Νέες κινητοποιήσεις για τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο

Νέα 24ωρη απεργία από την ΠΟΕ-ΟΤΑ σήμερα, Τρίτη, για την ένταξη δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας, μετά την τελεσίδικη απόφαση της κυβέρνησης σε συμφωνία με την τρόικα, την οποία μετέφεραν στους εκπροσώπους των υπαλλήλων οι υπουργοί Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ.Μητσοτάκης.

Το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Από την απεργία εξαιρούνται και πάλι οι υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων.

Παράλληλα, σήμερα το βράδυ, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας για να εκτιμήσει τα δεδομένα που θα προκύψουν από τη σημερινή ημέρα.

Επίσης, σε εικοσιτετράωρη απεργία κατεβαίνουν οι δημοτικοί αστυνομικοί, μετά από απόφαση του σωματείου τους. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, σήμερα θα συγκληθεί νέα γενική συνέλευση του σωματείου ώστε να αποφασιστεί η στάση που θα τηρήσουν στη συνέχεια.

Η συνάντηση μεταξύ της ΚΕΔΕ και της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Δ. Μεταρρύθμισης συνεχίζεται σήμερα το πρωί, προκειμένου να επιλυθούν μια σειρά ζητήματα που προκύπτουν από τη διαθεσιμότητα των 2.200 σχολικών φυλάκων και των 3.500 δημοτικών αστυνόμων.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, αναμενεται να συζητηθεί με ποιους τρόπους θα αναπληρωθούν οι αρμοδιότητες των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνόμων, αλλά και η αναπλήρωση των εσόδων που προκύπτουν για τους δήμους με  τη λειτουργία της Δημοτικής  Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται πως χθες το πρωί, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τους δήμους, που αντιδρούν στο πρόγραμμα της κινητικότητας, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ, και πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχοντας ως προπομπό της πορείας, αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα της Δημοτικής Αστυνομίας. Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι από το υπουργείο, καθώς δεν έγινε η συνάντηση που είχαν ζητήσει με τον κ. Μητσοτάκη, και κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί χιλιάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την στιγμή που πραγματοποιούνταν συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιάννη Μιχελάκη και Κυριάκο Μητσοτάκη, με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ενταχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα της κινητικότητας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη λήξη της συνάντησης, θα φύγουν άμεσα στα τέλη Ιουλίου οι 2.200 σχολικοί φύλακες και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα βγουν σε διαθεσιμότητα οι 3.500-3.600 δημοτικοί αστυνόμοι.

Η Δημοτική Αστυνομία θα καταργηθεί ως υπηρεσία, το 5%-10% από τους δημοτικούς αστυνόμους θα παραμείνουν στους δήμους, προκειμένου να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις και η πλειονότητα των υπολοίπων θα απορροφηθεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Όπως είπε ο κ. Μπαλασόπουλος «η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει τη βασική δεξαμενή για διαθεσιμότητα και απολύσεις. Αυτό που απομένει είναι να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση. Γι’ αυτό θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

Τέλος, παράσταση διαμαρτυρίας στο ΠΥΣΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, στην οδό Σαπφούς πραγματοποίησαν χθες καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με αποφάσεις των τοπικών ΕΛΜΕ, ενάντια στο μέτρο της κινητικότητας και στο ενδεχόμενο απολύσεων εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν από το υπηρεσιακό συμβούλιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης «να μην προχωρήσει με κανένα τρόπο στον ονομαστικό χαρακτηρισμό «υπεράριθμων» εκπαιδευτικών κατά σχολική μονάδα», παρά μόνο για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που «οι ίδιοι επιθυμούν την μετακίνησή τους σε άλλο σχολείο».

Για θετική εξέλιξη λόγο σε ανακοίνωσή τους οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, μετά τη συνεδρίαση του Π.Υ.Σ.Δ.Ε Ανατολικής Θεσσαλονίκης που συνεδρίασε χθες, καθώς “διαπίστωσε πως φέτος όπως κάθε άλλη χρονιά δεν υπάρχουν πλεονάσματα”. “Tο Π.Υ.Σ.Δ.Ε δεν προχώρησε τελικά όπως ήταν απαίτηση του συνδικάτου και των πολλών συναδέλφων που συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην  Δ.Δ.Ε Ανατολικής Θεσσαλονίκης, στον ονομαστικό χαρακτηρισμό «υπεράριθμων» εκπαιδευτικών κατά σχολική μονάδα παρά μόνο για όσους συνάδελφους-σες το επιθυμούν για λόγους άρσης υπεραριθμίας”, επισημαίνουν.

“Ο αγώνας συνεχίζεται. Δε δεχόμαστε ούτε από  το Υπουργείο Παιδείας να δώσει λίστα ονομάτων υπακούωντας  στη λογική της τρόικα και της κυβέρνησης που ζητούν ανθρωποθυσίες”, καταλήγουν.

Διαβάστε επίσης: 4.200 εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα ως το τέλος Ιουλίου

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Προειδοποίηση προέδρων ΤΕΙ προς υπ. Παιδείας: Οι φοιτητές θα εξεγερθούν

ΠΟΕ – ΟΤΑ: Κατάληψη των δημαρχείων σήμερα και αύριο