Οι πρεσβύτεροι του Κομουνιστικού Κόμματος ζητούν ελευθερία του λόγου

Εικοσι τρεις πρεσβύτεροι του κινεζικού Κομουνιστικού Κόμματος, µεταξύ των οποίων και ο πρώην γραµµατέας του Μάο Τσετούνγκ, κάλεσαν την κυβέρνηση της χώρας να θέσει τέλος στη λογοκρισία στο Ιντερνετ και να προωθήσει την ελευθερία του λόγου στην Κίνα.
 
 

Με επιστολή τους, η οποία εµφανίσθηκε για λίγο στο Διαδίκτυο – για να «εξαφανιστεί» σύντομα- οι βετεράνοι του κόµµατος κάλεσαν την κυβέρνηση του Πεκίνου να προχωρήσει σε πολιτικές µεταρρυθµίσεις, διότι «εάν δεν υπάρχει ελευθερία της έκφρασης, το κόµµα θα χάσει τη δύναµή του και θα πεθάνει από φυσικό θάνατο».
Οι 23 υπογράφοντες ζητούν από την κυβέρνηση την άρση των περιορισµών, οι οποίοι επιβάλλονται στα βιβλία και στα µέσα ενηµέρωσης, και ανέφεραν ως αφορµή για την τολµηρή τους απόφαση τη σύλληψη ενός δηµοσιογράφου που έγραψε για φαινόµενα διαφθοράς σε σχέση µε την κατασκευή ενός φράγµατος.
Ανάµεσα σε αυτούς που υπογράφουν την επιστολή είναι ο Λι Ρούι, πρώην προσωπικός γραµµατέας του Μάο και ο Χου Τζιουέι, πρώην αρχισυντάκτης της «Λαϊκής Ηµερησίας», του επίσηµου οργάνου του ΚΚΚ.
Αναφέρουν µάλιστα ότι παρά το ότι σε πρόσφατες οµιλίες του ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαµπάο ανέφερε την ανάγκη για αλλαγές στο πολιτικό σύστηµα, όταν οι οµιλίες µεταφέρονται στον Τύπο της χώρας, απαλείφονται οι σχετικές αναφορές: «Ούτε καν στον πρωθυπουργό της χώρας δεν επιτρέπεται η ελευθερία της δηµοσίευσης». Προσθέτουν µάλιστα ότι «το σηµερινό σύστηµα λογοκρισίας στη δηµοσιοποίηση ειδήσεων στην Κίνα είναι 315 χρόνια πιο πίσω από το αντίστοιχο της Βρετανίας και 129 χρόνια πίσω από εκείνο της Γαλλίας».
Μετά την «εξαφάνιση» της επιστολής από το διαδίκτυο από την κρατική λογοκρισία, τα μέλη της ομάδας των 23 λένε πως θα δημοσιεύσουν επισήμως αύριο την επιστολή με εκατοντάδες επιπλέον υπογραφές. « Η Αλήθεια δεν μπορεί να μπλοκαριστεί, η επιστολή έχει διαδοθεί» είπε ο Ζιν Ζιλινγκ, ένας από τους συντάκτες και πρώην αξιωματούχος του Εθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας.
Σημειώνεται ότι για αρκετούς από τους υπογράφοντες έχει απαγορευθεί η έκδοση βιβλίου εκ μέρους τους.
από tvxs.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Μάχη για τη στέγαση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

…και νομική δράση κατά της ατιμωρησίας του Ισραήλ