Όταν ο Χρύσανθος Λαζαρίδης εξηγούσε γιατί δεν πρέπει να γίνουν μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο

Διαβάζω από εδώ κι από εκεί ότι ο πολιτικός κολοσσόςΧρύσανθος Λαζαρίδης ήταν ένας από τους σχεδιαστές της μεγάλης…ιδέας του Αντώνη Σαμαρά για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να θυμηθούμε τι εξηγούσε ο ίδιος περήφανα στους δημοσιογράφους, πριν από 2 περίπου χρόνια, όταν ακόμα η Νέα Δημοκρατία κατακεραύνωνε το Μνημόνιο.

Για να μην υπάρξουν αμφιβολίες για τη γνησιότητα των δηλώσεων Λαζαρίδη, αναδημοσιεύω από το Antinews.gr:

Τις θέσεις της ΝΔ για το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο παρουσίασαν σήμερα στους δημοσιογράφους, ο Γιάννης Μιχελάκης και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

ΧΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Η Ν.Δ. έχει στην πολιτική της και το είπε ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Σαμαράς και στο Ζάππειο ότι:

1η. Πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια. Εδώ είμαστε πιο αυστηροί από το ΠΑΣΟΚ!

Μετά τα τρία χρόνια, να εφαρμοστεί ο κανόνας: ένας προσλαμβάνεται για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται. Έτσι, την πρώτη τριετία, το Δημόσιο θα έχει μειωθεί κατά 75.000 προσωπικό. Και στη συνέχεια, στα δέκα χρόνια, η μείωση θα πλησιάζει τις 215.000.

2η. Εφαρμογή του θεσμού της «εργασιακής εφεδρείας» για τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται
(…)
Για όποιον μένει άνεργος από το Δημόσιο Τομέα, το κράτος κερδίζει βέβαια από το σκέλος των δαπανών, το μισθό του υπαλλήλου που δεν τον πληρώνει πια. Αλλά χάνει το μεγαλύτερο μέρος από την πλευρά των δαπανών επίσης (επίδομα ανεργίας), καθώς και από την πλευρά των εσόδων.

Για παράδειγμα:

Ένας δημόσιος υπάλληλος έπαιρνε 1.200 ευρώ το μήνα. Και τώρα απολύεται.

– Το κράτος γλιτώνει τα 1.200 ευρώ το μήνα που του έδινε.
– Αλλά τον πληρώνει 500 ευρώ επίδομα ανεργίας.
– Ταυτόχρονα δεν εισπράττει φόρο εισοδήματος (220 ευρώ περίπου) από τον άνεργο πλέον.
– Ακόμα ο  άνεργος μειώνει την κατανάλωσή του κι έτσι το κράτος εισπράττει μικρότερο ΦΠΑ κατά 80 ευρώ τουλάχιστον.

* Άρα καθαρό ταμειακό όφελος για το κράτος = (1.200-500-220-80=400) ευρώ.

Αλλά το πράγμα δεν τελειώνει εκεί. Διότι, αν απολυθούν χιλιάδες άτομα, θα πληγεί η αγορά, θα υπάρξουν πολλαπλασιαστικές συνέπειες για το κράτος, από μειωμένα έσοδα και κέρδη, που θα φέρουν πρόσθετες απολύσεις, πρόσθετη μείωση εσόδων για το κράτος και πρόσθετη αύξηση δαπανών.

Αυτές οι δευτερογενείς «πολλαπλασιαστικές συνέπειες» εξατομικεύονται σε άλλα 275 ευρώ τουλάχιστον κατά απολυόμενο στο Δημόσιο τομέα.

* Καθαρό οικονομικό όφελος για το Δημόσιο, σε περίπτωση μαζικών απολύσεων:

400-275 =125 ευρώ το πολύ!

Σύμφωνα με την πρόταση εργασιακής εφεδρείας της Νέας Δημοκρατίας:

Αν τον ίδιο τον εργαζόμενο τον θέσουμε σε «εφεδρεία», τότε πληρώνεται περίπου το 70% των αποδοχών του.

