να ζήσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, και εν μέσω και του δεκαημέρου εκπτώσεων, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου απεργούν σήμερα, Κυριακή 2 Νοεμβρίου, με απόφαση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) κατά της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: 

Φωτογραφίες από την Αθήνα:

Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ, επιτίθεται κατά του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τους οποίους αποκαλεί «κουκουλοφόρους της Τρόικας», επειδή προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας να μην ισχύσει η προσωρινή του Απόφαση (2307/14), με την οποία αναστέλλεται απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, για την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων όλο τον χρόνο σε δέκα περιοχές της χώρας.

Η Ομοσπονδία των Εμποροϋπαλλήλων, κατηγορεί τις συγκεκριμένες εργοδοτικές ενώσεις, ότι αγνοούν τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του κλάδου του εμπορίου, και «παρεμβαίνουν υπέρ της κυβέρνησης με τέτοιο απροσχημάτιστο τρόπο στα δικαστήρια, ώστε να διασφαλίσουν τη γενίκευση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων».

Η ΟΙΥΕ, καλεί τέλος, την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. (ΓΣΕΒΕΕ), «να αντισταθούν από κοινού στα σχέδια που καταστρέφουν τον κλάδο, τους αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους εργοδότες, τους εμποροϋπαλλήλους».

Ταυτόχρονα την απεργιακή κινητοποίηση καλύπτει και η ΑΔΕΔΥ στηρίζοντας τον αγώνα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) ενάντια στο καταστροφικό για τον κλάδο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Τέλος πως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο υποστηρίζουν με ένταση και επιμονή τον αγώνα για την υπεράσπιση και τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής-Αργίας.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

«Ποιος να είναι αλήθεια ο εχθρός;»*, της Αλίκης Κοσυφολόγου

Συγκέντρωση σε ένδειξη αλληλεγγύης σε 48χρονη άνεργη που απειλείται με έξωση (βίντεο και φωτογραφίες)