Ουγγαρία: μεγάλες δημοσιονομικές περικοπές σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ευρύτατες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος της στο 65% από το 80% του ΑΕΠ ως το 2014, σχεδιάζει να εισαγάγει από τον επόμενο χρόνο η Ουγγαρία, όπως ανακοίνωσε σημέρα ο υπουργός Οικονομικών Γκιόργκι Ματόλτσι.

Από τις περικοπές δεν θα εξαιρεθούν ούτε βασικές κοινωνικές παροχές, όπως τα ευεργετήματα από την πρόωρη συνταξιοδότηση, οι συντάξεις αναπηρίας και οι επιχορηγήσεις για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Οι δαπάνες διακυβέρνησης πρόκειται να μειωθούν κατά 550 δισ. φιορίνια (2,8 δισ. δολάρια) από το 2012 και κατά 900 δισ. φιορίνια -που αντιστοιχούν σε πάνω από 3% του ΑΕΠ- το 2013 και 2014, τόνισε ο υπουργός.

Περίπου τα δύο τρίτα από τα διαθέσιμα της πρόσφατης μετάγγισης των ιδιωτικών ασφαλίσεων στο δημόσιο θα χρησιμοποιηθούν φέτος για τη μείωση του ουγγρικού ελλείμματος, και οι περικοπές στον προϋπολογισμό αναμένεται να μειώσουν στο 65-70% τη «μαύρη τρύπα» έως τα τέλη του 2014, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση για τις βαθιές περικοπές τερμάτισε την έντονη φημολογία των τελευταίων μηνών σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης του κεντροδεξιού σχηματισμού του Βίκτορ Όρμπαν για την ελάττωση του χρέους. Είχε προηγηθεί η επιβολή «φορολογίας λόγω κρίσης» στον τραπεζικό τομέα και στις μεγάλες επιχειρήσεις.

 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Κατάληψη στο Υπουργείο Εργασίας για τους 300 απεργούς πείνας

Πάγκαλος “Ακυρώστε την βαρδιά”