Οι ταινίες της εβδομάδας

Γράφει ο Στράτος Κερσανίδης

Καλή χρονιά σε όλους και όλες η οποία ξεκίνησε ήδη από την 1η Ιανουαρίου μιας και οι περισσότερες ταινίες προβάλλονται από την πρωτοχρονιά. Το ενδιαφέρον είναι πως η χρονιά ξεκίνησε με πολύ καλές ταινίες.

Πίσω από τους λόφους  (După dealuri)

Σκηνοθεσία: Κριστιάν Μουντζίου
Πρωταγωνιστούν: Κοσμίνα Στρατάν, Κριστίνα Φλουτούρ, Βαλέριου Αντριούτα, Ντάνα Ταπαλάγκα

Η ταινία προβλήθηκε στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο και για καλή τύχη των ελλήνων θεατών η ταινία ήδη προβάλλεται από την περασμένη Πέμπτη στους κινηματογράφους.

Η Αλίνα και η Βοϊτσίτσα είναι δυο φίλες που μεγάλωσαν μαζί σε ορφανοτροφείο. Είχαν αναπτύξει μια ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση αλλά κάποια στιγμή η Αλίνα έφυγε για τη Γερμανία και η Βοϊτσίτσα κατέληξε καλόγρια σε ένα μοναστήρι. Όταν μετά από καιρό η Αλίνα επιστρέφει με σκοπό να πάρει τη φίλη της μαζί της στη Γερμανία συναντά την άρνησή της αλλά και την αντίδραση του ιερέα και των άλλων μοναχών. Η Βοϊτσίσα δεν είναι αυτήν που ήξερε και έχει αποφασίσει πως το μέλλον της είναι στο μοναστήρι. Η Αλίνα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να την μεταπείσει και τα βάζει ακόμη και με την κοινότητα των μοναχών και τον ιερέα. Το αποτέλεσμα είναι να θεωρηθεί ως δαιμονισμένη και μετά από μία κρίση να αλυσοδεθεί και να υποστεί εξορκισμό, αφού οι καλόγριες πιστεύουν πως είναι δαιμονισμένη. Η εξέλιξη είναι τραγική.

Ο Κριστιάν Μουντζίου είναι –κατά την προσωπική μου άποψη- ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους ευρωπαίους σκηνοθέτες. Εδώ αξίζει να θυμηθούμε πως το 2007, με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Τέσσερις μήνες, τρεις εβδομάδες και δύο μέρες» είχε κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών, κάτι που για πρώτη φορά κατάφερε σκηνοθέτης από τη Ρουμανία.

Εδώ κάνει ένα αιχμηρό σχόλιο για το μετά-«σοσιαλιστικό» τραύμα που βιώνει ρουμανική κοινωνία. Κάποτε ο άλλος, ο διαφορετικός, ο απροσάρμοστος, κατέληγε στις φυλακές ή στα ψυχιατρεία του καθεστώτος. Τώρα υπάρχουν άλλες δυνάμεις οι οποίες κινούνται όμως στο ίδιο μήκος κύματος. Και είναι η μικρή κοινωνία της μονής η οποία δεν ανέχεται τις παρεκκλίσεις και η απροσάρμοστη Αλίνα πρέπει να έρθει με κάθε τρόπο στον ίσιο δρόμο, το δρόμο του θεού. Η σύγκρουση του καλού με το κακό που ο καθένας το μεταφράζει ανάλογα με τη πλευρά που βρίσκεται.

Η κάμερα του Μουντζίου, ως χειρουργικό νυστέρι, αναδεικνύει τους χαρακτήρες των δύο κοριτσιών αλλά και των υπόλοιπων ηρώων. Κομματιάζει τις σχέσεις που υπάρχουν στη μονή και εμφανίζει από πίσω έναν τερατώδη μηχανισμό ελέγχου ο οποίος καλύπτεται πίσω από όμορφα λόγια και προσευχές. Κάθε σκηνή, κάθε σεκάνς είναι τέλεια δουλεμένες, δημιουργούν έναν εξαιρετικό σκηνοθετικό ρυθμό ο οποίος παρά τα 150 λεπτά διάρκειας της ταινίας δεν αφήνουν το θεατή ούτε στιγμή να ανασάνει. Το ενδιαφέρον κορυφώνεται κάθε λεπτό για να φτάσουμε σε ένα σπαρακτικό φινάλε.

Οι δύο πρωταγωνίστριες, Κοσμίνα Στρατάν και Κριστίνα Φλούτουρ, τιμήθηκαν για τις εξαιρετικές ερμηνείες τους στο τελευταίο Φεστιβάλ των Κανών αφού μοιράστηκαν το βραβείο γυναικείας ερμηνείας. Παράλληλα, στο ίδιο φεστιβάλ, η ταινία κέρδισε και το βραβείο καλύτερου σεναρίου.

Σε σημείωμά του ο σκηνοθέτης αναφέρει: «(…)είναι μια ταινία για την αγάπη και την ελεύθερη βούληση. Κυρίως για το πως η αγάπη μπορεί να μετατρέψει το καλό και το κακό σε πολύ σχετικές έννοιες. (…) μιλά για τις εναλλακτικές και τις επιλογές στη ζωή που προκύπτουν από την εκπαίδευση ή την έλλειψη της, και για το πόσα πράγματα στη ζωή προέρχονται από πράγματα που δε μπορείς να επηρεάσεις ή για τα οποία δεν είσαι υπεύθυνος: που γεννήθηκες, από ποιόν και σε ποια κοινωνία».

