in

Ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ επιτρέπει τις συνελεύσεις μόνο αν το θέλει ….η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ επιτρέπει τις συνελεύσεις μόνο αν το θέλει ….η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

 

Εξουσιοδοτημένος από την ΔΑΠ φαίνεται ότι είναι ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας ο οποίος απαγόρευσε την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών γιατί όπως λέει δεν δέχτηκε αίτημα από τον Ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών το δ.σ. που ως γνωστόν ελέγχει η ΔΑΠ ΝΔΦΚ η οποία έχει να κάνει καλέσει σε συνέλευση τρία χρόνια.

Ο πρύτανης κλείδωσε την πόρτατης αίθουσας τελετών και έκλεισε τα φώτα απειλώντας επίσης πως τελευταία φορά ζητούν κάτι τέτοιο και ότι την επόμενη θα φέρει τα ΜΑΤ. Όπως τονίζουν οι φοιτητές μετά την άρνηση του Πρύτανη να ανοίξει την αίθουσα τελετών και να πραγματοποιηθεί συνέλευση, βρήκαν ανοιχτή την εξωτερική πόρτα της αίθουσας τελετών και μπήκαν ο πρύτανης όμως έκοψε το φως έτσι η συζήτηση όπως είναι προφανές δεν θα μπορουε να διεξαχθεί στο σκοτάδι.

Ο ίδιος σε διευκρινιστική ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τους φοιτητές μη εξουσιοδοτημένους τονίζοντας ότι “ο μόνος επίσημος φορέας, αναγνωρισμένος από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και νομιμοποιούμενος να ζητήσει παραχώρηση της αίθουσας είναι ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών, κανένας εκπρόσωπος του οποίου δεν εμφανίστηκε για να θέσει τέτοιο αίτημα. Είναι δε γνωστό ότι σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου, απόφαση διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης λαμβάνεται είτε από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου είτε εάν αυτό ζητηθεί από το ένα τρίτο του συνόλου των φοιτητών που ψήφισαν για την ανάδειξη του ΔΣ.”

Η ομάδα των φοιτητών σύμφωνα με τον ίδιο όχι μόνον δε δέχθηκε την αντι πρόταση του Πρύτανη να διεξαχθεί η συνέλευση στην αίθουσα τελετεών, αλλά μέλη της από παράπλευρη είσοδο εισήλθαν στο κλειδωμένο Αμφιθέατρο Τελετών και επιπλέον κάλεσαν ιδιώτη κλειδαρά για να το ξεκλειδώσει. “Όταν αυτό έγινε αντιληπτό, ο ιδιώτης απομακρύνθηκε και το Αμφιθέατρο παρέμεινε κλειδωμένο” αναφέρει στην ανακοίνωσή του κάνοντας λόγο για απαρασάλευτη θέση του για την τήρηση της νομιμότητας μέσα στο Ίδρυμα, με μόνο στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας και την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου.

 

Τα πράγματα όμως για τους φοιτητές δεν είναι έτσι. Οπως αναφέρει η φοιτητικη παράταξη ΑΕΠ-ΠΑΜΑΚ την Πέμπτη 13/11 είχε καλεστεί Γενική Συνέλευση για θέματα όπως η σίτιση, ο νέος Οργανισμός, διάφορα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως φοιτητές στα επιμέρους τμήματα του ΠΑΜΑΚ κ.α. “Για αυτήν την Συνέλευση, 2 εβδομάδες πριν είχε καλεστεί Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για να την ορίσει, το οποίο δεν έγινε ποτέ, μιας και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που κατέχει 7 στις 11 έδρες, αντί να συμμετέχει στην διαδικασία, αποφάσισε να τραμπουκίζει φοιτητές. Έτσι, ακολουθήθηκε ο δρόμος των υπογραφών, όπως ορίζεται και από το καταστατικό, κομμάτι στο οποίο η ανταπόκριση των φοιτητών του ΠΑΜΑΚ ήταν αρκετά μεγάλη.” τονίζουν οι φοιτητές δηλώνοντας ότι χθες αντικρύσαν τα εξής:

“1.Το Αμφιθέατρο Τελετών, στο οποίο ήταν καλεσμένη η ΓΣ, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι το μόνο όπου χωράνε οι φοιτητές για να γίνει μια Συνέλευση με πάνω από 300 άτομα όπως ορίζεται, ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ

2.Για να συμβεί αυτό, με εντολή Πρύτανη, μεταφέρθηκαν μαθήματα του τμήματος ΜΕΤ από το συγκεκριμένο Αμφιθέατρο σε άλλο όπου δεν χωρούσαν οι φοιτητές, ώστε να παραμείνει κλειδωμένο το Αμφιθέατρο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και να εμποδιστεί η Συνέλευση*.

