in ,

Οι απολύσεις, η παράβαση καθήκοντος και η μνημονιακή τρέλα

Οι απολύσεις, η παράβαση καθήκοντος και η μνημονιακή τρέλα

Υφίσταται τοπική αυτοδιοίκηση; Υπήρξε κάποτε; Την έχει στραγγαλίσει ο Καλλικράτης και τα Μνημόνια; Αναπάντητα αόριστα ερωτήματα που ο καθένας θα μπορούσε να απαντήσει από την δική του σκοπιά.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η ιστορία με τους συμβασιούχους στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η πλειοψηφία της οικονομικής επιτροπής του Δήμου επέλεξε να μην ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαιώνει 560 συμβασιούχους του δήμου.

Οι συμβασιούχοι διεκδίκησαν τις θέσεις εργασίας τους, η οικονομική επιτροπή έκρινε το αίτημα τους ως δίκαιο καθώς κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Έλα όμως που ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, Θανάσης Καρούντζος, που διορίστηκε από την κυβέρνηση, έχει αντίθετη άποψη.

Κάλεσε λοιπόν σε απολογία τους δημοτικούς συμβούλους, μέλη της οικονομικής επιτροπής, στις 23 του Οκτώβρη, καθώς σύμφωνα με έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, οι συμβάσεις έργου των 560 αυτών εργαζομένων που απασχολούνταν στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου και σε διάφορες άλλες διοικητικές υπηρεσίες μετατράπηκαν “παρανόμως” σε συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Η υπόθεση προκάλεσε την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος ζήτησε τον πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκομένων αιρετών, καθώς και τον καταλογισμό της δαπάνης που προκλήθηκε για το δημόσιο στα υπαίτια πρόσωπα.

Στα απολογητικά τους υπομνήματα προς τον κ. Καρούντζο οι σύμβουλοι ακολούθησαν κοινή υποστηρικτική γραμμή, με κύρια σημεία το ότι για το ζήτημα υπήρξε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία και σεβάστηκε η Οικονομική Επιτροπή, το ότι οι συμβασιούχοι, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και το ότι δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στο υπόμνημα του ο επικεφαλής της «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μεταξύ άλλων αναφέρει πως η κλήση σε απολογία αποτελεί και πολιτική δίωξη προς το πρόσωπο των δημοτικών συμβούλων. «Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο «Καλλικράτης» θα καταντούσε τελικά «Προκρούστης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση,  καθώς, πέραν του ήδη ασφυκτικού έλεγχου των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στους ΟΤΑ, έχει καταργήσει ουσιαστικά τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους» αναφέρει.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην επίδικη υπόθεση είναι το γεγονός ότι διώκομαι πειθαρχικά, γιατί ομόφωνα με τα υπόλοιπα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισα να μην ασκηθεί ένδικο μέσο κατά της απόφασης  ενός Ελληνικού Δικαστηρίου που αναγνώρισε ότι οι ενάγοντες κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΟΤΑ, κατόπιν της συνομολόγησης του αγώγιμου αιτήματος με προγενέστερη ομόφωνη απόφαση του ίδιου Δημοτικού Συμβουλίου.

Η μόνη “παράβαση καθήκοντος” που διέπραξα ήταν να φροντίσω, ως όφειλα,  για την εύρυθμη λειτουργία του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της χώρας μας- απαραίτητο όρο για την εκτέλεση των υποχρεώσεων μου προς τους δημότες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τ. Μηταφίδης.

 Η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» το μεσημέρι της Πέμπτης 20/11, στις 12.00 θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, στο Δημαρχείο, με θέμα την πειθαρχική-πολιτική δίωξη για “παράβαση καθήκοντος” των 6 δημοτικών συμβούλων.

Η παραπάνω ιστορία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποδεικνύει περίτρανα το πώς όντως ο Καλλικράτης και οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων έχουν καταντήσει Δήμους και Περιφέρειες. Χωρίς προσωπικό, με υπό διάλυση υπηρεσίες, και χωρίς οικονομικούς πόρους.

Το κρίσιμο σημείο είναι πως λειτουργούν, και θα λειτουργήσουν, οι νέες διοικήσεις των Δήμων και των Περιφερειών όλης της επικράτειας σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπου η αποκεντρωμένη διοίκηση παρεμβαίνει στις αποφάσεις των συλλογικών εκλεγμένων οργάνων της τ.α.

Βέβαια μετά και αυτή τη νομική διάσταση του όλου θέματος, αλλά και με τον δημόσιο ντόρο που έγινε με τους επανελέγχους των συμβάσεων των εργαζομένων στους Δήμους, όπου οι δήμαρχοι της αριστεράς αρνήθηκαν να κάνουν, το σκηνικό στον Δήμο Θεσσαλονίκης άλλαξε.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, έκανε πολλά βήματα πίσω και αθέτησε τις δημόσιες τοποθετήσεις αυτού και της παράταξης του, και προχώρησε κανονικά στον επανέλεγχο των συμβάσεων των εργαζομένων του δήμου. Λειτούργησε με τον νόμο δηλαδή, που επιβάλει απολύσεις και διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, με «αξιοκρατική» βιτρίνα.

Φοβούμενος λοιπόν την «καμπάνα» από τον Ρακιντζή, και την παύση, ο κ. Μπουτάρης έκανε πίσω. Ακολούθησε τον δρόμο του σωτήρα της χώρας, Βενιζέλου. Τον δρόμο της δικιάς τους μνημονιακής νομιμότητας.

ΙΜ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ο Γιάννος στη Χώρα που Κανένα Δάκρυ δεν Κυλά. Του Απόστολου Λυκεσά

Η περίπτωση της Γκρενόμπλ στη Γαλλία