Όχι fast track και στα σκουπίδια

Το Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος του ΣΥΝ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων:

Όχι fast track και στα σκουπίδια!

 

Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι του δικομματισμού στην Τ.Α. έχουν αποφασίσει με διαδικασίες “fast track” να «ξεκαθαρίσουν» οριστικά το τοπίο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων και επιλογών στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Έτσι εξηγείται και η άγρια καταστολή στην Κερατέα, έτσι εξηγούνται οι δικομματικοί ψευτο-καβγάδες για το ποιος (Κακλαμάνης, Παπαγεωργόπουλος ή Ραγκούσης) έχει την ευθύνη για τη σημερινή διάλυση της καθαριότητας στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Επιχειρούν να επιβάλλουν το μοντέλο, η αυτοδιοίκηση να εισπράττει ακριβά τέλη για λογαριασμό ιδιωτών και να παραδίδει στα ρυπογόνα εργοστάσιά τους παραγωγής ενέργειας άφθονο σύμμικτο σκουπίδι. Συνεπώς η ανακύκλωση στην πηγή και η κομποστοποίηση θα πάνε πολύ πίσω, καθώς δεν βοηθάνε στο να τροφοδοτούνται με επεξεργασμένα καύσιμα τα επικίνδυνα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα.

Πρόκειται συνολικά για καταστροφικούς, οικονομικά και περιβαλλοντικά, σχεδιασμούς, που στο πλαίσιο της «κρίσης» και του Μνημονίου, επιχειρείται να επιβληθούν βίαια.

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας επιμένει: Ενίσχυση της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, οικιακής κομποστοποίησης, ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, ελαχιστοποίηση υπολειμμάτων, βελτιστοποίηση της υπάρχουσας εναλλακτικής διαχείρισης και επέκτασης της και σε άλλα υλικά, δημιουργία διαδημοτικών Κέντρων Ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα, δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης πολιτική που ελαχιστοποιεί την ποσότητα και αλλάζει ριζικά την ποιότητα των αποβλήτων, δημιουργεί ένα εναλλακτικό μοντέλο χρήσης των πόρων ενώ συμβάλλει ουσιαστικά στην αναδιοργάνωση των κοινωνικών σχέσεων και είναι τεχνικοοικονομικά πιο εφαρμόσιμη. Μετά την εφαρμογή των παραπάνω, τα όποια υπολείμματα μπορούν να οδηγούνται σε ΧΥΤΥ. Εκτιμάται ότι οι ποσότητες των υπολειμμάτων θα πρέπει σταδιακά να μειώνονται, οπότε σε βάθος χρόνου η εξάρτηση των ΟΤΑ από τους ΧΥΤΥ θα είναι μικρή (πχ σε 10- 15 έτη μπορεί να καταλήγει σε ΧΥΤΥ μόνο το 10% – 15% των σημερινών απορριμμάτων.)

Το Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος του ΣΥΝ

 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Εκτός σχεδίου παραλογισμός !

Για εργοδοτική τρομοκρατία καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στην Wind