Παρωδία η διαβούλευση για το χρυσωρυχείο της Χαλικιδικής

Το Σάββατο 18 Δεκέμβρη το Υπουργείο Περιβάλλοντος προσπάθησε να οργανώσει νέα εκδήλωση στην Ιερισσό για τη διαβούλευση γύρω από την επένδυση της “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.” στη Χαλκιδική (βλ προηγούμενο ρεπορτάζ). Την ίδια ημέρα, οι φορείς της περιοχής που έχουν αποφασίσει να απέχουν από τη προσχηματική αυτή διαδικασία οργάνωσαν νέο μαζικό συλλαλητήριο. Οι υπεύθυνοι του Υπουργείο αναγκάστηκαν έτσι να αναβάλλουν την εκδήλωσή τους για τις 15 Γενάρη.

Όπως καταγγέλλει η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Σταγείρου – Ακάνθου, παρωδία αποδείχτηκε για άλλη μια φορά η διαδικασία “δημόσιας διαβούλευσης”. Ολόκληρη η ανακοίνωσή της:

Όπως είναι γνωστό πριν από 45 περίπου μέρες ήρθε για Δημόσια Διαβούλευση η ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ για τα μεταλλεία της Β.Α ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. Από το ξεκίνημά της έδειξε, ότι δεν πρόκειται για ουσιαστική και γόνιμη διαβούλευση από «μηδενική βάση», δηλαδή δεν τέθηκε το ζήτημα της μη υλοποίησης του σχεδίου, παρά σαν μονόδρομος προτάθηκε η πιθανή βελτίωση κάποιων παραμέτρων του. Ο χρόνος που κατατέθηκε η ΜΠΕ, εν μέσω εκλογών και λήξης της θητείας των Δημοτικών και Νομαρχιακού Συμβουλίου, δείχνει τις όχι και τόσο «αγαθές και ειλικρινείς προθέσεις» τόσο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ όσο και του ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Αφού έγιναν προσπάθειες για στήσιμο και κλείσιμο της υπόθεσης με διαδικασίες «express» και ελεγχόμενης νομιμότητας, όπως η διαβούλευση στον Πολύγυρο την 26/11/2010 με παρουσία μόνο της Εταιρείας, των εργαζομένων της και των ποικίλων υποστηρικτών της αλλά και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την 10/12/2010, που πραγματοποιήθηκε υπό κατάληψη και “face control” (έκφραση της Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ), φάνηκε ότι η «Δημόσια διαβούλευση» δεν ικανοποίησε ούτε τους εμπνευστές της. Έτσι ορίστηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια διαβούλευσης με την αναγγελία εκδήλωσης την 18/12/2010 στην ΙΕΡΙΣΣΟ. Χωρίς καμία εξήγηση και στο «παρά πέντε», προφανώς κάτω από την πίεση της πληροφορίας ότι η παρουσία του κόσμου και η διαδήλωση που οργάνωναν οι Φορείς με κεντρικό σύνθημα «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ» θα ήταν μαζικότατη, η εκδήλωση αναβλήθηκε για την 15-16/1/2011. Εμφανής στόχος είναι, οι κομματικές και άλλες παρεμβάσεις καθώς και η αλλαγή στα Δημοτικά Όργανα να δημιουργήσουν καταλληλότερες συνθήκες. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την εκτίμηση, ότι για μια ακόμη φορά η Πολιτεία και οι θεσμικοί φορείς της χρησιμοποιούν κάθε μέθοδο για παραπλάνηση της κοινωνίας και για επιβολή σχεδίων που κάθε άλλο παρά προάγουν το Δημόσιο Συμφέρον. Σκοπός τους είναι με κάθε μέσον η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, χωρίς να προβληματίζονται από το ότι, ανάλογες πρακτικές οδήγησαν την χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Εμείς δηλώνουμε, ότι θα είμαστε παρόντες, για να αποτρέψουμε τα σχέδια τους, διαφωνώντας, τόσο με την διαδικασία όσο και με την ουσία του προτεινόμενου σχεδίου.

 

 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Κάλεσμα για παρέμβαση της συνέλευσης γειτονιάς Φαλήρου- Ευζώνων- Σχολής Τυφλών στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο

Εξετάζει την υποβάθμιση της Πορτογαλίας η Moody’s