Πορεία από τους μηχανικούς

Κορυφώνουν τις κινητοποίησεις τους και οι μηχανικοί ενάντια στο νομοσχέδιο για το “άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων”, καθώς χτες το πρωί ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής και αύριο το απόγευμα ψηφίζεται.

Το Συντονιστικό Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων-Μισθωτών και Ανέργων μηχανικών που πραγματοποιεί την κατάληψη στο ΤΕΕ καλεί τους εργαζόμενους μηχανικούς σε διαδήλωση την Πέμπτη 17/2 στις 18:00 για την καταψήφιση του Νομοσχεδίου για την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών. Στη διαδήλωση αυτή καλούν το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μεταλλ/γων Μηχανικών και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών. Επίσης με απόφαση της η Γενική Συνέλευση του τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, αποφάσισε τη συμμετοχή του στην κατάληψη του ΤΕΕ και καλεί τους Αρχιτέκτονες στην ίδια διαδήλωση με αφετηρία το κατειλημμένο ΤΕΕ, την ίδια ώρα.

Ακολουθούν οι σχετικές ανακοινώσεις των Σωματείων, καθώς και το Δελτίο Τύπου της κατάληψης του ΤΕΕ:

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
Αθήνα, 16 / 2 / 2011 Αρ. Πρωτ. :6052

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Με δεδομένο ότι την Πέμπτη 17/02/2011 ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο το σχετικό με την “Απελευθέρωση των επαγγελμάτων” που αφορά και τους Μηχανικούς συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες με την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής, καλούμε τους Μηχανικούς της Αττικής μέλη μας σε συγκέντρωση την ίδια μέρα μπροστά στη Βουλή στις 18.00 προκειμένου να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και την έμπρακτη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται άδικα από την ρύθμιση αυτή.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Να ανατραπεί το νομοσχέδιο που καταργεί τις ελάχιστες αμοιβές

Συλλαλητήριο Πέμπτη 17/2/2011, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στις 18:00 από την κατάληψη του ΤΕΕ (Νίκης 4) στη Βουλή.
Στην ολομέλεια της Βουλής εισήχθη σήμερα προς συζήτηση, το νομοσχέδιο που καταργεί τις ελάχιστες αμοιβές για τα ιδιωτικά έργα, που θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους του κλάδου. Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την οδηγία Μπολκεστάιν και τις ρυθμίσεις για την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων (με την ένταση των εξετάσεων και την πιστοποίηση), θα μειώσουν κι άλλο το εισόδημα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών και θα προωθήσουν παραπέρα το μοίρασμα της ανεργίας. Η κίνηση αυτή θα ωφελήσει μόνο τις τράπεζες και τις μεγάλες κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρείες. Η «απελευθέρωση» των αμοιβών θα αφήσει τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς έρμαιο στην εκμετάλλευση του εργοληπτικού κεφαλαίου. Θα αποχαλινώσει την επίθεση των εταιρειών, στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων τεχνικών, αποφοίτων ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ κλπ, που εργάζονται σε αυτές, για να γίνουν πιο «ανταγωνιστικές».

Η «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», αποτελεί εδώ και δυο τουλάχιστον δεκαετίες πάγιο στόχο των δυνάμεων του κεφαλαίου και της ΕΕ, «όρο» της πολιτικής του Μνημονίου. Αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και αδιαπραγμάτευτη πολιτική της επιλογή, ενώ οι ίδιες δεσμεύσεις αποτυπώθηκαν σχεδόν πανομοιότυπα στο πρόγραμμα της ΝΔ. Στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχουν προωθήσει αναλάβει ήδη σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος (μέσω των οδηγιών της ΕΕ), η ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Έργων και η συγκέντρωση του τεχνικού έργου σε λίγους κατασκευαστικούς ομίλους. Η πολιτική αυτή δεν έφερε τίποτε θετικό για τους εργαζόμενους μηχανικούς και για τους χρήστες των έργων, αντίθετα αποτέλεσε σημαντικό μοχλό για τη δραματική χειροτέρευση της θέσης των πρώτων και την καταλήστευση από τις μεγάλες κατασκευαστικές των λαϊκών στρωμάτων, που πληρώνουν τριπλά για την κατασκευή των έργων (πχ διόδια). Οι νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις θα οδηγήσουν στην παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας των τεχνικών έργων.

