“Όχι” στη χρηματική αμοιβή σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία

Την αντίθεσή της σε κάθε απόπειρα καθιέρωσης χρηματικής αμοιβής για επισκέψεις και ιατρικές εξετάσεις σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας εκφράζει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η εγκύκλιος του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου με τον επεξηγηματικό τίτλο “Διευκρινίσεις σχετικά με αμοιβή (εξέταστρο) στα πρωινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ και κατά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από τα κέντρα υγείας” προκαλεί την αντίδραση των γιατρών του ΕΣΥ, που εκτιμούν ότι με την καθιέρωση του εισιτηρίου των 3 ευρώ για τα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία και τα κέντρα υγείας επιχειρείται να εισαχθεί η λογική του εισπρακτικού μηχανισμού στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Με την εγκύκλιο του υπουργείου επιχειρείται να επικαιροποιηθούν και να επεκταθούν παλαιότερες αποφάσεις, όπως αυτές που αφορούν την υποχρέωση πληρωμής των προσφύγων. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και του ταμείου πρόνοιας.
«Από απλή ανάγνωση της εγκυκλίου προκύπτει ότι για ακατανόητους λόγους ο κ. Λοβέρδος έχει την πεποίθηση ότι οι τυφλοί, όταν χρειάζονται ιατρικές υπηρεσίες, προσέρχονται αποκλειστικά στα κέντρα υγείας, όπου τους χορηγεί απαλλαγή από την καταβολή των 3 ευρώ, την οποία όμως δεν έχουν, όταν προσέρχονται στα οφθαλμολογικά τμήματα των νοσοκομείων. Ομοίως ο κ. Λοβέρδος πιστεύει ότι τα άτομα που πάσχουν από αιμορροφιλία, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, καθώς και οι μεταμοσχευθέντες νεφροπαθείς από κάποιο βίτσιο προσέρχονται στα κέντρα υγείας, όπου και τους παρέχει απαλλαγή από την καταβολή των 3 ευρώ, την οποία όμως σύμφωνα με την εγκύκλιο δεν έχουν, εάν προσέλθουν στα εξειδικευμένα τμήματα μεταμοσχεύσεων ή στα εξωτερικά ιατρεία των αιματολογικών κλινικών”, τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας.
“Σε μία εποχή όπου ο φτωχός κόσμος έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ από δωρεάν υπηρεσίες υγείας, έρχεται η κυβέρνηση και επιβάλλει χρηματική αμοιβή”, επισημαίνει το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ Θοδωρής Ζδούκος. Κατά τον ίδιο, “από τη στιγμή που θα εισαχθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός για την καταβολή των 3 ευρώ, με τους λιγοστούς διοικητικούς υπαλλήλους, είναι εύκολο να επεκταθεί σε κάθε ιατρική πράξη και εργαστηριακή εξέταση”
makthes.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αναβάλλεται η εκδίκαση των προσφυγών κατά του μνημονίου λόγω έλλειψης εγγράφων…

Γαλλία : 12 Οκτώβρη, νέα μέρα κινητοποιήσεων και απεργία διαρκείας στο μετρό.