Νίκη του κινήματος BDS: Η Veolia πουλά τις μετοχές στο τραμ της Ιερουσαλήμ

Η Veolia υπέγραψε μια συμφωνία αρχών να πουλήσει τις μετοχές της στο Τραμ της Ιερουσαλήμ στον ισραηλινό μεταφορικό συνεταιρισμό Egged, μετέδωσε στις 15/10 το The Marker. Αυτή η πώληση σηματοδοτεί μια σημαντική νίκη για την, υπό παλαιστινιακή ηγεσία, καμπάνια για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) εναντίον του Ισραήλ.

 Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Veolia θα λάβει 45 εκατομμύρια ισραηλινά σέκελ (περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ) για τις μετοχές της, οι οποίες θα μεταφερθούν σταδιακά στην Egged, μέσα σε μια περίοδο 5 ετών από τη λειτουργία του τραμ. Αυτή η σταδιακή μεταφορά διασφαλίζει την τήρηση των αρχικών όρων δημοπράτησης που ορίζουν ότι η εταιρία που λειτουργήσει το τραμ θα πρέπει να έχει εμπειρία 5 ετών.

Τα 9 εκατομμύρια που θα πάρει η Veolia είναι μηδαμινά σε σύγκριση με τα 5 δισεκατομμύρια σε συμβόλαια που έχει χάσει η Veolia σε όλον τον κόσμο εξαιτίας του κινήματος BDS τα τελευταία δύο χρόνια, με πιο σημαντικό αυτό στη Σουηδία που ήταν της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων.
Η ολοκλήρωση της αγοράς απαιτεί την επικύρωση από διάφορες ισραηλινές αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους στο τραμ. Η μεγαλύτερη απειλή για την ολοκλήρωση της αγοράς θα μπορούσε να έρθει πάντως από τους ισραηλινούς αντιμονοπωλιακούς νόμους, καθώς αυτή η πώληση θα κάνει την Egged μονοπωλιακό κάτοχο των μεταφορών στην Ιερουσαλήμ. Παρά ταύτα, φαίνεται πιθανό η ισραηλινή αντιμονοπωλιακή αρχή να αποδεχθεί την αγορά, κατά πάσα πιθανότητα εξαιτίας της ισραηλινής ανησυχίας για τις επιζήμιες επιπτώσεις της καμπάνιας BDS στα ταχύτατα αυξανόμενα κόστη του τραμ και τις ατελείωτες καθυστερήσεις.

Η Veolia έχει γίνει στόχος της, υπό παλαιστινιακή ηγεσία, διεθνούς καμπάνιας για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις, εναντίον του Ισραήλ, εωσότου αυτό αναγνωρίσει τα ανθρώπινα και εθνικά δικαιώματα των Παλαιστινίων και εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Veolia ψάχνει να βρει αγοραστή εδώ και δύο χρόνια, ως αποτέλεσμα της πίεσης του μποϊκοτάζ. Η πολιτική πίεση προκάλεσε πολλές καθυστερήσεις στη λειτουργία του τραμ που υποτίθεται θα ξεκινούσε να λειτουργεί το 2008 και τώρα δεν θα ξεκινήσει πριν το 2011.
από intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

105 μαθητές στον Έβρο διώκονται για τις καταλήψεις του 2009

Εξάωρη στάση εργασίας ακινητοποιεί τα λεωφορεία