Άρα γλιτώνουμε στα 1.200 ευρώ:

– 1200*30%=360 ευρώ

(και δεν έχουμε προσμετρήσει τη μείωση του λειτουργικού-μη μισθολογικού  κόστους από τις απολύσεις, γιατί είναι ίδια και στην περίπτωση της εργασιακής εφεδρείας).

Συνολικά το Δημόσιο γλιτώνει 360 ευρώ (καθαρό όφελος).
Χωρίς να διώξει ανθρώπους και χωρίς να επιδεινώσει αισθητά την ύφεση.
Αν απολύσουμε μαζικά δημόσιους υπαλλήλους, πέρα από τα κοινωνικά και συνταγματικά προβλήματα, το Δημόσιο εξοικονομεί συνολικά το πολύ 125 ευρώ το μήνα για καθένα που απολύει.
Ενώ αν εφαρμόσει το θεσμό της «εργασιακής εφεδρείας», το δημόσιο ταμείο επωφελείται κατά 360 ευρώ.

Γι’ αυτό λέμε όχι στις απολύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσοι άνθρωποι μπορούν να μπουν σ’ αυτή την εφεδρεία που λέτε; Και δεύτερον, αυτοί μπορούν να έχουν σε άλλη δουλειά;

ΧΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Κατ’ αρχήν, στην εφεδρεία άλλη πρόβλεψη προφανώς θα υπάρξει για να μπει σε αυτή κάποιος που είναι 50 ετών και άλλη πρόβλεψη γι’ αυτόν που είναι 32. Όλοι, πάντως, ενθαρρύνονται να βρουν δουλειά εκτός Δημοσίου. Το γεγονός ότι θα παίρνουν μειωμένες αποδοχές, τους δημιουργεί ένα κίνητρο να αναζητήσουν δουλειά απ’ έξω. Δηλαδή, εφόσον υπάρξει ανάκαμψη και Επανεκκίνηση της οικονομίας, αρκετοί απ’ αυτούς μπορεί να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, όπου θα παίρνουν πιο πολλά λεφτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παράλληλα μπορούν να εργάζονται και στο Δημόσιο;

ΧΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Όχι! Αν βρουν άλλη δουλειά φεύγουν από την εφεδρεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα; Εγώ είμαι στην εφεδρεία και παίρνω το 70% του μισθού μου. Και καλύπτω μία θέση, την οποία κάποιοι άνεργοι ψάχνουν να βρουν για να την πάρουν. Αλλά εγώ, επειδή είμαι καλύτερος, πιο έξυπνος, παίρνω τη δουλειά. Άρα, παίρνω και το 70% του μισθού και καλύπτω και μία θέση.

ΧΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Μα, νομίζω ότι αυτό το απάντησα. Αυτός ο οποίος είναι στην «εφεδρεία» δεν θα μπορεί να πάρει δουλειά έξω, χωρίς να χάσει την εφεδρεία. Μπορεί να βρει δουλειά, αλλά να μην ανήκει στην εφεδρεία πια. Όταν βρει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, δε θα πληρώνεται, πλέον, από το Δημόσιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, υπάρχει αυτή η ασφαλιστική δικλείδα;

ΧΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Ασφαλώς υπάρχει και νομίζω ότι πρόσθεσα ότι τους ενθαρρύνουμε κιόλας να το κάνουν. Τους ενθαρρύνουμε να φύγουν τελείως, εφόσον τα χρήματα που θα παίρνουν στον ιδιωτικό τομέα θα είναι περισσότερα από εκείνα του θεσμού της «εφεδρείας» στο Δημόσιο.

Πηγή: parapolitiki.com

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

«Δεν σταματάμε αν δεν ανοίξει όλη η ΕΡΤ» λένε οι εργαζόμενοι

Καθεστώς μόνιμης κατάστασης… έκτακτης ανάγκης