 

Ο άνθρωπος που γελά (L’Homme Qui Rit)

Σκηνοθεσία: Ζαν Πιέρ Αμερί

Πρωταγωνιστούν: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Μαρκ Αντρέ Γκροντίν, Εμανουέλ Σενιέ, Κρίστα Τερέτ

Το κλασικό μυθιστόρημα το οποίο έγραψε το 1869 ο Βίκτωρ Ουγκό μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο Ζαν –Πιέρ Αμερίς.

Η ιστορία μας μεταφέρει στο Λονδίνο το 18ο αιώνα όπου ο νεαρός Γκουίνπλεϊν εντάσσεται σε έναν περιοδεύονται θίασο. Ο νεαρός έχει ένα μόνιμα χαραγμένο χαμόγελο στο πρόσωπό του το οποίο «απέκτησε» ως τιμωρία από το βασιλιά.

Ένας άξεστος σαλτιμπάγκος, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του θιάσου, εκμεταλλεύεται τον Γκουίπλεϊν αλλά και την τυφλή Ντία, μια κοπέλα με την οποία είναι ερωτευμένος ο σημαδεμένος νεαρός.

Ένα δυνατό δράμα στο οποίο ο μεγάλος γάλλος συγγραφέας βάζει στο στόχαστρο την κοινωνικο-πολιτική τάξη της εποχής του. Ένα πολιτικό μυθιστόρημα το οποίο επί πλέον θέτει και το ζήτημα της διαφορετικότητας –μέσω του ανθρώπου που γελά- και της αποδοχής του διαφορετικού από μια συντηρητική κοινωνία. Ο Γκουίνπλεϊν, τολμά να παρουσιάσει την τραγικότητα της θέσης του και της τάξης του, να κραυγάσει για την κοινωνική αδικία, αλλά τον καταπίνει το βάραθρο της αναλγησίας των ισχυρών.

Ο Ζαν-Πιέρ Αμερίς μεταφέρει με επιτυχία την ατμόσφαιρα της εποχής και κατορθώνει όχι μόνο να μην προδώσει το πνεύμα του συγγραφέα αλλά να το αναδείξει μέσα από μια αξιόλογη κινηματογραφική μεταφορά.

Θαυμάσια σκηνικά και κουστούμια αλλά και μια εξαιρετική φωτογραφία, μαζί με τις πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών από τις οποίες ξεχωρίζει εκείνη του Ζεράρ Ντεπαρτιέ στο ρόλο του άξεστου σαλτιμπάγκου, ο σκηνοθέτης φέρνει σε πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα. Κι αυτό επειδή δεν του ξεφεύγει η ουσία, δηλαδή η ανάδειξη του κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού πλαισίου της εποχής. Παράλληλα διατηρεί και το δραματικό στοιχείο συνθέτοντας έτσι μια πολύ καλή ταινία’

 

«Ανάμεσα σε δυο κόσμους» (Upside down)

Σκηνοθεσία: Χουάν Ντιέγκο Σολάνας:

Πρωταγωνιστούν: Κίρστεν Ντανστ, Τζιμ Στέρτζες

Είχε γνωρίσει την Εύα σε έναν άλλο κόσμο και ποτέ δεν μπόρεσε να την ξεχάσει. Αθεράπευτα ρομαντικός ο Άνταμ ζει στο δικό του σύμπαν. Κι όταν μετά από χρόνια θα δει στην τηλεόραση τον παιδικό του έρωτα, την Εύα, θα κάνει το παν για να την κερδίσει. Ενδιαφέρουσα ταινία που κινείται στα όρια του φανταστικού κινηματογράφου.

 

The Impossible

Σκηνοθεσία: Χουάν Αντόνιο Μπαγιονά

Πρωταγωνιστούν: Γιούαν Μακγκρέγκορ, Ναόμι Γουότς, Τζέραλντιν Τσάπλιν, Τομ Χόλαντ

Η Μαρία, ο Χένρι και τα τρία τους παιδιά πηγαίνουν για χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Ταϊλάνδη. Όμως κάτι τρομακτικό, πέρα από κάθε φαντασία, θα συμβεί εκείνο το πρωινό της 26ης Δεκεμβρίου. Ένας ασσύληπτος σε μέγεθος όγκος νερού θα σαρώσει ολόκληρη την πόλη. Μια ταινία εμπνευσμένη από το τρομερό τσουνάμι ποιυ έπληξε την Ταϊλάνδη και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

 

Άννα Kαρένινα (Anna Karenina)

Σκηνοθεσία:Τζο Ράιτ

Πρωταγωνιστούν: Κίρα Νάιτλι, Τζουντ Λο, Άαρον Τζόνσον, KέλιΜακ Ντόναλντ, Ντόμχολ Γκλίσον, Ρουθ Ουίλσον Έμιλι Ουάτσον, Ολίβια Ουίλιαμς

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του μεγάλου ρώσου συγγραφέα Λέοντα Τολστόϊ μετταφέρεται με επιτυχία στη μεγάλη οθόνη. Η Άννα Καρένινα βυθίζεται σε έναν παράνομο έρωτα. Μια από τις πιο όμορφες ιστορίες αγάπης στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Στο ΣτΕ προσέφυγαν Περιφέρειες κατά απολύσεων υπαλλήλων τους

Προφυλακιστέος ο αρχιφύλακας για εμπλοκή στο κύκλωμα ναρκωτικών