Ο ΜακΚάμον και η νίκη εις βάρος του ρατσισμού

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο ποδοσφαιριστής της Τζίλιγχαμ, Μαρκ ΜακΚάμον έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην Αγγλία που κινήθηκε δικαστικά κατηγορώντας τον σύλλογό του για ρατσιστική συμπεριφορά. Η εκδίκαση της υπόθεσης βρήκε τον 33χρονο επιθετικό από τα Μπαρμπέιντος να κερδίζει τη διαμάχη, ένα αποτέλεσμα που μπορεί να δείξει τον δρόμο σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Ο ΜακΚάμον μίλησε στο othersidefootball.com τόσο για τη δική του περίπτωση, όσο και για το μείζον πρόβλημα του ρατσισμού που αντιμετωπίζει το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Σήμερα ο ΜακΚάμον έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση, ξεκινώντας σπουδές στο πανεπιστήμιο του Στάφορντσαϊρ στο Στόουκ-ον-Τρεντ. Το τέλος της περσινής σεζόν τον είδε να κρεμάει το ποδοσφαιρικά του παπούτσια, έχοντας ωστόσο προηγουμένως περάσει μια τραυματική εμπειρία. Ο ρατσιστικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από τη διοίκηση της Τζίλιγχαμ από τον Μάιο του 2010, δεν τον άφησε με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά τον έκανε να περάσει στην αντεπίθεση.

Ο ΜακΚάμον υποστήριξε στο δικαστήριο πως τόσο αυτός τόσο και κάποιοι άλλοι έγχρωμοι συμπαίκτες του είχαν διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με τους λευκούς. Ο ίδιος αναγκαζόταν από την ομάδα να προπονηθεί σε ανοικτό χώρο κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες με εκφοβισμό μία ενδεχόμενη τιμωρία τη στιγμή που λευκοί συμπαίκτες του δεν λάμβαναν μέρος στην προπόνηση.

Επιπλέον η αποθεραπεία σε τραυματισμό που είχε δεν πληρώθηκε από τον ίδιο τον σύλλογο, όπως συνέβαινε σε ανάλογους τραυματισμούς συμπαικτών του, οι οποίοι ακολουθούσαν αποθεραπεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία του Ντουμπάι. Μάλιστα του είχε απαγορευτεί να ποστάρει κείμενα στα social media, τη στιγμή που άλλοι λευκοί συμπαίκτες του ήταν ελεύθεροι να το πράττουν, ενώ τον Μάιο του 2010, σεζόν κατά την οποία η Τζίλιγχαμ υποβιβάστηκε, ο μισθός του μειώθηκε βιαίως, χωρίς κάτι τέτοιο να προβλέπεται από το συμβόλαιο που είχε υπογράψει.

«Σε διάφορες περιόδους της καριέρας μου είχα γίνει στόχος ρατσιστικών επιθέσεων, τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά αυτό που συνέβη στην Τζίλιγχαμ ήταν το πιο σκληρό και το πιο τραυματικό που έχω αντιμετωπίσει», αναφέρει στο othersidefootball.com ο ΜακΚάμον. «Όλα ξεκίνησαν από τον Μάιο του 2010 όταν είδα τον μισθό μου να περικόπτεται δραστικά μετά τον υποβιβασμό, κάτι ωστόσο που δεν προβλεπόταν στο συμβόλαιο. Εκείνη την τελευταία σεζόν ωστόσο συνέβησαν και τόσα άλλα με τη διαφορετική αντιμετώπιση που λάμβανα σε σύγκριση με άλλους λευκούς συμπαίκτες μου. Αυτό για το οποίο πάλευα ήταν η ίση αντιμετώπιση και γιʼ αυτό οι άνθρωποι του συλλόγου θέλανε να με διώξουν από την ομάδα», προσθέτει.

Ο ίδιος θεωρεί πως δεν είναι ο μόνος καθώς πολλοί έγχρωμοι συνάδελφοί του σε διάφορες ομάδες της Αγγλίας μπορεί να πέφτουν θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς και να μην τολμούν να μιλήσουν προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την ποδοσφαιρική τους καριέρα. «Πιστεύω πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αντίστοιχες με τη δική μου, ωστόσο θεωρώ πως όλα αυτά τα περιστατικά δεν λαμβάνονται στα σοβαρά. Στο ποδόσφαιρο τις περισσότερες φορές η ρατσιστική συμπεριφορά προσεγγίζεται σαν αστείο ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο το θύμα της ρατσιστικής επίθεσης να κατηγορηθεί εν τέλει για κακή συμπεριφορά. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί παίκτες δεν μιλούν ανοικτά γιʼ αυτό το θέμα. Η δική μου περίπτωση βέβαια ήταν διαφορετική, μιας και διέθετα στα χέρια μου πολλά στοιχεία που το αποδεικνύανε», τονίζει ο ΜακΚάμον στο othersidefootball.com.

