in

Π. Σκουρλέτης: Σε μια δημοκρατία, ποτέ δεν είναι ”αχαρακτήριστη”, η προσφυγή στο λαό

Π. Σκουρλέτης: Σε μια δημοκρατία, ποτέ δεν είναι ”αχαρακτήριστη”, η προσφυγή στο λαό

Αχαρακτήριστη σε μια δημοκρατία δεν είναι ποτέ μια προσφυγή στο λαό, όταν μάλιστα υπάρχει διαπιστωμένη «λαϊκή δυσαρμονία» με την εκπρόσωπηση του στη Βουλή, τόνισε απαντώντας στον κ. Παναγιωτόπουλο που έκρινε “αχαρακτήριστη τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές”.

“Όταν λέμε ότι αυτή η κυβέρνηση στερείται λαϊκής νομιμοποίησης. Όταν πάει να χειριστεί ζητήματα που δεν αφορούν το επόμενο εξάμηνο, το τέλος της θητείας της, αλλά τις επόμενες δεκαετίες. Είναι αχαρακτήριστο, λοιπόν, ένας λαός που δεινοπαθεί να του αρνούμαστε το δικαίωμα να αξιολογήσει την κυβέρνηση, να εκφράσει τη γνώμη του μέσα από τις κάλπες. Αυτού του είδους την αντίληψη δημοκρατίας ειλικρινά δεν την καταλαβαίνω και φαντάζομαι ο κ. Παναγιωτόπουλος να το είπε εν τη ρύμη του λόγου του, γιατί δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους «ακρούτσικες» προσεγγίσεις για τα θέματα της λειτουργίας του πολιτεύματος.”

Ο Αντ. Σαμαράς αρνείται τη συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δεύτερη φορά, κάτι που θεωρείται αυτονόητο και συνηθισμένο γιατί στην πραγματικότητα θεωρεί το ΣΥΡΙΖΑ ως μια “δύναμη φιλοτρομοκρατική, ανεύθυνη, εξτρεμιστική” και το να κάτσει στο ίδιο τραπέζι του χαλάει αυτή την αφήγηση.

Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατανοούμε γιατί σε μια συνάντηση δύο θεσμικών παραγόντων όπως του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρέπει να είναι και ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης  – τι ρόλο παίζει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης; είπε ο Π. Σκουρλέτης υποστηρίζοντας ότι δεν αφορά το ΣΥΡΙΖΑ μια τριμερής συνάντηση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Εξάλλου σκοπός της συνάντησης με τον Πρωθυπουργού η οποία δεν ζητήθηκε θα ήταν να αποκατασταθεί αυτή η αυτονόητη μίνιμουμ επικοινωνία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Τόνισε επίσης ότι: “Προφανώς και δεν βλέπουμε να υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης πάνω στα κρίσιμα ζητήματα του χρέους. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να συνεννοηθούμε με τον κ. Σαμαρά και για τι πράγμα; Για να συνεχίσουμε μια πολιτική, η οποία έχει ισοπεδώσει την κοινωνία; Ο κ. Σαμαράς τα είπε πολύ καθαρά την προηγούμενη Κυριακή στο άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή». Δεν άφησε κανένα πεδίο συνεννόησης”.

Αν ο κ. Σαμαράς κλείσει μια συμφωνία εκ νέου, η οποία θα αφήνει ανέγγιχτη τη μνημονιακή πολιτική και έρθει να μας ενημερώσει, ποια θα είναι η θέση μας; Προφανώς θα είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Το ερώτημα είναι το εξής: ο κ. Σαμαράς, ο οποίος πηγαίνει σε διάφορες Συνόδους Κορυφής, αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει – αφήστε τον κ. Τσίπρα – το ελληνικό Κοινοβούλιο; Ο κ. Σαμαράς έχει αλλεργία να κάνει τη συζήτηση ακόμα και στο ίδιο το ελληνικό Κοινοβούλιο. Εδώ βλέπουμε ότι υπάρχει μια άτακτη υποχώρηση απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας.

Και στο θέμα του χρέους. Θυμόσαστε πόσες φορές έχουμε ακούσει για το θέμα του χρέους ότι θα έρθει προς συζήτηση. Δεν υπήρχε το Νοέμβρη του ’12 μια δέσμευση ότι αν θα υπάρξουν τα πρωτογενή πλεονάσματα θα προσεγγίσουμε και το θέμα του χρέους; Πού είναι αυτή; Στο ράφι…

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Καμία συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει με μνημονιακές δυνάμεις. Ξεκαθάρισε επίσης ότι: “Μέσοι όροι στην εφαρμοζόμενη πολιτική μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτοδύναμης είτε συμμαχικής με την μνημονιακή πολιτική, δεν υπάρχουν.” Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Μητρόπουλου είπε ότι δεν ήταν στο πνεύμα όσων του αποδίδονται. Εξάλλου το διευκρίνισε ο ίδιος.

“Δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ το μνημόνιο. Σε όλους του τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει – και εδώ μας έχετε κατηγορήσει γι’ αυτό το πράγμα – ότι η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση ξεκινά από ένα πρώτο βήμα, που είναι η ακύρωση του μνημονίου, το ξήλωμα των εφαρμοστικών νόμων. Αυτό το οποίο δεν κάνει η κυβέρνηση, λέγοντάς μας ότι φεύγουμε από το μνημόνιο. Πώς φεύγουμε από το μνημόνιο, αν δεν καταργήσει έστω και έναν νόμο;”

“Θα καταργήσει η κυβέρνηση έναν νόμο του μνημονίου και ποιος θα είναι αυτός; Ήταν όλα καλώς καμωμένα; Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι ήταν όλα καλώς καμωμένα και έπρεπε να τα είχαμε κάνει εδώ και τριάντα χρόνια. έπρεπε εδώ και τριάντα χρόνια να έχει φτάσει η ανεργία των νέων το 65%, να έχουν μεταναστεύσει άνθρωποι, να κλείνουν οι επιχειρήσεις, να διαλύεται η δημόσια περιουσία. Αυτές οι κόκκινες γραμμές πώς εξαερώνονται κάθε φορά; Πώς εξαφανίζονται κάθε φορά;”

Η μόνη σκληρή «διαπραγμάτευση» που κάνει η κυβέρνηση είναι για το ποια μνημονιακά μέτρα θα εφαρμοστούν. Συζητάτε ή όχι την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας αυτή τη στιγμή; Συζητάτε για το λοκάουτ; Δεν είστε ειλικρινείς.. Συζητάτε για νέα μείωση των συντάξεων;… για ένα νέο ασφαλιστικό… Τις κατακτήσεις της ανθρώπινης ιστορίας, όσο και ακραίοι να είσαστε νεοφιλελεύθεροι δεν θα μπορέσετε να τις καταργήσετε. Το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα στις συλλογικές συμβάσεις είναι κατακτήσεις των εργαζομένων.

Τους Καρατζαφέρηδες τους έχετε στο κόμμα σας

Γιατί πετάτε την μπάλα έξω κ. Παναγιωτόπουλε. Για τις μίζες μιλάμε, για το πάρτι στα εξοπλιστικά. Πείτε μου αν πιστεύετε ότι μόνο ο κ. Καρατζαφέρης είναι βουτηγμένος σ΄ αυτή την υπόθεση. Ένα κόμμα εκτός Κοινοβουλίου, ενώ δεν έχουν καμία σχέση αυτοί οι οποίοι ήταν οι διοικούντες. Πέστε μου λοιπόν την εμπειρία σας ως υπουργός Εθνικής Άμυνας; Πέστε μου για το φαγοπότι. Είναι μόνο ο Τσοχατζόπουλος;

Κάντε λοιπόν πλάτες, όπως κάνατε πλάτες και στον κ. Βενιζέλο στην υπόθεση των υποβρυχίων. Η περίπτωση Καρατζαφέρη είναι βγαλμένη μέσα από τη σάρκα του δικομματικού πολιτικού συστήματος που υπηρετήσατε.

Ο καθένας θα κριθεί. Εγώ όμως είδα και τον κ. Μπαλτάκο, ο οποίος τώρα είναι ο συνήγορος της ENERGA και της POWER. Είδα και τον κ. Βορίδη να έχει αναλάβει ως δικηγόρος αυτή την υπόθεση. Δηλαδή την υπόθεση των δύο εταιρειών που έφαγαν τα χρήματα του ελληνικού Δημοσίου. Επειδή θέλετε ονοματεπώνυμα, σας παραπέμπω στις δεκάδες φωτογραφικές διατάξεις που έχετε ψηφίσει υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων.

Όταν ο Π. Παναγιωτόπουλος προσπάθησε να χρεώσει και τον Καρατζαφέρη στην Αριστερά, ο Π. Σκουρλέτης σε υψηλούς τόνους απάντησε: Τους Καρατζαφέρηδες τους έχετε στο κόμμα σας. Έχετε πρωτοκλασάτα στελέχη στη Ν.Δ. που ήταν με τον κ. Καρατζαφέρη. Τις ερωτήσεις Καρατζαφέρη τις έχουν συνυπογράψει κοινοβουλευτικοί σας εκπρόσωποι και υπουργοί σας”.

Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι “βρίσκεται σε αποδρομή και αυτό είναι γνωστό. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για διαφορετικού τύπου ευθύνες ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Ευ. Βενιζέλο. Ευθύνονται εξ ίσου για τις επιλογές των τελευταίων ετών, για την υπηρέτηση των μνημονίων. Είναι μια υπόθεση η οποία δεν μας αφορά, ας τα βρουν μεταξύ τους και ας παρακολουθήσουν αυτή την εξαέρωση ενός ιστορικού κατά τα άλλα κόμματος, το οποίο έκανε από ένα σημείο και έπειτα τραγικά και εγκληματικά λάθη σε βάρος της πατρίδας”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ο Γιάννος στη Χώρα που Κανένα Δάκρυ δεν Κυλά. Του Απόστολου Λυκεσά

Η περίπτωση της Γκρενόμπλ στη Γαλλία