Ο ΟΗΕ για τις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές

Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια Μάνφρεντ Νόβακ παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου τα πορίσματα της δεκαήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα, σε σχέση με τις συνθήκες κράτησης σε φυλακές και αστυνομικά τμήματα. Αναφέρει μεταξύ άλλων την υπερσυγκέντρωση κρατουμένων κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, τη ρατσιστική αντιμετώπιση των αλλοδαπών κατά τη μακρά κράτησή τους σε αστυνομικά τμήματα, αλλά και την ανάγκη να αναθεωρηθεί η Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ.
Την ανησυχία του για τις συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών κρατουμένων σε κέντρα κράτησης και τα αστυνομικά τμήματα, εξέφρασε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια Μάνφρεντ Νόβακ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με την ολοκλήρωση της δεκαήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ. Νόβακ επισκέφθηκε πολυάριθμα κέντρα κράτησης στα σύνορα, καθώς και αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα (Αγίου Παντελεήμονα, Ακρόπολης, Ομόνοιας, Εξαρχείων) και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Την ιδιαίτερη ανησυχία του εξέφρασε ο κ. Νόβακ για την υπερσυγκέντρωση κρατουμένων που παρατηρείται σε διάφορα τμήματα κράτησης, αστυνομικά τμήματα και δικαστικές φυλακές.
Αναφερόμενος ειδικότερα στα αστυνομικά τμήματα Αγίου Παντελεήμονα, Ακρόπολης, Ομονοίας, Εξαρχείων, και του αεροδρομίου “Ελευθέριο Βενιζέλος”, υπογράμμισε ότι “έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών για διάστημα που πολλές φορές ξεπερνάει τους έξι μήνες, έχουν τέσσερις φορές περισσότερους κρατούμενους από τις δυνατότητές τους, είναι βρώμικα, με κακές συνθήκες εξαερισμού και φωτισμού. Οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση, καθώς δεν υπάρχουν διερμηνείς, αλλά ούτε και σε νομική βοήθεια και ιατρική φροντίδα και παράλληλα, νιώθουν θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς, γιατί βλέπουν άλλους κρατούμενους να βγαίνουν πολύ γρήγορα, όπως Πακιστανούς, Αφγανούς και Σομαλούς, λόγω κατάθεσης εκ μέρους τους αίτησης ασύλου“.

Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε για το γεγονός ότι σε “τρία αστυνομικά τμήματα, (Αγίου Παντελεήμονα, Ομονοίας, και Ακρόπολης) η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, της οποίας ηγείτο, βρήκε πρόχειρους ειδικούς χώρους, στους οποίους ήταν στοιβαγμένοι πάνω από 40 κρατούμενοι, σε φρικτές συνθήκες, που δεν ήταν καν καταγεγραμμένοι στο μητρώο κρατουμένων.
Σε σχέση με τις επιθέσεις ακροδεξιών, ακόμα και η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ αναγκάστηκε να αναφερθεί σε συνεργασία μεταξύ αστυνομίας και ακροδεξιών συμμοριών. Αναφερόμενος στην κατάσταση στον Αγιο Παντελεήμονα και την Πλατεία Αττικής, είπε ότι “ενώ αναμέναμε να βρούμε και Έλληνες κρατούμενους για ποινικά αδικήματα, ύστερα από συμπλοκές μεταξύ μεταναστών και ρατσιστικών ομάδων, δεν βρήκαμε παρά μόνο αλλοδαπούς κρατούμενους. Οι αστυνομικοί, εξάλλου, του τμήματος Αγίου Παντελεήμονα παραδέχθηκαν ότι οι συνθήκες κράτησης στο τμήμα είναι απάνθρωπες και πρόσθεσαν ότι είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουν ισορροπίες, διότι αν θεωρηθούν από αυτές τις ρατσιστικές και φασιστικές ομάδες ότι δείχνουν ευνοϊκή μεταχείριση προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, απειλείται η ζωή των ίδιων των αστυνομικών οργάνων“.
Σημείωσε δε πως το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων βρίσκονται άστεγοι, χωρίς κοινωνική ασφάλεια και υποστήριξη, οδηγεί σε αύξηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, κάτι για το οποίο εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του.Σημειώνουμε εδώ ότι τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο κάποιων από τα ελάχιστα κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούσαν στη χώρα.
Ο εισηγητής του ΟΗΕ απηύθυνε επίσης έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να επικυρώσει το διεθνές πρωτόκολλο για τα βασανιστήρια, και να καθιερώσει εθνικό φορέα, ο οποίος, ανεξάρτητα και αποτελεσματικά, θα αναλαμβάνει την έρευνα για καταγγελίες κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων κρατουμένων και θα είναι ανεξάρτητος από την αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση και προς την ΕΕ να αναθεωρήσει τον κανονισμό “Δουβλίνο 2” και να εξετάσει όλες τις υποθέσεις επαναπροώθησης αλλοδαπών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι “η παρούσα κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, θα πρέπει να γίνει το σημείο αφετηρίας για την επαναδιαπραγμάτευση του κανονισμού “Δουβλίνο 2“, για τη διαμόρφωση στο πλαίσιο της ΕΕ, κοινής πολιτικής για το άσυλο, και τη μετανάστευση“. Σημειώνεται ότι πρόσφατα χώρες της Ε.Ε. όπως η Βρετανία, η Δανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία αποφάσισαν μονομερώς τη διακοπή επιστροφών στην Ελλάδα.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Γαλλία : 3,5 εκατομμύρια στους δρόμους, μπλόκα και απεργίες

Εφημερίδες!!!!