Πορτογαλία: Τριγμοί στην κυβέρνηση. Αποχωρεί το συγκυβερνών κόμμα

Aρνήθηκε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρου Πάσους Κουέλιου να κάνει δεκτή την παραίτηση που υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, μικρότερου εταίρου της κεντροδεξιάς συμμαχίας, Πάουλο Πόρτας, μία ημέρα μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της χώρας.

 

«Θα ήταν βιαστικό να κάνω αποδεκτή αυτήν την παραίτηση» μπροστά «στην απειλή της πολιτικής αποσταθεροποίησης που αυτή θα προκαλούσε», τόνισε ο Πάσους Κουέλιου σε διακήρυξή του προς το έθνος.

«Εγώ δεν παραιτούμαι. Δεν θα εγκαταλείψω τη χώρα. Θα εργασθώ στην υπηρεσία της χώρας μου με την ίδια προσήλωση», υπογράμμισε.

Όπως είπε, η αποδοχή της παραίτησης του Πόρτας «θα ισοδυναμούσε με σάρωμα θυσιών δύο ετών».

Ο Πάσους Κουέλιου δήλωσε στο μήνυμά του πως η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών τον εξέπληξε βαθύτατα. «Τα σημερινά γεγονότα ήταν απρόβλεπτα», σημείωσε και υπογράμμισε πως εντός των προσεχών ωρών θα επιδιώξει να αποσαφηνίσω και να διασφαλίσει όλες τις συνθήκες «για την υπέρβαση αυτής της κρίσης».

Στον κ. Πόρτας είχε ανατεθεί η επίβλεψη της πολιτικής περικοπών, μετά την παραίτηση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, Βίτορ Γκάσπαρ, τη Δευτέρα.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Πόρτας αναφέρεται σε διαφωνίες του με τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο σε ό,τι αφορά την πολιτική λιτότητας.

Σημειώνεται ότι εκτός από υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Portas είναι και ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος CDS – PP, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας της Πορτογαλίας. 

Χωρίς την στήριξη του CDS-PP, η κυβέρνηση του Pedro Passos Coelho χάνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

ΠΑΣΟΚ εναντίον…ΚΚΕ Εσωτερικού

16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Το πρόγραμμα