Νίκη της κεντροδεξιάς στη Σουηδία

Χωρίς να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο κεντροδεξιός κομματικός συνασπισμός υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Σουηδία.
Το κόμμα της κεντροδεξιάς έλαβε το 49,2% των ψήφων, που αντιστοιχεί σε 172 έδρες από τις 349 του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή.

Η αριστερή παράταξη, που συνασπίζει υπό τη σημαία των Σοσιαλδημοκρατών της Μόνα Ζάχλιν τους Πράσινους και του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος Αριστερά (πρώην Κομμουνιστές) συγκεντρώνει 43,7% και 157 έδρες.
Επίσης, πρώτη φορά εισέρχεται στο Κοινοβούλιο το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, που έλαβε το 5,7% των ψήφων και 20 έδρες.
Η ηγέτις της Αριστεράς στη σουηδική αντιπολίτευση, η Μόνα Σαλίν, αναγνώρισε τα ξημερώματα της Δευτέρας την ήττα του κόμματός της, ορκιζόμενη “να πολεμήσει όσο μπορεί” την Ακρα δεξιά, που πρωτοεισέρχεται στη βουλή.
«Χάσαμε….δεν μπορέσαμε να ανακτήσουμε τη λαϊκή εμπιστοσύνη», δήλωσε η Σαλίν, ενώ τα ΜΜΕ έδιναν την ώρα εκείνη στον πολιτικό της σχηματισμό 156 από τις 349 έδρες του «Ρίκσντάγκ», της Βουλής.
«Ας μάς πεί λοιπόν, ο πρωθυπουργός Φρίντρικ Ράϊνφελντ, πώς σκοπεύει να κυβερνήσει τη χώρα μας, χωρίς να αποκτήσουν επιρροή οι ‘Σουηδοί δημοκράτες», ανέφερε στις ίδιες δηλώσεις της η ηγέτις της αντιπολίτευσης.
«Αποτύχαμε στις εκλογές, ήταν αυτές κακές εκλογές γιά εμάς», υπογράμμισε η Σαλίν.
«Ολη μου την ζωή πολεμώ την ξενοφοβία, και δεν σκοπεύω, λοιπόν, να σταματήσω τώρα», κατέληξε.
πηγή:ethnos.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Συλλήψεις προσφύγων στον Έβρο

12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου στο Κιλκίς