in ,

Οι εργαζόμενοι, τα ΜΑΤ, ο Καπόν, τα τραπεζοκαθίσματα και η Digea στο επίκεντρο του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου

Οι εργαζόμενοι, τα ΜΑΤ, ο Καπόν, τα τραπεζοκαθίσματα και η Digea στο επίκεντρο του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Περίπου στις 14:00, θα ξεκινήσει η 16η έκτακτη τιμητική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής (30η Οκτωβρίου 1944) και την καθιέρωση της 30ης Οκτωβρίου ως ημέρας εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης.

Θα ακολουθήσει, περίπου στις 16:00, η 17η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με 88 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να συζητηθούν είναι η αντιμετώπιση της διοίκησης προς τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Δήμου, όπου την περασμένη εβδομάδα με εντολή Μπουτάρη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ έδωσαν το παρών εντός και εκτός του δημαρχιακού μεγάρου.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην αξιολόγηση και την διαθεσιμότητα που εφαρμόζεται στους δήμους πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις. Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης φοβούμενη τα πλήθη των εργαζομένων που συμμετείχαν κάλεσαν τις αστυνομικές δυνάμεις να παρέμβουν για να υπάρξει τάξη και ασφάλεια στο δημαρχείο. Έτσι ζήσαμε στιγμές απείρου κάλους με διμοιρίες των ΜΑΤ να έχουν παραταχθεί στους κεντρικούς διαδρόμους του κτηρίου, ψάχνοντας τον άγνωστο εχθρό που πρέπει να καταστείλουν. Αναμένεται λοιπόν οι εργαζόμενοι του Δήμου να δώσουν το παρών στη σημερινή συνεδρίαση καταγγέλλοντας τις επιλογές «νέου διαλόγου» της διοίκησης, ενώ θα ζητήσουν από τους δημοτικούς συμβούλους να πάρουν θέση.

Το δάνειο του Καπόν

Φυσικά το θέμα του δανείου «μαμούθ» ύψους δεκατριών εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε με γρήγορες διαδικασίες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, και η σχετική εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε πρόσφατα, είναι ένα από το «καυτά» θέματα που θα τεθούν. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης πιθανά θα επαναλάβουν το αίτημα τους για παραίτηση του κ. Καπόν από την θέση του αντιδημάρχου, μέχρι να πάρει απόφαση η δικαιοσύνη για το επίμαχο δάνειο, που εντάσσεται στο μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο της Proton Bank.

Προσωπικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει προσφέρει καθολική πολιτική στήριξη προς το πρόσωπο του κ. Καπόν, χωρίς καν να σκέφτεται το ενδεχόμενο παύσης του από την κρίσιμη αντιδημαρχία. Από την άλλη πλευρά υπενθυμίζουμε πως δύο δημοτικές παρατάξεις, η «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» και η «Μένουμε Θεσσαλονίκη» έχουν ζητήσει την παραίτηση του, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η σιωπή της παράταξης του κ. Καλαφάτη.

Τα τραπεζοκαθίσματα

Την περασμένη εβδομάδα προέκυψε και το σημαντικό θέμα των τραπεζοκαθισμάτων στο κέντρο της πόλης, μετά και την δικαστική περιπέτεια του εντεταλμένου συμβούλου κ. Κιοσέογλου, και εργαζομένων του Δήμου, όπου κατά την διάρκεια σχετικού ελέγχου ήρθαν σε αντιπαράθεση με ιδιοκτήτη κεντρικού καφέ μπαρ. Το θέμα θα θέσει και η πλευρά της διοίκησης και η πλευρά της αντιπολίτευσης.

Το μείζον δεν φαίνεται να είναι το γεγονός της λεκτικής αντιπαράθεσης του ιδιοκτήτη του καφέ επί της Αριστοτέλους με την πλευρά του Δήμου, αλλά το ότι η εισαγγελία άσκησε αυτόφωρη διαδικασία εις βάρους του δημοτικού συμβούλου, που απλά εφάρμοσε τον νόμο.

Πάντως ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα δημόσιας ασφάλειας, μετά την περιπέτεια με το αυτόφωρο αθωώθηκε ενώ μένει ένα ερωτηματικό για το τι μέλει γενέσθαι για τον «έξυπνο» επιχειρηματία της πλατείας Αριστοτέλους που συνεχίζει ακάθεκτος να παρανομεί καταπατώντας τον δημόσιο χώρο.

Η σύμβαση με την Digea

Ειδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η ενημέρωση του συμβουλίου για το νέο νομοθετικό πλαίσιο μετάδοσης των τοπικών και περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, μέσω του μπαταχτσή των μεγάλων καναλιών, την digea.

Πρόσφατα, στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΘΕ, που διαχειρίζεται την TV100 και FM100, ήρθε προς συζήτηση η προτεινόμενη σύμβαση μεταξύ της δημοτικής εταιρείας και της digea. Όλες οι πλευρές του ΔΣ συνομολόγησαν ότι οι όροι της σύμβασης είναι σκανδαλώδεις, καθώς προσφέρουν δικαιώματα πνευματικού και οικονομικού επιπέδου, δυσανάλογα με την προσφερόμενη υπηρεσία.

Είναι γνωστό το σκάνδαλο της digea που με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της φανταστικής μας κυβέρνησης διαχειρίζεται όλες τις δημόσιες συχνότητες μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος στην χώρα με σκανδαλώδεις όρους. Τα τοπικά και περιφερειακά κανάλια λοιπόν καλούνται να καταβάλουν μηνιαία υπέρογκα ποσά που δεν μπορούν να καλύψουν, και οδηγούνται στο λουκέτο.

Έτσι λοιπόν σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα αύριο να ενημερώσουν του σώμα ο νέος πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, Π. Νεστορίδης και ο εκπρόσωπος της digea.

*Φωτογραφία αρχείου 

 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

«Κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» από την Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3

Στις 13 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη των 16 συλληφθέντων φοιτητών στο Πολυτεχνείο του 2012