in

Π. Κουρουμπλής: Προτεραιότητα ο σχεδιασμός ενός ποιοτικού ΕΣΥ για όλους

Π. Κουρουμπλής: Προτεραιότητα ο σχεδιασμός ενός ποιοτικού ΕΣΥ για όλους

Την εικόνα της κατάρρευσης του ΕΣΥ συνέθεσαν οι φορείς που συμμετείχαν σε μια πρωτότυπη για τα δεδομένα της πόλης σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας Π. Κουρουμπλή και του αναπληρωτή υπουργού Α. Ξάνθου για τα ζητήματα Υγείας που αφορούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.  

Οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και σε μηχανήματα οδηγούν στο κλείσιμο δημόσιων κλινικών και σε συνδυασμό με την μέχρι τώρα μειωμένη χρηματοδότηση στην πλήρη αδυναμία λειτουργίας των νοσοκομείων. Οι εργαζόμενοι αλλά και οι σύλλογοι ασθενών εξέθεσαν πτυχές του μεγάλου αυτού προβλήματος που οδηγεί στο να μένουν οι ασθενείς αβοήθητοι και μακρυά από την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το ΠΕΔΥ επίσης βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας με τους λιγοστούς γιατρούς να προσπαθούν να καλύψουν έναν μεγάλο όγκο ασθενών. Ελλείψεις παρουσιάζονται σε Μονάδες εντατικής θεραπείας των παιδιατρικών κλινικών  όπου στην Β. Ελλάδα τα διαθέσιμα κρεβάτια είναι μόνο πέντε, σε μεταφορείς στα νοσοκομεία, στη χρηματοδότηση εξειδικευμένων φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες, στους οδηγούς των ΕΚΑΒ κ.α.

Εντύπωση όμως προκάλεσαν οι τοποθετήσεις των διοικητών των  νοσοκομείων που υπερθεμάτιζαν για τις ελλείψεις σε προσωπικό, χρηματοδότηση και εξοπλισμό στα νοσοκομεία όταν τα τελευταία δύο χρόνια παρέμεναν σε ένα καθεστώς αφωνίας σχετικά με τα προβλήματα αυτά. Το ζήτημα αυτό έθιξε και η πρόεδρος της ΕΝΙΘ Δ. Κατσίμπα τονίζοντας πως οι διοικητές των νοσοκομείων προσπαθούσαν το προηγούμενο διάστημα να πατάξουν κάθε αντίδραση απαξιώνοντας τους εργαζομένους προκειμένου να μην βγει κουβέντα παρά έξω.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση των νοσοκομείων αυτή είναι, σύμφωνα με την ίδια επείγουσα  ανάγκη για να σταματήσει η γενοκτονία των προηγούμενων χρόνων. Η πρόεδρος της ΕΝΙΘ ζήτησε από το Υπουργείο να υλοποιήσει την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την κατάργηση της ΕΣΑΝ που βάζει σε ανταγωνισμό τα δημόσια νοσοκομεία με τις ιδιωτικές κλινικές ενώ αναφορικά με τις 4.500 προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν τις χαρακτήρισε απολύτως αναγκαίες για να λειτουργούν στοιχειωδώς τα νοσοκομεία.  

Ο Δ. Βαρνάβας, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ δήλωσε ότι τα νοσοκομεία αφαιμάζονται λόγω της υποστελέχωσης και μετα βίας θα τα βγάλουν πέρα καλοκαίρι.  Έχει δοθεί πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση να λύσει τα επείγοντα προβλήματα, πίστωση που δεν θα είναι όμως απεριόριστη. Αναφέρθηκε ακόμη στους απλήρωτους εργαζόμενους, ζήτημα που πρέπει να φροντίσει άμεσα η κυβέρνηση. Τοποθέτηση έκανε μεταξύ άλλων και ο Θ. Ζδούκος,  από το  Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης εκφράζοντας την διαφωνία της δομής με πτυχές του πορίσματος που συνδέει την πρόσβαση στην υγεία με εισοδηματικά κριτήρια.” Η θέση μας είναι να μην απαιτείται καμία πληρωμή από αρρώστους την κρίσιμη ώρα” τόνισε ο Θ. Σδούκος.

Στην σύσκεψη τοποθετήσεις έγιναν ακόμη από εργαζόμενους στο ΠΕΔΥ και σε κέντρα Υγείας, συλλόγους ασθενών,  εκπροσώπους των Δήμων, της Περιφέρειας, ενώ παρέμβαση έκανε και το ΠΑΜΕ  αναρτώντας πανό με σύνθημα «Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας» .  

To παρών στην συζήτηση που συντόνιζαν οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ (Γιώργος Κίρκος και Στρατής Πλωμαρίτης) έδωσαν ακόμη ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Τ. Κουράκης και πολλοί βουλευτές. 

