Ο προϋπολογισμός του 2011 και η πίστη στο δόγμα

Του Βασίλη Στόλη.

Στις 18/11 κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011. Στην ανακοίνωση του το υπουργείο αναφέρει ότι «το 2010 η Ελλάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε ποτέ στη χώρα μας και η οποία ανέρχεται σε 6% του ΑΕΠ», προσθέτοντας ότι «ο Προϋπολογισμός του 2011 αποτελεί τη συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης που ξεκίνησε το 2010, μία από τις πιο κρίσιμες και σημαντικές χρονιές στην ιστορία της χώρας μας.»

Με άλλα λόγια η έμφαση δίνεται στην «επιτυχία» που σημειώνουν οι οικονομικοί δείκτες, οι συγκεκριμένοι δείκτες που ενδιαφέρουν τους θιασώτες της δημοσιονομικής πειθαρχίας (Ε.Ε, ΔΝΤ, ΕΚΤ) και οπαδούς του νεοφιλελεύθερου δόγματος. Οι δείκτες που αποτυπώνουν το μέγεθος της ανεργίας, της άνισης κατανομής του πλούτου, της φτώχειας δεν συμπεριλαμβάνονται σε Μνημόνιο και Σύμφωνο Σταθερότητας και κατ’ επέκταση δεν αφορούν την κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο το ζήτημα τίθεται στο να συνεχιστούν τα μέτρα και το 2011.

Η συνέχιση της πολιτικής και η εμβάθυνση στην νεοφιλελεύθερη λογική γίνεται άμεσα αντιληπτή μέσα από τον νέο προϋπολογισμό. Η έμφαση δίνεται στην αύξηση των έμμεσων φόρων και στην μείωση των δαπανών του δημοσίου. Συγκεκριμένα ο χαμηλός και ο μεσαίος ΦΠΑ αυξάνουν, ο πολύ χαμηλός ΦΠΑ επιβάλλεται σε εφημερίδες και βιβλία και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης εξομοιώνεται με του πετρελαίου κίνησης. Η εξοικονόμηση δαπανών που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο πεδίο των ΔΕΚΟ αλλά και στον τομέα της Υγείας φτάνει στα 800 εκατ. ευρώ. Ειδικά στον τελευταίο κλάδο ετοιμάζονται περικοπές 2,1 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις προμήθειες ενώ το 1,4 δις. ευρώ από την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Συνοπτικά, τα είδη επιβαρυμένα και ισχνά εισοδήματα θα επιβαρυνθούν επιπλέον από τις αυξήσεις του ΦΠΑ και του πετρελαίου θέρμανσης ενώ ο πολύπαθος τομέας της υγείας θα ‘χει επιπλέον περικοπές.

Οι μηχανισμοί λοιπόν που μεταφέρουν τα βάρη της κρίσης στον κόσμο της εργασίας και αφήνουν ανέγγιχτο το κεφάλαιο θα συνεχίσουν να λειτουργούν και το 2011. Τα αποτελέσματα όμως για την κυβέρνηση είναι ορατά… καθώς το έλλειμμα μειώνεται. Η αδιαφορία της για την κοινωνική ανισότητα είναι ξεκάθαρη και συνειδητή το ίδιο και η πίστη στο δόγμα ότι το λιγότερο κράτος και οι υγιείς δημοσιονομικοί δείκτες χρειάζονται για να αποτελέσει η οικονομία ελκυστικό περιβάλλον για τις αγορές. Το σίγουρο είναι ότι η παρατεταμένη και βαθιά ύφεση στην οποία θα συνεχίσει να βρίσκεται και το 2011 με τα νέα μέτρα η ελληνική οικονομία, με την ανεργία να ξεπερνά το 14%, δεν θα είναι «ελκυστική» για μισθωτούς και εργαζόμενους.

 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Επίθεση δέχτηκε η διαμαρτυρία συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το Χίλτον

Συνεχίζεται η διαρροή βουλευτών στη ΝΔ