Ποινικό αδίκημα ο… ύμνος της ΕΣΣΔ: Σε ισχύ οι αντικομμουνιστικοί νόμοι στην Ουκρανία

Ποινικό αδίκημα ο… ύμνος της ΕΣΣΔ: Σε ισχύ οι αντικομμουνιστικοί νόμοι στην Ουκρανία

Σε ισχύ έθεσε την Παρασκευή ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο τους νόμους οι οποίοι απαγορεύουν την «κομμουνιστική προπαγάνδα» και εξαίρουν τους εθνικιστές μαχητές, οι οποίοι έχουν προκαλέσει την οργή της Ρωσίας. 

Το πακέτο νόμων, το οποίο εγκρίθηκε από το ουκρανικό Κοινοβούλιο την 9η Απριλίου, έχουν στόχο την πλήρη ρήξη με το σοβιετικό παρελθόν της Ουκρανίας, την ώρα που στο ανατολικό τμήμα της χώρας οι ουκρανικές αρχές συγκρούονται με ρωσόφονους αυτονομιστές.

Βάσει των νέων νόμων του κράτους τα μνημεία τα οποία τιμούν σοβιετικούς αξιωματούχους, ιδίως οι προτομές του Λένιν, θα αποκαθηλωθούν, ενώ κοινότητες, δρόμοι και επιχειρήσεις θα αλλάξουν ονόματα ώστε να μην παραπέμπουν στην εποχή του κομμουνισμού.

Εξάλλου η αναπαραγωγή του ύμνου της Σοβιετικής Ένωσης, που η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν επανέφερε ως τον εθνικό ύμνο της Ρωσικής Ομοσπονδίας με προσαρμοσμένους τους στίχους, είναι πλέον ποινικό αδίκημα στην Ουκρανία που επισύρει ποινή φυλάκισης.

Η Ρωσία κατήγγειλε με έντονο τρόπο τους συγκεκριμένους νόμους, κατηγορώντας το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί «ολοκληρωτικές» μεθόδους για την αποσοβιετοποίηση της Ουκρανίας και την προώθηση μιας εθνικιστικής ιδεολογίας που ωθεί τη χώρα «στην άβυσσο». Δυτικοί διανοούμενοι επισημαίνουν από τη δική τους πλευρά ότι οι αμφιλεγόμενοι νόμοι θα κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τις εντάσεις, σε μια χώρα ήδη βαθιά διχασμένη από τον πόλεμο.

Πηγή: Left.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική στάση εργασίας στις 20 Μαΐου

Από αύριο η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων από το Δήμο Θεσσαλονίκης