Νίκη για τους μετανάστες carwasheros του Λος Άντζλελες

Μετά από δυομιση χρόνια δικαστικών αγώνων, οι Carwasheros, οι χωρίς-χαρτιά μετανάστες που δουλεύουν στα πλυντήρια αυτοκινήτων των ΗΠΑ, κατάφεραν μια σημαντική δικαστική νίκη ενάντιον της εργοδοσίας, στέλνοντας δύο από τα χειρότερα αφεντικά τους στη φυλακή για ένα χρόνο.

Μόνο στην περιοχή του Λος Άντζελες, οι carwasheros φτάνουν τις 18.000. Ζώντας και δουλεύονας καταναγκαστικά στα όρια της παρανομίας, οδηγούνται συνήθως σε συνθήκες ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης από τους μικρότερους και μεγαλύτερους ιδιοκτήτες των πλυντηρίων. Δωρεάν υπερωριακή εργασία, κλεμμένα ένσημα και μισθοί, κακές συνθήκες ασφαλείας και υγιεινής, απολύσεις και απειλές ενάντια στους συνδικαλισμένουσ εργαζόμενους αποτελούν συνηθισμένες περιπτώσεις, όπως άλλωστε σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου που εσκεμμένα αφήνουν τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, της δικής μας μη εξαιρουμένης. 
Αυτές τις πρακτικές ακολουθούσαν, σε ακραίο βαθμό και τα αδέρφια Μπένη και Νισάν Πίριαν, ιδιοκτήτες τεσσάρων πλυντηρίων αυτοκινήτου στο Λος Άντζελες. 
Οι μετανάστες εργάτες όμως, οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα του ανερχόμενου κινήματος των χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ, κατάφεραν να κινητοποιήσουν την γραφειοκρατία των αμερικάνων σωματείων και να εξασφαλίσουν διακστικά την τιμωρία τους. Η Μαρία Ελένα Ντουράζο, επικεφαλής της Εργατικής Ομοσπονδίας του Λος Άντζελες, δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να αντιληφθούν ότι με αυτή απόφαση ξημερώνει μια νέα μέρα για την πόλη, καθώς η κακομεταχείριση των εργατών δεν θα μένει πια ανεξέλεγκτη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Σε απεργία προχωρούν Πακιστανοί εργάτες στη Σκάλα μετά από αστυνομικό πογκρόμ

Στη Βουλή οι εκπρόσωποι των φορτηγατζήδων