Παρέμβαση στην πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ από φοιτητές της Εστίας Καλαμαριάς (βίντεο)

Ένταση επικράτησε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κατά τη διάρκεια παρέμβασης των φοιτητών στη πρυτανεία του πανεπιστημίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας της Εστίας. Mε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Φοιτητικής Εστίας Καλαμαριάς τελούν από τη νύχτα της 18ης Δεκέμβρη υπό κατάληψη τα Γραφεία της Διεύθυνσης της Εστίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

“Με τον νέο Εσωτερικό Κανονισμό βάλλεται ο κοινωνικοοικονομικός χαρακτήρας της Εστίας. Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον Αντιπρύτανη η στάση του ήταν απαξιωτική και εριστική καθώς δεν δίστασε να μας πει : «Κρατήστε το για πάντα κλειστό, κάψτε το!»”, επισημαίνόταν σε σχετική ανακοίνωση των φοιτητών της Eστίας Καλαμαριάς που καλούσε στη σημερινή παρέμβαση ενώ παράλληλα τονίζονταν ότι τόσο ο Πρύτανης όσο και ο Αντιπρύτανης δεν δίστασαν να ζητήσουν την παρέμβαση Εισαγγελέας στα πλαίσια του συμβολικού αποκλεισμού που είχε πραγματοποιηθεί στην Πρυτανεία με σκοπό την ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 Οι φοιτητές ζητούν την απόσυρση του νέου κανονισμού τονίζοντας τα ακόλουθα :

   – να μην πραγματοποιείται ετήσια διαγραφή των οικότροφων
   – δυνατότητα παραμονής στην εστία για 5 χρόνια
   – κατάργηση του ετήσιου ποσοστού αύξησης των εισοδημάτων των οικότροφων κατά 3%
   – διευκρίνηση του σκοπού  της μηνιαίας χρηματικής καταβολής

“Θα συνεχίσουμε τον αγώνα έως ότου δικαιωθούμε”, τονίζουν οι φοιτητές.

Οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της σημερινής τους παρέμβασης ζητούσαν συνάντηση με τον Αντιπρύτανη κ. Κωνσταντάτο προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Όταν τελικά ο αντιπρύτανης βγήκε από το γραφείο του δεν θέλησε να ανοίξει διάλογο μαζί τους και προσπάθησε να φύγει. Εκεί ακολούθησαν διαπληκτισμοί κατά τη διάρκεια των οποίων ο καθηγητής Ευ. Σαρτζετάκης έπιασε από τον λαιμό φοιτητή τραβώντας τον με δύναμη. Όταν η ένταση αποκλιμακώθηκε οι φοιτητές εξέθεσαν το αίτημά τους για την απόσυρση του νέου κανονισμού τονίζοντας ότι με τις νέες διατάξεις του κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός εστιών σε μια περίοδο που δεν μπορούν αυτοί και οι οικογένειές τους να ανταποκριθούν στα έξοδα ενοικίασης σπιτιού. Ο πρύτανης απέρριπτε τα αιτήματά τους με το επιχείρημα ότι οι θέσεις είναι δεδομένες και ότι αναγκαστικά κάποιοι θα μείνουν απ`έξω. Δείτε τα βίντεο που ακολουθούν με τα σημερινά γεγονότα καθώς και δηλώσεις φοιτήτριας των εστιών και του αντιπρύτανη κ. Κωνσταντάτου στην κάμερα του alterthess.gr. Στη συνέχεια μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν λόγο για ομηρία του αντιπρύτανη. Φωτογαφίες που ακολουθούν δείχνουν μάλλον το αντίθετο…

 

 

 

 

15:01 Έληξε η συγκέντρωση των φοιτητών έξω από το γραφείο του αντιπρύτανη του ΠΑΜΑΚ. Οι φοιτητές της Εστίας πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή συνέλευση όπου θα αποφασίσουν τον τρόπου με τον οποίο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε λίγο βίντεο του alterthess.gr από τα σημερινά γεγονότα. 

12:45: Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα συνάντηση των φοιτητών της Εστίας Καλαμαριάς με τον αντιπρύτανη του ΠΑΜΑΚ, κ. Κωσταντάτο. Προηγουμένως είχε δημιουργηθεί ένταση μικρής διάρκειας. Ο κ. Κωσταντάτος δεν αποδέχεται κάποια από τα βασικά αιτήματα των φοιτητών, όπως το να μην πραγματοποιείται ετήσια διαγραφή των οικότροφων και το να δίνεται η δυνατότητα παραμονής στην εστία για 5 χρόνια.

11:15: Κάλεσμα σε παρουσία- παρέμβαση που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στη πρυτανεία του πανεπιστημίου Μακεδονίας, απευθύνουν οι φοιτητές της Εστίας Καλαμαριάς.

Σημειώνεται πως από την νύχτα της 18ης Οκτωβρίου, οι φοιτητές με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Φοιτητικής Εστίας Καλαμαριάς ως ένδειξη διαμαρτυρίας τελούν υπό κατάληψη στα Γραφεία της Διεύθυνσης της Εστίας.

