Πέθανε η βραβευμένη με Νόμπελ Ιταλίδα γιατρός Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι

 Πέθανε την Κυριακή, σε ηλικία εκατόν τριών ετών, η Ιταλίδα Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι η οποία είχε βραβευθεί με το Νόμπελ Ιατρικής το 1986, για τις ανακαλύψεις της σχετικά με το στοιχείο ανάπτυξης των νευρικών κυττάρων.

Η Ιταλίδα επιστήμονας είχε περάσει μεγάλο μέρος του επαγγελματικού της βίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ, στα χρόνια του φασισμού, λόγω της εβραϊκής της καταγωγής, είχε αποκλεισθεί από την πανεπιστημιακή έρευνα και είχε αποφασίσει να συνεχίσει τα πειράματα στο σπίτι της, σε μια απλή κουζίνα.

Την τελευταία εικοσιπενταετία, ανέπτυξε αδιάκοπη επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα, από την συγγραφή βιβλίων, μέχρι την επιστημονική μελέτη και την δημιουργία ιδρύματος για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των γυναικών.

«Το θέμα είναι να διατηρεί πάντα, κανείς, ζωντανά τα ενδιαφέροντά του. Όλοι όσοι μπορέσαμε να μορφωθούμε, πρέπει να εκτιμούμε πάντα την τεράστια τύχη που είχαμε», είχε πει σε μια από τις συνεντεύξεις της . «Στον άνθρωπο υπάρχει ένα στοιχείο που έχει μείνει σχεδόν όπως πριν από χιλιάδες χρόνια, η ψυχολογική και συγκινησιακή παράμετρος. Κάτι που δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί», υπογράμμιζε συχνά.

Η Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι ήταν επίτιμο μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Ρώμης και Λατίου.

Πηγή: iatrikostypos

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Νέα παραβίαση της εκεχειρίας: Παλαιστίνιος τραυματίζεται από ισραηλινά πυρά

Αρχίζουν οι απολογίες για το οικονομικό σκάνδαλο στο δήμο