3.Έτσι, μια ώρα πριν τη συνέλευση, και μετά από 3ήμερο κρυφτό του Πρύτανη ο οποίος δεν απαντούσε στο αίτημα για το Αμφιθέατρο, ισχυρίστηκε ότι θα προκληθούν βανδαλισμοί και ότι δεν μπορεί να δώσει το μόνο
αμφιθέατρο στο οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στους
φοιτητές.

4.Για κακή του τύχη, η πίσω πόρτα του αμφιθεάτρου ήταν ανοιχτή, και ήδη κόσμος που ερχόταν για τη Συνέλευση είχε μπει από εκεί. Μόλις το πληροφορήθηκε, αφού έθεσε ζήτημα δημοκρατίας (δηλαδή πως εκατοντάδες παραβιάζουν την απόφαση ενός!!!), μας …ενημέρωσε ότι ενώ κανονικά θα έπρεπε να φέρει ΜΑΤ και κανάλια, θα είναι η τελευταία φορά που θα το παραβλέψει.

5. Παρ’ όλα αυτά δεν το παρέβλεψε. Με εντολή του, τα φώτα καθώς και η κύρια πόρτα έμειναν κλειστά* (με παράλληλη εντολή στους απανταχού κλειδαράδες ότι θα κάνει μηνύσεις αν ξεκλείδωναν την πόρτα).”

Δηλώνουν επίσης ότι “η μαζικότητα των φοιτητών υπό κανονικές συνθήκες θα αρκούσαν και με το παραπάνω για μια μεγάλη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών. Με εντολή του Πρύτανη Ζαπράνη όμως, χέρι χέρι με τη φοβισμένη ΔΑΠ, έγινε μποϊκοτάζ στη Συνέλευση η οποία αν και μαζική ως το τέλος δεν μπορούσε να διεξαχθεί υπό …φως, ούτε να διατηρήσει όλον τον κόσμο που ήθελε να έρθει χωρίς να βλέπει σκοτάδι και κλειδωμένες πόρτες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποφασίσει ως σώμα ΓΣ του Συλλόγου Φοιτητών.”
 

“Το μαύρο σκοτάδι του Ζαπράνη στο ΠΑΜΑΚ, ίσως είναι εξίσου αυταρχικό με την κατάληψη-περικύκλωση των σχολών στην Αθήνα από τα ΜΑΤ, ή τους τραυματισμένους συμφοιτητές μας από την βίαιη καταστολή έξω από το ιστορικό Κάτω Πολυτεχνείο στην Αθήνα. Όχι απλά δεν μπορείς να κάνεις 5 πράματα για κάτι που σε πλήττει άμεσα (σίτιση, δήλωση μαθημάτων κ.α. ) αλλά στο ΠΑΜΑΚ και το να συζητάς απαγορεύεται. “ προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους και καταλήγουν:
 

“Στο σκοτάδι της ιστορίας ανήκει ο αυταρχισμός, η απαγόρευση της κουβέντας και της έκφρασης των φοιτητών, οι απειλές του Ζαπράνη* . Δεν υπάρχει περίπτωση όμως, να μείνουν στο σκοτάδι οι αλλαγές που συζητιούνται και θέλουν να φέρουν το επόμενο διάστημα στους όρους σπουδών μας αλλά και συνολικά στην καθημερινότητα μας. *Η μαζικότητα της πρώτης προσπάθειας αποτυπώνει μια πρώτη νίκη. Από δω και πέρα τα συγκεκριμένα προβλήματα, θα αναδειχτούν και θα συζητηθούν από τους φοιτητές σε νέα Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 20/11, για την οποία ο Πρύτανης καλά θα κάνει να πράξει το αυτονόητο. Αν όπως λέει, δεν θέλει να μπλέκει στα ζητήματα των φοιτητών, τότε να μην δημιουργήσει τα ίδια εμπόδια για την χρησιμοποίηση του Αμφιθεάτρου Τελετών. “ . 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Τριήμερη απεργία στην Ελευθεροτυπία