in

Ο Άκης δεν θέλει να απολογηθεί τη Δευτέρα

Ο Άκης δεν θέλει να απολογηθεί τη Δευτέρα

Αρνείται να απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα ο Άκης Τσοχατζόπουλος στη δίκη για τις «χρυσές μίζες» από τα εξοπλιστικά προγράμματα, ζητώντας χρόνο για να προετοιμαστεί. 

Μόλις έκλεισε ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας με γραπτό, αυτή τη φορά, αίτημά του προς το δικαστήριο, υποστήριξε πως θα «συρθεί κυριολεκτικά απροετοίμαστος και ανυπεράσπιστος», αν τελικά απολογηθεί την προσεχή Δευτέρα, αφού μεσολαβούν μόνο τρεις ημέρες μέσα στις οποίες είναι αδύνατο να σχεδιάσει την υπεράσπισή του. 

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας απέρριψε το αίτημά του, αλλά παραμένει άγνωστο τι τελικά θα συμβεί, αν δηλαδή ο Ακης Τσοχατζόπουλος εμμείνει στην άρνησή του ή αν προχωρήσει η διαδικασία με την απολογία άλλου κατηγορούμενου.

Το αίτημα πάντως του πρώην υπουργού πυροδότησε τη σημερινή διαδικασία. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος επικαλούμενος το δικαίωμα που αναγνωρίζεται από την Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε «αναγκαίο χρόνο» του κατηγορουμένου για την προετοιμασία της υπεράσπισης του, ζήτησε να απολογηθεί στις 26 Αυγούστου, μετά τη διακοπή της δίκης για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η απόρριψη δε, του αιτήματος είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση των συνηγόρων του κ. Τσοχατζόπουλου οι οποίοι απείλησαν ακόμη και να εγκαταλείψουν τα καθήκοντα τους.

Στην αίτηση του ο Άκης Τσοχατζόπουλος επικαλείτο το δικαίωμα του σε δίκαιη δίκη και επεσήμαινε ότι ο χρόνος που όρισε το δικαστήριο για την απολογία του δεν είναι επαρκής. Όπως ανέφερε, «μόλις σήμερα λήγει το στάδιο εκείνο της αποδεικτικής διαδικασίας (κατάθεση μαρτύρων κατηγορίας, ανάγνωση εγγράφων, κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης) που προηγείται της απολογίας των κατηγορουμένων, το δε χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι την έναρξη της απολογίας μου, στις 29-7-2013 δηλαδή, είναι μόλις τρεις ημέρες (!), μεσολαβούντος μάλιστα και του Σαββατοκύριακου, οπότε είναι ευνόητο ότι δεν προλαβαίνω καν όχι μόνο να συνεννοηθώ με τους συνηγόρους υπεράσπισής μου, αφού ουσιαστικά μόνο την Παρασκευή για δυο ώρες το απόγευμα μπορούν να με επισκεφθούν, αλλά ούτε καν προλαβαίνω να κάνω μια σύντομη έστω επισκόπηση – αναδρομή του μέχρι σήμερα συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού, ώστε να προετοιμάσω με κάθε λεπτομέρεια την υπεράσπιση του εαυτού μου». Υπογράμμιζε επίσης: «Πράγματι, πώς είναι δυνατόν σε τρεις ημέρες, με ανεπαρκή δυνατότητα επικοινωνίας με τους συνηγόρους μου, να μελετήσω εκ νέου όλη αυτή την δικογραφία (τριάντα χιλιάδες εννιακόσιες είκοσι επτά σελίδες) με όλο το νέο αποδεικτικό υλικό που προέκυψε στην πολύμηνη ως τώρα διαδικασία; Είναι αδύνατον, και αν τελικά εξαναγκαστώ να απολογηθώ στις 29-7-2013 ουσιαστικά μου αφαιρείται το μοναδικό όπλο που διαθέτει ο κατηγορούμενος σε μια ποινική δίκη: αυτό της αξιοπρεπούς και επαρκούς υπεράσπισης της αθωότητάς του».

Ο πρώην υπουργός επικαλέστηκε επίσης και την αρχή της ισότητας των όπλων καθώς όπως ανέφερε: «Αν εγώ απολογηθώ τώρα και οι λοιποί συγκατηγορούμενοί μου μετά από ένα σχεδόν μήνα, τότε εγώ μεν θα συρθώ κυριολεκτικά απροετοίμαστος και ανυπεράσπιστος, οι δε υπόλοιποι κατηγορούμενοι, με μερικούς εκ των οποίων πιθανόν να υπάρχουν αντικρουόμενες θέσεις ή συμφέροντα, θα έρθουν κατάλληλα προετοιμασμένοι, αφού πέραν του ότι θα έχουν μελετήσει επαρκώς την δικογραφία ολόκληρη μέχρι σήμερα, θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και όσον αφορά την δική μου απολογία, εκμεταλλευόμενοι έτσι αυτό το λογικό – χρονικό κενό που θα μεσολαβήσει εις βάρος μου».

Το ενδιαφέρον όπως φαίνεται μετατοπίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με δεδομένο μάλιστα πως και κάποιοι από τους υπόλοιπους κατηγορουμένους έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να απολογηθούν αν δεν έχει απολογηθεί ο πρώην υπουργός.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Θερινό cinema στην Casa Bianca

Αναζητούνται τα αίτια του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ισπανία