Ο αγώνας στα χέρια των εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων και άνεργων μηχανικών

 

Δελτίο Τύπου Κατάληψης ΤΕΕ

Δελτίο τύπου
Εμείς οι εργαζόμενοι – μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι – μηχανικοί, πραγματοποιήσαμε σήμερα 15/2 κατάληψη στο χώρο του ΤΕΕ γιατί είμαστε αντίθετοι με το σχέδιο Νόμου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο : «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων». Το επάγγελμα του μηχανικού ούτε κλειστό είναι ούτε κληρονομείται.
Ονομάζουν απελευθέρωση την ασυδοσία του κεφαλαίου. Δε μπήκε κατά λάθος αυτός ο όρος στο μνημόνιο – αποτελεί εδώ και δεκαετίες στόχο των αντικοινωνικών πολιτικών της ΕΕ. Αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και οδηγεί :
· Σε ακριβό, μη ασφαλές και μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες τεχνικό έργο (που είναι η ποιότητα, η ασφάλεια και η οικονομία των έργων)
· τους μηχανικούς κάτω από το όριο της επιβίωσης.
Η κατάργηση της διαδικασίας κατάθεσης της αμοιβής του μηχανικού ως όρου για την έκδοση της άδειας, διαγράφει και την έσχατη διασφάλιση για την αμοιβή της εργασίας μας.
Το κόστος της οικοδομής δεν πρόκειται να μειωθεί, γιατί δεν εξαρτάται από τις αμοιβές αυτές, αλλά από τα καρτέλ που λυμαίνονται το χώρο των τεχνικών έργων και που παραμένουν ασύδοτα. Η κίνηση αυτή θα ωφελήσει μόνο τις τράπεζες και τις μεγάλες κατασκευαστικές και μελετητικές εταιρίες. Στοχεύει στη συντριβή οικονομικών, εργασιακών, θεσμικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην κινεζοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Την πολιτική αυτή κατεύθυνση πλαισιώνουν:
· η ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα
· η σημαντική μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα
· η κατάργηση των ορίων στις μελέτες δημοσίων έργων
· η αύξηση της ανεργίας στον κλάδο
· η υπονόμευση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση
· η φορολογική ληστεία
Τα παραπάνω αποτελούν συνέχεια της πολιτικής της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Χέρι χέρι με την κυβέρνηση, το ΤΕΕ ευθυγραμμίζεται απόλυτα με αυτές τις πολιτικές και συναλλάσσεται για τη δικά του συμφέροντα, την ίδια στιγμή που απολύει 120 εργαζόμενους του.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διαλέξουν την αγωνιστική διέξοδο, στον πόλεμο που κηρύχτηκε ενάντια στην εργασία και τα δικαιώματα μας. Η πολιτική της κυβέρνησης προσπαθεί να στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, στην πραγματικότητα όμως μας πλήττει όλους από κοινού. Αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι και άνεργοι, πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και τα παπαγαλάκια της στον κλάδο.
Καλούμε σε αγώνα, ως τμήμα του ευρύτερου κοινωνικού κινήματος ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ για την απόσυρση του Νομοσχεδίου.
Συλλαλητήριο στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου (Πέμπτη 17/2/2011 στις 18:00 έξω από το ΤΕΕ)
Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 16/2 στις 12 μμ στο ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα)
Μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 23/2 με προσυγκέντρωση στις 11:00 στην πύλη του ΕΜΠ.
Συντονιστικό Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων, Μισθωτών και Ανέργων Μηχανικών

 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ομιλία εκπροσώπου των απεργών πείνας στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Αναμένεται το αποτέλεσμα τη δίκης για την απεργία στις εφημερίδες Μακεδονία-Θεσσαλονίκη