Ο αγώνας των κρατουμένων συνεχίζεται. Πορείες αλληλεγγύης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας

Σε ανακοίνωση της η πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων δίνει στοιχεία για την κατάσταση στις φυλακές της χώρας. Συγκεκριμένα αναφέρει:

*1.200 κρατούμενοι σε απεργία πείνας
*Εφτά κρατούμενοι στις φυλακές Κέρκυρας έραψαν το στόμα τους
*Πέθανε κρατούμενος στις φυλακές Κασσαβέτειας
*Χωρίς γιατρό οι περισσότερες φυλακές της χώρας

“Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις μέσα στις φυλακές με αποχή συσσιτίου και απεργία πείνας από χιλιάδες κρατούμενους και κρατούμενες, που δίνουν μάχη για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια τους. Στις φυλακές Κέρκυρας εφτά κρατούμενοι έραψαν το στόμα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ ο αριθμός των κρατουμένων που βρίσκεται σε απεργία πείνας συνεχώς αυξάνεται. Αυτή τη στιγμή 1.200 κρατούμενοι απεργούν, ενώ χιλιάδες άλλοι απέχουν από το συσσίτιο. Την Πέμπτη το μεσημέρι έχασε τη ζωή του άλλος ένας κρατούμενος, ο οποίος απείχε του συσσιτίου. Ο κρατούμενος βουλγαρικής καταγωγής είχε εκτίσει την ποινή του και ήταν “φιλοξενούμενος” (!) στις φυλακές της Κασσαβέτειας. Η συγκεκριμένη φυλακή δεν έχει γιατρό, όπως και πολλές άλλες. Για παράδειγμα, στις φυλακές Γρεβενών, που η συμμετοχή στην απεργία είναι μεγάλη, το… Εθνικό Σύστημα Υγείας καλύπτεται αποκλειστικά από κρατούμενο γιατρό, ο οποίος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά προβλήματα που προκύπτουν από την απεργία πείνας.”      

Ακόμη καλεί  την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να συναντηθεί με τη συντονιστική επιτροπή αγώνα των ίδιων των κρατουμένων και να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους.

Η πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων στην Θεσσαλονίκη καλεί σε μηχανοκίνητη πορεία στις φυλακές διαβατών την Τρίτη στις 14 του Δεκέμβρη με συγκέντρωση στις 16:00 στο Αγ. Βενιζέλου στην Αριστοτέλους.
Σε ανακοίνωση της αναφέρει:
“Κόντρα στην ίδια τη φύση της φυλακής, που αμβλύνει τη σκέψη και τη συνείδηση, υπονομεύει την αλληλεγγύη, ταπεινώνει την προσωπικότητα, οι «ανεπιθύμητοι» ξεσηκώνονται πάλι για να απαιτήσουν τα στοιχειώδη. 8.200 κρατούμενοι και κρατούμενες  των ελληνικών φυλακών βρίσκονται από τις 29/11 σε αποχή συσσιτίου, που κλιμακώνεται αυτές τις μέρες σε μαζικότατη απεργία πείνας, με αιτήματα:

1.      Να σταματήσει η κατάχρηση της προφυλάκισης

2.      Μείωση των προβλεπόμενων ανώτατων ορίων συνεχούς κράτησης 

3.      Κατάργηση των εξοντωτικών ποινών και ευρεία εφαρμογή του μέτρου της αναστολής και της υφ’ όρων απόλυσης

4.      Θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου παραγραφής των πειθαρχικών ποινών στους 6 μήνες – αυτές να μην αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την υφ’ όρων απόλυση

5.      Κατάργηση του αντιτρομοκρατικού νόμου και του ειδικού καθεστώτος κράτησης των πολιτικών κρατουμένων

6.      Κατάργηση των φυλακών ανηλίκων και σύσταση ανοιχτών δομών προστασίας για τους ανήλικους παραβάτες

7.      Άμεση αποφυλάκιση κρατουμένων με ειδικές ανάγκες και όσων πάσχουν από χρόνια βαριά νοσήματα

8.      Αλλοδαποί κρατούμενοι: (α) άμεση και άνευ όρων άσκηση του δικαιώματός τους να εκτίσουν την ποινή τους στη χώρα καταγωγής τους, (β) άμεση αποφυλάκιση όσων κρατούνται για δικαστική ή διοικητική απέλαση, (γ) άμεση εκδίκαση των υποθέσεων ελλήνων και αλλοδαπών σε όλους τους βαθμούς

9.      Άδειες εξόδου: (α) χορήγηση αδειών εξόδου με τις ίδιες προϋποθέσεις για όλους, όχι στην άνιση και διακριτική μεταχείριση, όχι στις αυθαίρετες απορρίψεις αιτημάτων, (β) αύξηση των ημερών άδειας για όλες τις περιπτώσεις, (γ) χορήγηση αδειών στο 1/5 για όλα τα αδικήματα και όλους τους κρατούμενους, περιλαμβανομένων αυτών που εκτίουν ποινές για ναρκωτικά

10.  Βελτίωση των συνθηκών κράτησης: (α) δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, την υγεία, τη μόρφωση, την επικοινωνία, την ανάπτυξη της προσωπικότητας , την ελευθερία του λόγου, την άθληση, (β) δικαίωμα στην εργασία, άμεση δυνατότητα απασχόλησης για όσους το επιθυμούν, χωρίς περιορισμούς, λόγω πειθαρχικών, (γ) διεύρυνση των θέσεων εργασίας και αύξηση του ποσοστού προσμέτρησης των ευεργετικών ημερών, (δ) εφαρμογή μέτρων εναλλακτικών της κράτησης – επέκταση του θεσμού των αγροτικών φυλακών και στις γυναίκες, (ε) απαγόρευση σωματικών ελέγχων, ιδίως κολπικών και πρωκτικών, (ζ) βελτίωση των συνθηκών στα κρατητήρια, τις μεταγωγές και τα μεταφορικά μέσα

11.  Κατάργηση των χρηματικών ποινών (προστίμων).

 Αυτά είναι τα κύρια από τα «ακραία» αιτήματα των φυλακισμένων, όπως τα χαρακτήρισε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, σε δηλώσεις που έκανε για δήθεν υποκινούμενες κινητοποιήσεις, που σκοπό έχουν να σαμποτάρουν το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή. Ένα νομοσχέδιο που αφορά πολύ μικρό αριθμό κρατουμένων και που μόνο μικροβελτιώσεις μπορεί να επιφέρει, γι’ αυτό άλλωστε τυγχάνει και τέτοιας υποδοχής από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους ίδιους τους φυλακισμένους, που βλέπουν να τους προσφέρονται «καθρεφτάκια και μπιχλιμπίδια» αντί λύσεων στα καθημερινά και επιτακτικά τους προβλήματα.”

Πορείες διοργανώνονται και στην Αθήνα την Τρίτη, στις 5μ.μ. όπου αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό και από εκεί θα κάνουν πορεία προς τις φυλακές και στη Λάρισα  την ίδια μέρα στις 3.30μμ με συγκέντρωση στην Αγορά Νεάπολης.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους ζητούν οι εργαζόμενοι του Βήματος από τους συναδέλφους τους στα ΝΕΑ

Κριτική εκ των έσω δέχεται ο Παπακωνσταντίνου