Π. Κουρουμπλής:  Προσβλητική η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων

Ο Υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής σχετικά με την σύσκεψη αυτή  τόνισε πως «Είναι ένας κύκλος επαφών, που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμικούς φορείς της Υγείας, χωρίς αποκλεισμό, να εκφράσουν τα πραγματικά προβλήματα αυτής της υγειονομικής φτώχειας που βιώνει η χώρα» ενώ παράλληλα ζήτησε απ`όλους τους φορείς «να βάλουν πλάτη» για τον επανασχεδιασμό ενός ποιοτικού και αποτελεσματικού συστήματος υγείας για όλους.

Ο ίδιος χαρακτήρισε προσβλητικό το φαινόμενο της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και δεσμεύτηκε να ενεργήσει έλεγχο για το ζήτημα καθώς «κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ότι στην Θεσσαλονίκη ακόμη λειτουργεί η λογική του Αθηναϊκού κράτους». Εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για το ζήτημα του ΕΚΑΒ κάνοντας λόγο για “εμπλοκή” αναφερόμενος στην προμήθεια και αγορά οχημάτων όσο και την διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα μίλησε για εμπλοκή με  εταιρείες που “το μόνο πράγμα που αντιλαμβάνονται είναι το προσωπικό τους κέρδος”.

Ο Π. Κουρουμπλής εξήγγειλε σύσκεψη με τις παιδιατρικές κλινικές τον Μάιο ενώ αναφορικά με το οικόπεδο που βρίσκεται παραπλεύρως της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας και υπάρχει η σκέψη να χτιστεί παιδιατρικό νοσοκομείο, εξέφρασε την ελπίδα του για γρήγορη λύση σε συνεργασία με τους ΥΠΕάρχες και το Υπουργείο Άμυνας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο ζήτημα της αλλαγής των διοικητών των νοσοκομείων από τους οποίους ζήτησε να τεθούν στην διάθεσή του οι παραιτήσεις τους. «Πρέπει να καταλάβουν ότι έχει αλλάξει η κυβέρνηση και είναι δημοκρατικό δικαίωμα για έναν υπουργό να επιλέξει ποιοι θα είναι οι συνεργάτες του» Πρόσθεσε «πως δεν μπορεί να διανοηθεί ότι σε ένα καθημαγμένο νοσοκομείο που στερείται τα βασικά υπάρχουν άνθρωποι που το υπηρετούν και στην άκρη του μυαλού τους μπορεί να έχουν την αποζημίωση αν δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους». Ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν πρόκειται να αντικατασταθούν όλοι.

Όσον αφορά την ΠΝΠ για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ αυτή δεν θα αφορά τα νοσοκομεία καθώς  έχουν, όπως είπε, ανάγκες τρέχουσες  και δεν διαθέτουν χρήματα .

Α. Ξάνθος: Προτεραιότητα η κάλυψη των αναγκών των ασθενών

«Στην κατάσταση των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει σήμερα το ΕΣΥ δεν φτάσαμε από ολιγωρία ή αβλεψία ή επειδή οι πόροι ήταν λιγότεροι αλλά επειδή υπήρχε πολιτικό σχέδιο απαξίωσης της δημόσιας περίθαλψης» τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Α. Ξάνθος τονίζοντας πως ήταν μια πολιτική επιλογή να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στον κόσμο της εργασίας και το κοινωνικό κράτος.

Ο αναπληρωτής υπουργός έθεσε ως προτεραιότητα το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία, στο ΠΕΔΥ και τα κέντρα υγείας ενώ παράλληλα τόνισε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν να για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών. «Η υγεία είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης. Η αδυναμία πρόσβασης των ανασφάλιστων στην δημόσια περίθαλψη ήταν ένα πλήγμα στην δημοκρατία και αυτό δεν μπαίνει πλέον σε διαπραγματευτικές ζυγαρίες».

«Το Υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα σε ρυθμίσεις για να μειωθεί ο χρόνος που χρειάζεται για να γίνουν οι προσλήψεις για τις άμεσες ανάγκες των νοσοκομείων» είπε ακόμη συμπληρώνοντας  πως στόχος του Υπουργείο είναι να σταματήσει άμεσα η παθητική ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας. Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του φετινού χρόνου είναι προφανές, σύμφωνα με τον ίδιο, ό,τι “δεν βγαίνει” και αυτό έχει γνωστοποιηθεί ήδη στους δανειστές.

Μίλησε τέλος για στροφή του συστήματος στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας που αποτελούσε ως τώρα πεδίο επικίνδυνων πρωτοβουλιών του επιχειρηματικού τομέα αλλά και για στήριξη των δομών ψυχιατρικής φροντίδας που δοκιμάζονται λόγω και της αύξησης της νοσηρότητας στην χώρα μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. 

Σταυρούλα Πουλημένη

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αλλαγή στάσης των περιφερειαρχών απέναντι στη ΠΝΠ μετά τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα. Θετικά ανταποκρίθηκαν και οι δήμαρχοι

Εκδήλωση: Ελληνική Οικογένεια &LGBT παιδί