Γιατί όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία έξαρση του ρατσισμού στο αγγλικό ποδόσφαιρο και μάλιστα ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές, τη στιγμή που τέτοια φαινόμενα ήταν εξαιρετικά περιορισμένα σε αριθμό στο παρελθόν; Ο ίδιος ο 33χρονος θεωρεί πως δεν γίνεται σωστή πρόληψη με εκπαίδευση τόσο από το σχολείο όσο και από την οικογένεια, ενώ δεν διστάζει να κατηγορήσει και την οργάνωση Kick It Out, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο δεν κάνει τίποτα για να προστατέψει τους ποδοσφαιριστές από ρατσιστικές συμπεριφορές.

«Ο λόγος που συμβαίνει είναι εξαιτίας της έλλειψης σωστής εκπαίδευσης τόσο στο σχολείο όσο και μέσα στην ίδια την οικογένεια. Στη δική μας γενιά ο ρατσισμός θα έπρεπε να είχε εξαλειφθεί και να υπήρχε μηδενική ανοχή. Ο τρόπος για να ξεριζώσουμε το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι αυστηρές ποινές σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και σοβαρές ενέργειες από τον ποδοσφαιρικό κόσμο, από τη FIFA, την FA και την οργάνωση Kick It Out που θα πρέπει να αναλάβει δράση και όχι απλά να μένει στα λόγια.

«Πήρα μέρος προσωπικά ο ίδιος στην κριτική που ασκήθηκε στην Kick It Out. Στάθηκαν στο πλευρό μου όταν τους χρειάστηκα; Η απάντηση είναι όχι. Δεν με προστάτεψε κανείς από εκεί και αφού ήθελαν να κρύψουν την υπόθεση κάτω από το χαλάκι και να ξεχαστεί ό,τι έγινε, έτσι κι εγώ φώναξα τον δικό μου δικηγόρο προκειμένου να βρω το δίκιο μου. Πρέπει να προσλάβουν άτομα τα οποία γνωρίζουν πραγματικά τι θα πει ρατσισμός καθώς και να δοθούν περισσότερα κονδύλια προκειμένου ο οργανισμός να λειτουργήσει με ευχέρεια κινήσεων», υπογραμμίζει ο ΜακΚάμον.

Το δεδικασμένο που υπάρχει μετά την απόδειξη της ρατσιστικής συμπεριφοράς την οποία αντιμετώπισε στη Τζίλιγχαμ μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις. Σύμφωνα με τον ίδιο η νίκη του μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε αντίστοιχες περιπτώσεις παικτών που βρίσκονται στην ίδια θέση που βρέθηκε και αυτός, ενώ μπορεί να αποτελέσει μάθημα στους ανθρώπους των συλλόγων για το πώς θα πρέπει να μεταχειρίζονται ανθρώπινα τα μέλη του ποδοσφαιρικού τους ρόστερ.

«Νομίζω πως η περίπτωσή μου θα μπορούσε να έχει μία επίπτωση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο γενικότερα καθώς είναι η πρώτη φορά που κάποιος ποδοσφαιριστής κινείται από μόνος του νομικά για ένα τέτοιο ζήτημα. Πρόεδροι, προπονητές και άνθρωποι των συλλόγων μπορούν να κοιτάξουν την περίπτωσή μου και να ανοίξουν τα μάτια τους ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται ανάλογες υποθέσεις μέσα στις ομάδες τους και να καταλάβουν πως όλοι είμαστε άνθρωποι. Επιπλέον ποδοσφαιριστές θα μπορούν από εδώ και στο εξής να κοιτούν την περίπτωσή μου και ίσως αν βρίσκονται σε μία αντίστοιχη κατάσταση όπως ήμουν εγώ να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τα μέτρα τους και να παλέψουν για τη δικαίωσή τους προκειμένου η αδικία να μην κρυφτεί κάτω από το χαλάκι».

Επιμέλεια: Δημήτρης Βέργος

Πηγή: othersidefootball.com

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ο πολίτης Γιάννης Μανωλεδάκης. Κείμενα στην εφημεριδα Χορτιάτης 570. Του Ζώη Κάσαρη

Μία επιπλέον εξεταστική τον Φεβρουάριο