Οι εκλογές ξανά στον ορίζοντα

του Βασίλη Στόλη

Σενάρια πρόωρων εκλογών έχουν αρχίσει να κάνουν την επανεμφάνισή τους σε δημοσιεύματα του κυβερνητικού τύπου μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις δηλώσεις της κυβέρνησης που αφορούσαν την «ενόχληση» της, και ιδιαίτερα, του πρωθυπουργού, απέναντι στον … τρόπο συμπεριφοράς της Τρόικα. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται πλέον όχι μόνο σαν «σωτήρας» αλλά και σαν «προστάτης της αξιοπρέπειας ενός λαού» και ως μη πρόθυμος να δείξει σημάδια ραγιαδισμού απέναντι στους «ξένους» που έρχονται να μας «επιβάλλουν καθ’ αυτόν τον τρόπο» τις επιθυμίες τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό η κυβέρνηση προσπαθεί να χτίσει ένα προφίλ σύμφωνα με το οποίο θα παρουσιάζεται ως η κυβέρνηση που κάνει ότι μπορεί και αντιστέκεται υπεύθυνα διατηρώντας την εθνική αξιοπρέπεια παρόλο που η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. «Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια». Η δημιουργία αυτού του προφίλ εξυπηρετεί την προετοιμασία για μια επικείμενη προεκλογική αναμέτρηση στη βάση της «υπευθυνότητας» και του «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» δίνοντας επιπλέον και το στίγμα της «εθνικής αξιοπρέπειας» και «ελληνικής περηφάνιας» που δεν «σηκώνει και πολλά» από τον κάθε ευρωπαίο τεχνοκράτη.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια επιμήκυνση της αποπληρωμής ενώ αναζητεί διαρκώς πόρους για την αποπληρωμή αυτή. Η Τρόικα ζήτησε είσπραξη 50 δις από την «αξιοποίηση της δημόσιας» περιουσίας ενώ η κυβέρνηση υπολόγιζε να αποκομίσει ένα ποσό κοντά στα 10 δις. Η απονομιμοποίηση της είναι ήδη γεγονός εξαιτίας των πεπραγμένων της, πόσο μάλλον μετά και από ένα τέτοιο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Επιπλέον η επιμήκυνση της αποπληρωμής έχει ορίζοντα πέραν της κυβερνητικής 4ετούς θητείας.

 Πέρα από όλα αυτά τον τελευταίο καιρό οι αυτοοργανωτικές και κινηματικές διαδικασίες στην ελληνική κοινωνία πληθαίνουν και η ρήξη του κοινωνικού ιστού είναι πιο φανερή από ποτέ. Η ανυπακοή (έστω ενός μέρους) της κοινωνίας των πολιτών σε αυτό ν τον βαθμό δεν φαίνεται να ήταν στις προβλέψεις των αρχιτεκτόνων της πασοκικής ηγεμονίας. Η αποτύπωση μιας ακόμα πιο διογκωμένης υπακοής σε κοινωνικό επίπεδο (κινήματα) αλλά και σε πολιτικό (εκλογικό αποτέλεσμα) κρίνεται όλο και πιο καταστροφική όσο περνάει ο καιρός.

Συνεπώς τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές είναι πολύ πιθανές. Στις 3 Απριλίου είναι η τελευταία Κυριακή που οι εκλογές γίνονται με λίστα. Πιθανόν από αυτή την ημερομηνία και πριν ο πρωθυπουργός να θελήσει να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία ώστε να μπορέσει να «μαντρώσει» και τους βουλευτές του. 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Πανό διαμαρτυρίας στο Σούνιο για τη χωματερή της Κερατέας

Τσεχία: Πιέσεις για να κηρυχθεί παράνομο το ΚΚ