Ο Ραούλ Ζιμπέκι μιλά στη Θεσσαλονίκη για τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής

Το Περιοδικό Αλάνα οργανώνει συζήτηση με τον γνωστός λατινοαμερικάνο ερευνητή και ακτιβιστή Ραούλ Ζιμπέκι, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του “Αυτονομίες και χειραφετήσεις.Η Λατινική Αμερική σε κίνηση”.

Η συλλογή δοκιμίων που απαρτίζουν το βιβλίο Αυτονομίες και Χειραφετήσεις αποτελεί μια απόπειρα χαρτογράφησης των κινημάτων των «από κάτω» της Λατινικής Αμερικής. Από τις κατειλημμένες εκτάσεις στις παρυφές των μεγαλουπόλεων της Χιλής, της Αργεντινής και του Περού, μέχρι τις αυτόνομες ζαπατιστικές περιοχές στο νοτιοανατολικό Μεξικό και τα απαλλοτριωμένα από τους αγρότες εδάφη στη Βραζιλία, ο συγγραφέας ανιχνεύει τα πολιτικά όρια μεταξύ αυτονομίας και ηγεμονίας, αντιπαραβάλει στους κάθετους και παραδοσιακούς τρόπους άσκησης της πολιτικής τις οριζόντιες μορφές που επινοούν τα κοινωνικά κινήματα σε όλο το μήκος και πλάτος της ηπείρου. Μέσα από αυτή τη διαδρομή φωτίζονται οι αθέατες πλευρές και οι υπόγειες διεργασίες των κινημάτων, αυτές ακριβώς που τους επιτρέπουν να επιβιώνουν και να αναπτύσσουν μορφές οργάνωσης που εμπεριέχουν σπέρματα μιας άλλης κοινωνίας.
Ο Ραούλ Ζιμπέκι (Ουρουγουάη, 1952) είναι συντάκτης της ουρουγουανής εφημερίδας Brecha και αρθρογραφεί σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της Λατινικής Αμερικής. Συμμετέχει ως καθηγητής και ερευνητής κοινωνικών κινημάτων στο κέντρο εναλλακτικής εκπαίδευσης Multversidad Franciscana de América Latina και συνεργάζεται ενεργά με κοινωνικά κινήματα, ομάδες γειτονιάς και εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης.
Ανάμεσα στα βιβλία του διακρίνονται τα: Territorios en resistencia. Cartografía política de las periferias latinoamericanas (2008) (Εδάφη σε αντίσταση. Πολιτική χαρτογραφία της αστικής περιφέρειας στη Λατινική Αμερική), Dispersar el poder: los movimientos como poderes antiestatales (2006) (Διαχέοντας την εξουσία: τα κινήματα ως αντικρατικές εξουσίες), Genealogía de la revuelta: Argentina (2003) (Γενεαλογία της εξέγερσης: Αργεντινή), La mirada horizontal: movimientos sociales y emancipación (1999) (Η οριζόντια ματιά: κοινωνικά κινήματα και χειραφέτηση), Los arroyos cuando bajan, los desafíos del zapatismo (1995) (Όταν κατεβαίνουν τα ρυάκια, οι προκλήσεις του ζαπατισμού).
Η μετάφραση του βιβλίου έγινε συλλογικά από την ομάδα έκδοσης του περιοδικού Αλάνα και τα έσοδα θα διατεθούν στους Αυτόνομους Δήμους των Ζαπατίστα.
Η συζήτηση, με τίτλο “Λατινική Αμερική: Ένας νέος κόσμος στους τόπους των αντιστάσεων”, θα γίνει τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη, στις 8 το βράδυ στο Στέκι Μεταναστών – Κοινωνικό Κέντρο (Εμρού 23).

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

ΓΕΝΟΠ: Υπέρ ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Νέα διαρροή τοξικής λάσπης φοβούνται στην Ουγγαρία