“Με τον νέο Εσωτερικό Κανονισμό βάλλεται ο κοινωνικοοικονομικός χαρακτήρας της Εστίας. Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον Αντιπρύτανη η στάση του ήταν απαξιωτική και εριστική καθώς δεν δίστασε να μας πει : «Κρατήστε το για πάντα κλειστό, κάψτε το!»”, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση των φοιτητών της Eστίας Καλαμαριάς.

Κύριο αίτημα των φοπιτητών, όπως υπογραμμίζουν, είναι η απόσυρση του νέου κανονισμού, τονίζοντας τα ακόλουθα :

   – να μην πραγματοποιείται ετήσια διαγραφή των οικότροφων
   – δυνατότητα παραμονής στην εστία για 5 χρόνια
   – κατάργηση του ετήσιου ποσοστού αύξησης των εισοδημάτων των οικότροφων κατά 3%
   – διευκρίνηση του σκοπού  της μηνιαίας χρηματικής καταβολής

“Θα συνεχίσουμε τον αγώνα έως ότου δικαιωθούμε”, τονίζουν οι φοιτητές.

 

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Θεσσαλονίκης: Στηρίζουμε τα αιτήματα των φοιτητών στις Εστίες Καλαμαριάς

Η Ομάδα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Καλαμαριάς συναντήθηκε και συνομίλησε με εκπροσώπους των οικότροφων φοιτητών/τριων το απόγευμα της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου 2012 στους χώρους της Εστίας στην Καλαμαριά.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση: “Η στάση μας ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ξεκάθαρη και παραμένει η ίδια από την πρώτη στιγμή που κατανοήσαμε τη βαρύτητα όσων συμβαίνουν στις Φοιτητικές Εστίες Καλαμαριάς. Δηλώνουμε την αντίθεση μας στην προσπάθεια τρομοκράτησης των φοιτητών/τριών και εκφράζουμε την στήριξη μας στα αιτήματα και στις κινητοποιήσεις τους για την διεκδίκηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους στη δωρεάν φοίτηση και στέγαση”.

“Συμφωνούμε με την άποψη των φοιτητών/τριών ότι ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας αντιμετωπίζει τους φοιτητές/τριες στο πλαίσιο μιας σύμβασης «ενοικιαστή-ενοίκου» παρά ως φοιτητών/τριων οικότροφων σε δημόσιο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης . Επιπλέον, η λογική του νέου κανονισμού ενισχύει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους φοιτητές/τριες αφού η Πρυτανεία ουσιαστικά ασκεί μάνατζμεντ και μεταφέρει την ευθύνη στο μηχανισμό επιλογής για τις θέσεις στις Εστίες. Η σύνδεση των ετών διαμονής στις Εστίες με τα χρόνια ολοκλήρωσης των σπουδών, εναρμονίζεται εντέλει με την αντίληψη εντατικοποίησης των σπουδών”, τονίζεται στη συνέχεια.

Στη συνέχεια, όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Θεσαλονίκης: “Στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητών/τριών και τις κινητοποιήσεις τους στη διάρκεια της κατάληψης, το οποίο ήταν σύμφωνο με τις αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητών/τριων στις Εστίες της Καλαμαριάς. Καταδικάζουμε την απαξιωτική στάση της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πρύτανης και αντιπρύτανης  ακαδημαϊκών υποθέσεων στις εκκλήσεις για διάλογο αντιδρούν με Εισαγγελικές παρεμβάσεις και εκβιασμούς. Η στάση των Πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι χαρακτηριστική καθώς στερούν στην καρδιά του χειμώνα το δικαίωμα κεντρικής θέρμανσης, επικαλούμενοι εντελώς προσχηματικά τον αγώνα των φοιτητών/τριών για την τήρηση βασικών αρχών του Συντάγματος: της δωρεάν παιδείας”.

“Η περίπτωση των Εστιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι η πρώτη του νέου κλίματος που εισάγεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας. Πρόκειται για την πολιτική που εκλαμβάνει την παιδεία ως εμπόρευμα και τους φοιτητές/τριες ως πελάτες, πρόκειται για τα ιδεολογήματα όπου ο δημόσιος δημοκρατικός χαρακτήρας παρεχόμενης εκπαίδευσης μεταλλάσσεται σε «πολιτικά ορθές πρακτικές» με την επίφαση της ισοτιμίας στην αντιμετώπιση των φοιτητών/τριων ενώ εξοβελίζει και αποκρύπτει τα ταξικά χαρακτηριστικά της υπαρκτής εκπαίδευσης, αναπαράγει τις ιεραρχίες, τα προνόμια, την ανισότητα”, συμπληρώνει.

“Όσα συμβαίνουν αφορούν όλους/όλες μας που εμπλεκόμαστε στο χώρο της εκπαίδευσης αφορά όλη την κοινωνία ιδιαίτερα στην Καλαμαριά και επείγει η έμπρακτη αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των φοιτητών/τριών στις Εστίες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης και του χαρακτήρα της  τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και της Παιδείας με την κοινωνία”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Eκδήλωση με θέμα «Τέχνη και Πολιτική στην εποχή της κρίσης»

Εκδήλωση: «Γιατί το Μνημόνιο ΙΙΙ είναι αντισυνταγματικό»